Det står ned i stænger i dag. Men derfor kan man jo godt drømme sig et varmere sted hen. Når jeg har været på ferie i Grækenland, har det været så varmt midt på dagen, at jeg ikke har haft lyst til ret meget til frokost. Men et måltid, jeg kan spise på den varmeste sommerdag, er tzatziki med godt brød til.
Tzatziki er lækkert
Jeg kan også nøjes med tzatziki med kedeligt brød til. Faktisk behøver jeg nok slet ikke brød, bare der er tzatziki.
Du bør unde dig selv at bage de græske fladbrød, som er på billederne. De smager fantastisk, og svulmer op som pitabrød, når de bages på en varm pande.
Jeg lavede en kryddereddike for et par uger siden. Den er genial til tzatziki. Der skal også lidt olivenolie i, så du får den rigtige smag af en græsk ferie.
Hvis du er bekymret for kalorierne i den fede, græske yoghurt med et fedtindhold på 10%, kan du godt bruge skyr naturel, men hvis du vil have den lækre, cremede konsistens og smag, må du altså bruge den rigtige, græske. (Jeg kan sagtens spise den med skyr direkte af skålen;-))
Vi spiser det som tilbehør til mange retter hele sommeren. Og også gerne om vinteren. Den er lækker i en burger. Som dyppelse til brød eller ovnstegte kartofler sammen med et godt stykke kød. I stedet for sauce. Eller til stegt kylling.
Tzatziki
Ingredienser
- 1 agurk
- 1 tsk groft salt
- 300 g græsk yoghurt
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- ½ spsk kryddereddike (eller hvidvinseddike)
- Friskkværnet peber
- Lidt ekstra olivenolie og sorte oliven til pynt
Sådan gør du
- Skræl agurken og riv den groft på et rivejern. Bland agurken med salt, og læg agurkestrimlerne til afdrypning i en sigte i en halv times tid. Knug vandet ud af dem.
- Rør yoghurt med finthakket hvidløg, olivenolie, kryddereddike og peber. Smag til, og bland med den afdryppede agurk. Lad din tzatziki trække i køleskabet i minimum en halv time.
- Dryp gerne lidt ekstra olivenolie over og server med sorte oliven som pynt.
Dorte Silleborg
Hvorfor skræller du agurken?
LT
Hej Dorte.
Jeg skræller agurken, fordi der sidder nogle bitterstoffer i skrællen, som jeg ikke bryder mig om i tzatziki. Jeg synes, den smager bedst sådan:-)
Kh Lene