Syltede rabarber er en helt anden måde at gemme forårets rabarber på. Spis dem som lækkert tilbehør til grillet eller røget fisk, kød, modne oste eller i din yndlingsburger.
Jeg kender en kvinde i Norge, som hedder Hanne Camilla, men som på Instagram hedder 50kilomel – fordi hun vandt 50 kilo mel i en konkurrence:-)
Altså, jeg har aldrig mødt hende i virkeligheden, men hun inspirerer mig, og vi skriver nogle gange sammen om forskellen på dansk og norsk bagværk. Vidste du for eksempel, at vores klejner hedder Fattigmann på norsk? Og at “Norske klejner” slet ikke findes i Norge?
For et par år siden delte Hanne et billede på Instagram af rabarber syltet i eddike, sat på højkant i glasset og meget dekorative. Min interesse blev straks vakt, for hvorfor nøjes med at lave saft eller kompot af rabarber? Opskriften på de syltede rabarber, hun havde brugt, var fra norsk TV NRK (eller Norsk Rikskringkastning). Den kiggede jeg nærmere på.
Syltede rabarber
De syltede rabarber egner sig som tilbehør til røget eller grillet fisk, til kød eller modne oste. De skæres i strimler eller skiver ved servering, men når du sylter dem i glasset står de opret og er vældig dekorative. Jeg lavede også et glas med mindre rabarberstykker, så jeg kunne teste, om det var nemmere at bruge dem, når de er skåret i mundrette bidder. Lige så dekorativt, det er det bestemt ikke.
Mine rabarber er mest grønne, så de er ikke helt så pæne som de mørkerøde, NRK brugte i opskriften. Mine var også gode. Jeg puttede en anelse mere sukker i min lage, for mine grønne er mere syrlige end de røde rabarber.
Sådan er det med rabarber, man er nødt til at smage det til, alt efter hvor syrlig ens sort er. Jeg fik to glas á ca. 5 dl. ud af opskriften.
Syltede rabarber
Ingredienser
- 500 g tynde rabarberstilke, rengjorte
- 1½ dl æbleeddike (eller alm. eddike)
- 1½ dl sukker
- 3 dl vand
- 2 tsk groft salt
- 10 sorte peberkorn
- 6 hele nelliker
- 1 tsk hele, gule sennepskorn
- 1 tsk Atamon
- Atamon til skylning af glas
Sådan gør du
- Skyl glassene i Atamon iflg. anvisningen på flasken.
- Skær rabarberne i en længde, så de kan stå på højkant i et sylteglas, og sæt dem i glasset, så de står helt tæt.
- Kog en lage af æbleeddike, sukker, vand, salt og krydderier. Lad det koge, indtil sukkeret er smeltet. Sluk under gryden, tilsæt en tsk. Atamon, og hæld lagen over rabarberne.
- Luk glasset med de syltede rabarber, stil dem i køleskabet, og lad dem trække i to dage, før du bruger af dem.
Skriv et svar