Valentinsdag nærmer sig med hastige skridt. Kærestebreve er gået helt tabt i den digitale tidsalder med emails og sms’er. Jeg synes, det er på tide, vi genindfører dem. Især hvis vi putter kirsebær indeni.
Jeg kan stadig sidde og tænke henført på min mand og føle mig nyforelsket. Selv efter 18 år. Det lyder måske pladderromantisk for nogen, men jeg er sikker på, at det lille hjerte efter hans navn i min telefon, at vi altid kysser godnat og farvel, og at vi holder liv i alle små mærkedage, gør, at han stadig kan feje benene væk under mig:-)
Valentinsdag er ingen undtagelse. Det ved Pinterest åbenbart godt, for de har sendt mig inspirationsbilleder med hjerter og roser (og kager) i en uges tid nu. Også i dag.
Kærestebreve med kirsebær
Der dukkede et billede op af et amerikansk brev med kirsebær i. Den ville jeg bage, men da jeg fulgte linket, skulle man bare bruge en rulle færdiglavet tærtedej og en dåse færdiglavet kirsebærtærtefyld. “Tak for hjælpen, typisk USA!”, tænkte jeg. Men billedet bed sig fast i mig. Jeg var nødt til at finde på en måde at lave disse nuttede, små kager, som jeg har valgt at kalde Kærestebreve.
I min kolonialskuffe lå der en karton kirsebærsauce, som blev til overs fra julen. Den lå lidt i vejen. Men bagefast var den jo ikke just. Jeg havde også min opskrift på en sprød mørdej. Glittersukker, lyserøde sukkerhjerter, jeg havde vist det hele.
Hvis du ikke har kirsebærsauce på lager, kan du sagtens fylde kærestebrevene med andet. Jeg vil anbefale dig en bagefast marmelade, men andre typer mos eller frugt kan sagtens bruges.
Konvolutten
Det, der voldte mig størst problemer var at lave en skabelon af en lille konvolut. En sådan kage skal være en lille, lækker ting. Så små konvolutter havde jeg ikke. Jeg havde ikke gemt en konvolut sammen med et kort. Jeg printede en skabelon ud fra nettet og formindskede den, men der var det flapperne foroven og forneden, der var størst, og det var ikke sådan, jeg ville have kagen til at se ud. Det tog mig syv lange og – brede, før jeg regnede ud, at en sådan skabelon skal være ruder-formet.
Den endelige størrelse blev 19,7 cm på den bredeste led, fra spids til spids, og 12,2 på den anden led. Når en sådan konvolut foldes, så alle spidser er inde, svarer det til en rektangel på 9,5×6 cm. Hvis du er så heldig at have en lille konvolut fra sidst, du fik en buket blomster, vil jeg anbefale dig at gemme den. Den er særdeles nyttig, hvis du vil bage Kærestebreve;-)
Husk at sige, hvad du føler, til dem, du elsker. Glædelig Valentinsdag<3
Kærestebreve med kirsebær
Ingredienser
Mørdej
- 350 g mel
- 75 g sukker
- 200 g koldt smør
- ½ dl creme fraiche, 18%
- ½ dl iskoldt vand
Kirsebærfyld
- 1 karton kirsebærsauce, 500 g
- 1 spsk maizena
- Lidt vand
- Mandelaroma
- Lidt rød pulverfarve
Pensling og pynt
- 1 sammenpisket æg
- 1 spsk fløde
- Små sukkerhjerter
- Lidt glittersukker.
Sådan gør du
- Start med at hælde kirsebærsaucen over i en sigte, så den tynde sauce kan dryppe fra.
- Pisk creme fraiche og vand sammen. Bland mel og sukker i foodprocessoren. Skær det kolde smør i mindre stykker og hak det i foodprocessoren sammen med mel og sukker, til det ligner groft sand.
- Tilsæt creme fraiche/vand lidt ad gangen, til dejen kan hænge sammen. (Måske skal du ikke bruge det hele.) Ælt dejen kort igennem, kom den i en frysepose, og læg den i køleskabet i mindst en halv time.
- Imens varmer du kirsebærrene (al saften behøver ikke være dryppet helt af) op sammen med en dl. af kirsebærsaucen. Maizena røres ud i så lidt koldt vand som muligt og røres i kirsebærsaucen. Smag den til med lidt mandelaroma og forstærk den røde farve med lidt rød pastafarve.
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Læg bagepapir på et par bageplader.
- Udrul dejen til 3 mm tykkelse. Brug din skabelon og skær ud efter den med en bølget klejnespore (alternativt kan du selvfølgelig bruge et pizzahjul eller en kniv). Udstik 15 små hjerter i kanten af den del af dejen, som ikke bliver til konvolutter.
- Pisk æg og fløde godt sammen og find de to slags krymmel frem.
- Fordel kirsebærfyldet på dejen, så det ligner et kort, der stikker op af en konvolut. Fold de to sider ind over fyldet og saml spidserne med lidt æggestrygelse. Pensl samlingen med æg.
- Fold bunden op og tryk den fast. Pensl et dejhjerte på bagsiden og brug det til at forsegle konvolutten med. Pensl også oversiden af hjertet, så du har noget at sætte sukkerhjertet fast i.
- Rids med en skarp kniv langs kanterne, pensl med æggestrygelse og drys med glittersukker. Fortsæt på denne måde, til du har samlet alle kærestebrevene.
- Kærestebrevene bages 15-17 minutter midt i ovnen.
Noter
Vil du læse mere om Valentinsdag, og hvordan vi fejrer den? Så læs dette indlæg!
Lis
Lækker ide. Den vil jeg afprøve.
Lene Tranberg
Hej Lis:-)
Ja, gør endelig det.
Happy Valentinesday<3
Kh Lene
Ulla Brouer
Kan de fryses?
Lene Tranberg
Hej Ulla:-)
Du får bedst resultat ved at fryse dem ubagte ligesom andre mørdejstærter.
De små bagte tærter vil blive bløde efter optøning.
God bagelyst!
Kh Lene
Karin Lautidsen
HejsaDem må jeg altså prøve at bage i
morgen, men jeg har ikke en food processor ”kun” min dejlige Kitchen Aidog selvfølgelig en stav blender. Kanndette bruges i stedet?
Mvh Karin
Lene Tranberg
Hej Karin:-)
Du kan bare smuldre ingredienserne sammen mellem hænderne eller bruge piskeriset i din Kitchen Aid til at smuldre med, før du blander ægget i.
Kodeordet er, at dejen kun lige skal samles og ikke æltes;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Sarah
Hej, hvor længe kan de holde sig gode? De ville være fine til mit kobberbryllup lige om lidt 🙂
Lene Tranberg
Hej Sarah:-)
Tillykke med kobberbrylluppet<3
Det bedste vil være at fryse tærterne ned og lune dem inden servering. Så kan de fint holde et par måneder.
Ellers ville jeg bage dem 1-2 dage før.
Kh Lene