• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / DIY / Saltdej – trylledej til bordkort eller julepynt

Saltdej – trylledej til bordkort eller julepynt

29. marts 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Selvom disse bordkort af saltdej er en slags bagværk, er de alligevel ldit udenfor mine kategorier. Jeg har en DIY-kategori, men planlægger ikke en masse hobbyprojekter i fremtiden. Derfor har jeg lagt dem i kassen med “DIY”. De kan også ligge under “Jul”, for man kan nemt bage julepynt til træet eller til- og fra-mærker af saltdej.

Jeg foretrækker at arbejde med småkagedej og glasur, så det tog mig lidt tid at finde ro i at sidde med en pensel med blå maling. Men det var jo faktisk supernemt. Pointen for det her projekt var nemlig, at bordkortene ikke måtte være spiselige.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Vi skal holde konfirmation i april. På det samme hotel, hvor vi har holdt de tre andre konfirmationer. Mindstemanden er nu så gammel, at han skal “træde ind i de voksnes rækker”. Jeg har ikke tidligere haft evner indenfor bagning, men jeg havde tænkt, at jeg ville bage bordkort som fx småkagemændene til denne sidste konfirmation.

Vi må ikke have hjemmebag med til festen. Og inden nogen hidser sig op over, at man ikke må komme med familiens yndlingssmåkager, vil jeg gerne forklare grunden. Den er nemlig god. Det er ene og alene af hensyn til fødevaresikkerheden!

Alle fødevarer i hotellets køkken skal kunne spores tilbage til et produktionsgodkendt køkken med styr på egenkontrol og sporbarhed. Så hvis en gæst bliver syg til festen, kan de finde ud af, hvor bakterien kommer fra, og så kan det ikke nytte, at nogen har stået og fedtet med kager i sit eget køkken.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Det passer mig fint:-) Større sammenkomster med masser af mennesker og støj er i forvejen svært foreneligt med min stress. Hvis jeg så også skulle bage fire slags småkager i ugen op til festen? Det bliver et nej tak herfra. Vi skal bare møde op og lade hotellet stå for det hele.

Saltdej til bordkort eller julepynt

Bordkort af saltdej kan holde sig uendeligt. Der er ingen problemer i at lave dem i god tid inden festen. Der er heller ingen ben i at male på dem. Her kan ALLE være med.

Vi har været igennem en del mulige temaer for festen, som næsten har skiftet fra uge til uge det seneste år: Harry Potter, rollespil, spejder, vildmarksliv/overlevelsesture… Vi endte på “Sociale medier” og et Facebook-like. For hvem kan ikke “like” konfirmanden?

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Udstikkeren er købt i Tyskland, og jeg har ikke set tilsvarende herhjemme med det lille ærme på. Udstikkeren måler 7,5 cm.

Jeg vidste ikke noget om saltdej eller maling. Jeg har ikke “leget med trylledej”, siden jeg var barn. Opskriften har jeg fundet på nettet. Jeg har fået rådgivning om malingen i Panduro Hobby. Og de små knapper har jeg købt i Stof og Stil.

Jeg ved fra mine erfaringer med marengs, at det gælder om at tørre saltdej ved lave temperaturer i lang tid. Jeg ville under ingen omstændigheder have, at mine tommelfingre blev brune i kanterne. De måtte heller ikke blive for tykke og klodsede. Samtidig skulle saltdejen blive helt gennemtør. Mine bordkort måtte ikke få et gyldent skær, så der er ikke olie i min saltdej.

Du har sikkert alle ingredienserne liggende i køkkenskabet: Mel, fint salt og vand.

Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk
Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk

Saltdej til bordkort

Tynde, fine bordkort af saltdej. Saltdej kan også bruges til julepynt eller andre dekorationer.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 3 timer t
Hvile 1 time t
Samlet tid 4 timer t 10 minutter min
Ret DIY
Køkken DIY
Antal 48 stk.

Ingredienser
  

  • 3 dl mel
  • 1½ dl fint salt
  • 1½ dl vand

Til dekoration

  • Vandbaseret hobbylak, mat
  • En lille, flad pensel
  • En Uni Posca pen, 0,7 mm tyk
  • Små knapper, 9 mm i diameter
  • Limpistol

Sådan gør du
 

  • Bland mel og salt og ælt vandet ind lidt ad gangen, til du har en ensartet dej. Dæk skålen til med husholdningsfilm og lad dejen hvile en time på køkkenbordet. Ælt dejen igennem og tilfør evt. mere mel, hvis det er nødvendigt.
  • Rul din saltdej tyndt ud (2-3 mm) på et meldrysset bord. Flyt på dejen undervejs, så den ikke hænger fast i bordet. Rul med den samme side opad, så får du den glatteste overside.
  • Udstik så mange tommelfingre, som du kan, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Saml kanterne, ælt dem sammen og rul ud igen. Fortsæt, til du ikke har mere dej. Lav nogle ekstra, så der er plads til at skrive forkert. (Det sker…)
  • Tør din saltdej i ovnen ved 70° varmluft i 2-3 timer alt efter størrelse. Dejen skal være HELT gennemtør. – Og hellere for længe end for kort tid. Lad dem køle helt af.
  • Hvis du ikke bruger al saltdejen på én gang, kan du lægge resten i en frysepose i køleskabet. Den kan holde sig en uges tid.

Pynt

  • Mal ærmet blåt på alle bordkortene. Hvis du maler forkert, så tør det af med en fugtig klud. Lad malingen tørre.
  • Skriv navn på bordkortet med Posca-pennen. Lad det tørre.
  • Lim den lille knap fast med limpistol.

Noter

Hold fest, og nyd din dag:-D
Tags Bordpynt, DIY, Til pynt
Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk
Bordkort af saltdej. En opskrift fra Bagvrk.dk
Følg mig på Instagram

Tags: Barnedåb, Billig, Bordkort, Bordpynt, Børnevenlig, DIY, Gæster, Jul, Konfirmation, Krea, Med børn, Nem opskrift

Previous Post: « Souvlaki til grillen og en anmeldelse af ‘Webers største hits’
Next Post: Mørbradgryde med fløde, bacon og champignons – en hverdagsklassiker »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog den Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog denne sommer, så lad det være Opskrifter fra @salatboden 🥬🥗[Reklame/gave]

Bogen er fyldt med skønne salater, som alle er overskuelige og lige til at gå til👌🏻

De smukke billeder er taget af @susannegeert og ligefrem driver mundvandet ned af hagen. 

Jeg har allerede prøvet fire opskrifter,og resultatet ligner det i bogen på en prik👌🏻 Ingen snyd eller magi. Bare masser af smag😋

Bogen får min varmeste anbefaling med på vejen♥️♥️♥️♥️♥️

#salatboden #kogebog #nemmeopskrifter #lindhardtogringhof #lækresalater #bagvrkanbefaler
🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Napolitansk pizza – den bedste pizzadej til…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme