Saltdej – tryllerier med bordkort eller julepynt

Selvom disse bordkort af saltdej er en slags bagværk, er de alligevel helt udenfor nogen af mine kategorier. Jeg har ikke en DIY-kategori og planlægger heller ikke en masse hobbyprojekter i fremtiden. Derfor har jeg lagt dem i kassen med “Tilbehør”. De kan også ligge under “Jul”, for man kan nemt bage julepynt til træet eller til- og fra-mærker af saltdej.

Jeg foretrækker at arbejde med småkagedej og glasur, så det tog mig lidt tid at finde ro i at sidde med en pensel med blå maling. Men det var jo faktisk supernemt. Pointen for dette projekt var nemlig, at bordkortene ikke måtte være spiselige.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Vi skal holde konfirmation i april. På det samme hotel, hvor vi har holdt de tre andre konfirmationer. Mindstemanden er nu så gammel, at han skal “træde ind i de voksnes rækker”. Jeg har ikke tidligere haft evner indenfor bagning, men jeg havde tænkt, at jeg ville bage bordkort som fx småkagemændene til denne sidste konfirmation.

Vi må ikke have hjemmebag med til festen. Og inden nogen hidser sig op over, at man ikke må komme med familiens yndlingssmåkager, vil jeg gerne forklare grunden. Den er nemlig god. Det er ene og alene af hensyn til fødevaresikkerheden! Alle fødevarer i hotellets køkken skal kunne spores tilbage til et produktionsgodkendt køkken med styr på egenkontrol og sporbarhed. Så hvis en gæst bliver syg til festen, kan de finde ud af, hvor bakterien kommer fra, og så kan det ikke nytte, at nogen har stået og fedtet med kager i sit eget køkken.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Det passer mig fint:-) Større sammenkomster med masser af mennesker og støj er i forvejen svært foreneligt med min stress. Hvis jeg så også skulle bage fire slags småkager i ugen op til festen? Det bliver et nej tak herfra. Vi skal bare møde op og lade hotellet stå for det hele.

Bordkort af saltdej kan holde sig uendeligt. Der er ingen problemer i at lave dem i god tid inden festen. Der er heller ingen ben i at male på dem. Her kan ALLE være med.

Vi har været igennem en del mulige temaer for festen, som næsten har skiftet fra uge til uge det seneste år: Harry Potter, rollespil, spejder, vildmarksliv/overlevelsesture… Vi endte på “Sociale medier” og et Facebook-like. For hvem kan ikke “like” konfirmanden?

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Udstikkeren er købt i Tyskland, og jeg har ikke set tilsvarende herhjemme med det lille ærme på. Udstkkeren måler 7,5 cm og du kan se den her. (Men de sender desværre ikke til Danmark.)

Jeg vidste ikke noget om saltdej eller maling. Jeg har ikke “leget med trylledej”, siden jeg var barn. Opskriften har jeg fundet på nettet. Jeg har fået rådgivning om malingen i Panduro Hobby. Og de små knapper har jeg købt i Stof og Stil.

Jeg ved fra mine erfaringer med marengs, at det gælder om at tørre saltdej ved lave temperaturer i lang tid. Jeg ville under ingen omstændigheder have, at mine tommelfingre blev brune i kanterne. De måtte heller ikke blive for tykke og klodsede. Samtidig skulle saltdejen blive helt gennemtør. Mine bordkort måtte ikke få et gyldent skær, så der er ikke olie i min saltdej.

Du har sikkert alle ingredienserne liggende i køkkenskabet: Mel, fint salt og vand.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Saltdej til bordkort (48 stk)

  • 3 dl. mel
  • 1½ dl. fint salt
  • 1½ dl. vand

Til dekoration

  • Vandbaseret hobbylak, mat
  • En lille, flad pensel
  • En Uni Posca pen, 0,7 mm tyk
  • Små knapper, 9 mm i diameter
  • Limpistol

Bland mel og salt og ælt vandet ind lidt ad gangen, til du har en ensartet dej. Dæk skålen til med husholdningsfilm og lad dejen hvile en time på køkkenbordet. Ælt dejen igennem og tilfør evt. mere mel, hvis det er nødvendigt.

Rul din saltdej tyndt ud (2-3 mm) på et meldrysset bord. Flyt på dejen undervejs, så den ikke hænger fast i bordet. Rul med den samme side opad, så får du den glatteste overside.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Udstik så mange tommelfingre, som du kan, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Saml kanterne, ælt dem sammen og rul ud igen. Fortsæt, til du ikke har mere dej. Lav nogle ekstra, så der er plads til at skrive forkert. (Det sker…)

Tør din saltdej i ovnen ved 70° varmluft i 2-3 timer alt efter størrelse. Dejen skal være HELT gennemtør. – Og hellere for længe end for kort tid. Lad dem køle helt af.

Hvis du ikke bruger al saltdejen på én gang, kan du lægge resten i en frysepose i køleskabet. Den kan holde sig en uges tid.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Pynt

Mal ærmet blåt på alle bordkortene. Hvis du maler forkert, så tør det af med en fugtig klud. Lad malingen tørre.

Skriv navn på bordkortet med Posca-pennen. Lad det tørre.

Lim den lille knap fast med limpistol.

Hold fest, og nyd din dag:-D

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *