En æbletærte om dagen holder doktoren væk?
Man skal ikke have læst ret mange Anders And blade som barn, før man har en forestilling om, hvordan en æbletærte ser ud og ikke mindst, hvordan den smager. Jeg havde aldrig tænkt, at en æbletærte kunne smage så godt som denne. Bare ved at tilføje lidt mandelceme, som i øvrigt er nemt at arbejde med.
En lille æbletærte
Der er et lille drys kanel i dejen, ikke i cremen. Mandler og Amaretto skal ikke forvirres med kanelsmag, men man skal kunne ane kanelen i dejen, og være en lille smule i tvivl om, hvor den kanelsmag kommer fra. For kanel er lækkert sammen med æbler, det er helt sikkert.
Det, som gør denne æbletærte til noget særligt, er den hele æbleskive, der ligger øverst. Altså, ikke en æbleskive som til jul, men en skive æble. Ja, den har stadig skroget i sig. Og ja, jeg har pillet kernerne ud. Men det er det, som gør den så dekorativ. At der ikke bare er et hul, hvor hjertet skulle være.
Jeg øver mig i at bage små størrelser. Det kan ikke nytte noget, at jeg altid bager store kager til 12-14 personer, når vi oftest kun er 3 herhjemme. Denne lille æbletærte er 10 cm i diameter og er bagt i en tærteform med løs bund, så den er nem at få ud af formen og over på en tallerken.
Der bliver 10 små tærter, som kan fryses, hvis du ikke får dem spist. Selvfølgelig kan tærten også bages som en stor. Så skal den bare bage lidt længere.
Vil du bage andet med æbler, skal du kigge på den her krydrede æblekage, en æblekage med marengs eller den gammeldags æblekage.
Lille æbletærte med mandelcreme
Udstyr
- 10 tærteforme, Ø10 cm
Ingredienser
Dej
- 75 g mandler
- 200 g mel
- 125 g sukker
- 1 tsk kanel
- 100 g koldt smør
- 1 æg, str. M/L
Fyld og pynt
- 160 g mandler (eller mandelmel)
- 90 g blødt smør
- 75 g brun farin
- 2 æg, str. M/L
- 2 spsk Amaretto likør (eller lidt mandelessens)
- 5 æbler
- Lidt ribsgele
Sådan gør du
Dejen
- De 75 g mandler hakkes fint i foodprocessoren. Mel, sukker og kanel hældes i, og det blandes hurtigt. Læg det kolde smør i, og kør indtil det har konsistens som groft sand. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen.
- Dejen lægges i en frysepose og hviler i køleskabet i minimum en halv time.
Cremen
- Imens kan du lave mandelcremen. Hak de 160 g mandler til fint mel. Lad foodprocessoren køre længe.
- Smør og farin piskes lyst og skummende. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem. Tilsæt mandelmelet. Rør nu de to spsk. Amaretto likør i (alternativt smages til med mandelessens).
- Del dejen i 10 kugler. Rul dem ud på et meldrysset bord og beklæd formene med dej. Fordel mandelcremen i formene og sæt dem på køl, mens du ordner æblerne.
- Vask æblerne grundigt. Halver dem fra top til bund. Træk stilken af. Skær nu en 4-5 mm tyk skive af hvert halve æble fra midten og udad, så du har en pæn skive til at lægge på toppen af den lille æbletærte. Fjern kernerne, men lad kernehuset sidde. Skær resten af æblerne i både eller mindre stykker.
- Læg et lag æblebåde ovenpå mandelcremen. Læg æbleskiven med den pæne side opad ovenpå.
- Bag tærterne i nederste tredjedel af ovnen ved 190° (alm. ovn, ikke varmluft) i ca. 30 minutter.
- Fjern tærterne fra formene og lad dem afkøle. Smelt ribsgeleen i en lille skål over vandbad. Pensl æbleskiven med den smeltede gele, så den får glans.
Skriv et svar