Vidste du, at da en magtfuld mand døde for 2.800 år siden og blev begravet på Fyn, var hans brændte knogler svøbt i klæde af brændenælder? Fra Østrig? Lusehøj-klædet som det kaldes, er det ældste vævede tøj fundet i Nordeuropa. Men brændenælder har mange andre anvendelsesmuligheder. – Det vidste man i bronzealderen, hvor man uden tvivl spiste brændenældesuppe.
Brændenældesuppe
Der er mange måder at lave brændenældesuppe på. Man kan bruge lidt af hvert, hvis man vil have mere fylde i sin suppe. Jeg har lavet den med kartofler, med gulerødder og med både kartofler og gulerødder. Junior synes bedst om varianten kun med gulerødder – den mest orange af supperne på billederne. Jeg synes bedst om blandingen. Du bruger bare, hvad du har.
Når du plukker brændenælder, så husk at tage handsker og en langærmet trøje på. Pluk kun de nye, øverste skud på planten, og pluk dem helst i skoven eller et andet sted, som ikke ligger lige op ad en trafikeret vej. Du skal kun bruge bladene, ingen stængler eller stilke.
Savner du inspiration til andre lækre supper, finder du min samlede oversigt her.
Brændenældesuppe
Ingredienser
- 200 g gulerødder
- 375 g kartofler
- 1 mellemstort løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- 1 liter vand
- 2 terninger grønsagsbouillon
- 100 g brændenælder
- 1 dl fløde
- Salt og peber
- Et nip chiliflager
Sådan gør du
- Skræl kartofler og gulerødder og skær dem i tern på 1×1 cm. Hak løg og hvidløg fint. Skyl brændenældebladene og lad dem dryppe af i et dørslag.
- Varm olien i en gryde og svits løg og hvidløg. Når løgene er klare, tilsættes tern af kartofler og gulerødder sammen med vand og bouillonterninger. Bring det i kog og lad det simre i 10 minutter. Tilsæt brændenældebladene og kog dem med i 5 minutter.
- Mærk efter om grønsagerne er bløde. Hæld suppen i en foodprocessor og blend suppen jævn. Alternativt kan du bruge en stavblender.
- Hæld din brændenældesuppe tilbage i gryden igen og varm den op sammen med 1 dl. fløde. Smag suppen til med salt, peber og chiliflager og servér den rygende varm med et godt stykke brød til og måske et drys bacon.
Skriv et svar