Har du smagt en Rungstedtærte? En gærkage med flettet låg og remoncefyld? En gammeldags klassiker, som er nem at bage?
En Rungstedtærte er så let at bage, at vi bagte den i skolekøkkenet i 6. klasse. Jeg tror, det var en af de første ting, vi bagte.
Vores lærer Andersen var gammel skibskok, og vidste et og andet om både mad og bagværk. Hele dejen skulle æltes i hånden – med hænderne – så vi kunne få følelse med dejen og dens konsistens.
Det er samme lærer Andersen, jeg tænker på, hver gang jeg laver en brun sovs. Et af hans mantraer var nemlig: “Vådt i tørt”, så melet skulle i jævningsrysteren før vandet;-)
Rungstedtærte
Jeg har ikke kunnet finde nærmere om Rungstedtærtens oprindelse eller historie. Opskriften var i vores kogebog i hjemkundskab.
Der er mandelessens i remoncen, så opskriften kunne tyde på at være fra 50’erne, men måske er den endnu ældre.
Det, som er lidt specielt ved netop denne kage, er, at der ikke er mælk eller anden væske i dejen. Gæren opløses i æggene.
Dejen skal heller ikke for- og efterhæve. Derfor tager det under en time fra start til slut, før du kan sætte kagen på bordet.
Et lille twist
Der er ikke kompot i en klassisk Rungstedtærte. Jeg havde dog noget til overs fra rabarbersaften, den dag jeg bagte kage, så det brugte jeg i stedet for bare at smide det ud.
Du kan også bruge æblemos eller små æbletern, hvis du har lyst. Eller helt undlade kompot, hvis du vil bage den ægte og klassiske Rungstedtærte.
Rabarber giver et lækkert modspil til den søde remonce – og gør kagen endnu mere saftig.
Jeg synes, denne kage er allerbedst samme dag, som den er bagt. Du kan sagtens fryse tærten ned, når den er bagt. Eller resterne, hvis du skulle få nogen til overs.
Det flettede låg
Du behøver ikke flette låget så kunstfærdigt, som jeg har gjort med både over og under… Læg de lange på den ene led og de korte på den anden. Eller på skrå.
Det er dog ikke svært at flette over og under. Jeg har gjort det med låget af rabarberstrimler på min rabarbercheesecake, og der kan du se, hvordan jeg gør.
Kort fortalt drejer det sig om at bøje hveranden strimmel bagud, lægge en strimmel på tværs, folde hveranden strimmel tilbage. Derefter bøjer du de andre “hveranden” strimmel bagud, lægger en ny strimmel på tværs og folder tilbage.
Mål gerne ud, så du kan se præcist, hvor hver strimmel skal ligge, for at mønsteret går op.
Har du lyst til at bage andre danske klassikere, så se min samlede liste her.
Rungstedtærte
Ingredienser
Gærdej
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 50 g gær
- 50 g sukker
- 375 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 200 g koldt smør eller margarine
Remonce
- 125 g smør eller margarine, stuetemperatur
- 125 g sukker
- 1 tsk mandelessens
- 200 g kompot af rabarber (valgfrit)
Pensling og pynt
- 1 sammenpisket æg
- Hagl- eller perlesukker
- Hakkede mandler
Sådan gør du
- Smuldr gæren i æggene og opløs den helt. Tilsæt sukker og mel, og smuldr det kolde smør, indtil det er arbejdet helt ind i dejen.
- Beklæd en lille bradepande på ca. 23×33 cm med bagepapir. Det gøres nemmest ved at gøre et stykke bagepapir vådt og vride det ligesom en klud. Så kan det nemt glattes ud og følge formens kanter.
- Rul ⅔ af dejen ud, så det passer med bradepandens bund og et stykke op ad siderne.
- Bland smør, sukker og mandelessens til en homogen remonce. Fordel den på dejbunden og smør derefter rabarberkompotten ovenpå.
- Rul resten af dejen ud og skær den i strimler til et fletlåg. Flet låget henover remoncen, dæk bradepanden til med et hårdtopvredet viskestykke, og stil kagen til hævning til den har nået dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
- Opvarm ovnen til 210° (alm ovn, ikke varmluft). Bag din Rungstedtærte i nederste tredjedel af ovnen i ca. 15 minutter, til den er gylden.
Skriv et svar