Hvad er bedst til pensling af boller? Og hvad er forskellen?
Jeg fik en besked fra Lene Christine, om jeg ikke havde lyst til at skrive lidt om forskellen på de forskellige ting, man kan pensle boller med? Så man kan se forskellen og vælge ud fra det?
Mit svar var et JO. Det ville jeg meget gerne, for der er forskel på udseendet. Men faktisk blev jeg overrasket over, at de tre af dem var stort set ens efter bagning.
Pensling af boller
Jeg testede flg. penslingsmuligheder:
- Ingenting.
- Vand.
- Minimælk.
- Kaffe.
- Sammenpisket æg.
Den, jeg oftest bruger, er den første: Ingenting. Jeg holder meget af matte, gyldne boller, hvor det er afbagningen i sig selv, som udgør “pynten”.
Penslingerne blev testet på en plade almindelige, lyse boller, og jeg penslede to boller med hver ting. For at jeg ikke skulle blive forvirret, skrev jeg på bagepapiret ud for bollerne, så der ikke var noget at være i tvivl om bagefter.
Vil du bage mine lyse fødselsdagsboller, finder du opskriften her.
Bagepenslen
Alle fire væsker blev penslet på med en bred børste med naturhår. Jeg har haft den i mange år, og det er simpelthen den, som giver mig de pæneste penslinger.
Jeg har også en rund bagepensel med silikonebørster, men den er jeg ikke nær så glad for.
Resultatet af forsøget
Der var mindre forskel på nr. 1, 2 og 4, end jeg havde regnet med. Skorpen var ens på bollerne med hhv. ingenting, vand og kaffe. Der var ingen forskel i glans/mathed, og ingen iøjnefaldende farveforskel.
Bollerne penslet med minimælk var en lille smule blanke. Hvis det havde været en maling, havde det nok været en glans 10. Da der er mere fedt i en sødmælk, vil bollerne blive mere blanke, hvis de pensles med sødmælk og endnu mere, hvis de pensles med fløde.
Bollerne penslet med kaffe var ikke mere blanke end dem med vand. De var heller ikke mørkere efter bagning, selvom der var tydelig forskel på dem før bagning.
Bollerne penslet med sammenpisket æg var naturligvis de blankeste, og også de mørkeste. Hvis du blander lidt mælk eller fløde (1-2 tsk.) i ægget, er det lidt nemmere at piske sammen.
Hvad skal du vælge til pensling af boller?
Du skal vælge den overflade, du bedst kan li’! Så kort kan det siges.
Penslingen gør ingen forskel på holdbarhed eller smag. Kaffen kan ikke smages, men den gav heller ikke ekstra farve som forventet.
Har du prøvet at pensle med noget helt andet? Hvad er dine erfaringer? Del dem gerne i en kommentar herunder.
Ha’ en skøn dag!
Isabel
Spændende! Jeg plejer at blande mælk og æg for et glans-look (men som ikke er lige så voldsomt som kun med æg).
Hvad med en test med forholdet ml. æggehvide/æggeblomme; og én med sukkerlage? 🙂
Lene Tranberg
Hej Isabel:-)
Det var også en mulighed med de to ægtyper, hvor jeg forventer, at æggeblomme-bollen bliver mørkest, mens æggehvide-bollen bliver blankest.
Sukkerlage er også en mulighed;-) Tak for ideerne:-D
Kh Lene
Allan Bent Jensen
Er der forskel på smagen eller biddet? På alle tyber
Lene Tranberg
Hej Allan:-)
Der er lidt forskel, om du ikke pensler, eller om du pensler med æg.
Den med æggene giver lidt mere bid, men ellers er der ikke stor forskel.
God bagelyst!
Kh Lene
Dorte
Her i tyskland bliver gærdeje gerne penslet med en blanding af æg , fløde og en lille smule sukker …sukkeret skal helst være helt opløst…
Hvis ikke brødet bliver penslet før bagningen bliver det penslet med vand lige med det samme efter bagningen …gir en god glans
Kærligst
Dorte ⚘
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Tak for din besked om, hvordan I gør. Det er altid sjovt at høre.
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene
Kristine
Hej Lene,
Tak for endnu fantastisk indlæg, fedt at man kan sammenligne. De fleste boller jeg bager i hverdagen er med meget lidt eller ingen sukker, derfor bruger jeg næsten altid æg med en lillesmule vand til at pensle med, så får de en flot farve og glans, hvilket ellers kan være svært når dejen er uden sukker og med lavt fedtindhold. Jeg har også en opskrift på speltboller hvor de skal pensles med smeltet smør lige når de kommer ud af ovnen, de bliver også flot blanke. Jeg har et spørgsmål til dit forsøg. Udover forskellen i udseende var der så forskel på de forskellige penslinger i forholdet til om overfladen var blød eller lidt sej?
På forhånd tak
Kristine
Lene Tranberg
Hej Kristine:-)
Tak for din besked:-)
Det var kun den med æg, som adskilte sig en lille smule fra de øvrige. Den var en my mere fast/sej i det end de øvrige, men ikke noget, som betyder noget for oplevelsen af selve bollen:-)
Kh Lene
Ann-christina
Hej Lene
Husker ikke helt hvordan det er, men min mand kørte engang brød for en bager, og indimellem hjælp lidt til, og der kom de først væde på bollerne, når de var bagt, de blev mega skinnende. Jeg høre lige Gerry når han er landet iaften fra Jylland. Så vender jeg tilbage. Forsat god dag. Knus Ann-christina
Lene Tranberg
Hej Ann-Christina:-)
Jeg har hørt, at nogle pensler med æg, når de varme boller kommer ud af ovnen for at undgå, at bollerne presses flade under penslingen.
Jeg vil meget gerne høre, om det er det, de brugte, eller om der er flere muligheder, jeg skal prøve af:-)
Kh Lene
Bolette
Hvad svarede din mand på spørgsmålet om , hvad der blev penslet med EFTER bagning ?
Lene Tranberg
Hej Bolette:-)
Jeg tror desværre, Ann-Christina har glemt alt om dette spørgsmål. Lad os håbe, at hun ser det;-)
Kh Lene
Anette
Jeg smører mine boller med lidt smør (på et stykke køkkenrulle) når de kommer ud af ovnen det giver en lækker blød skorpe
Lene Tranberg
Hej Anette:-)
Det lyder godt. Tak for tippet:-)
Det er der, jeg bruger det hårdtopvredne viskestykke til at lægge over de varme boller og holde skorpen blød;-)
Kh Lene
Mette
Interessant, så kan jeg ikke bruge det som dårlig undskyldning for at bollerne ikke bliver gode, at jeg stort set altid glemmer penslingen…
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Haha, nej, du må finde på en anden undskyldning, som melet, opskriften eller bageren;-)
God weekend!
Kh Lene
Elsebeth
Mit svar er, at det kommer an på, om der er rosiner, tranebær, sukat og andet som f.eks. rødbede og gulerod i bollerne – for så er det vigtigt, at bollerne er penslet med æg , hvor der er synligt frugt/grønt. Jeg sørger altid for, at de er dækket med æg. Derved undgår man, at der er sortbrændte, ildesmagende gnallinger på det fine bagværk.
Lene Tranberg
Hej Elsebeth:-)
Godt tip:-) Det har jeg aldrig overvejet, men synes nu heller ikke, der plejer at være et problem med at “brødfyldet” bliver sort.
Rådet er hermed givet videre.
Kh Lene
patricia martinsen
Hejsa.Dejligt med nybagte boller,men dog lidt irreterende at de falder en smule sammen ,når jeg forsigtig pensler dem med sammenpisket æg , inden bagning…..kunne man måske pensle inden hævning,og derefter direkte i ovnen.Er der nogen der har erfaring med denne metode.??mvh TM.
Lene Tranberg
Hej Patricia:-)
Du kan sagtens pensle før anden hævning. Du bør dog sætte et låg over af en slags (fx en omvendt bradepande eller en plastickasse), så overfladen ikke tørrer ud, mens de hæver.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Herdis
Det var da en fantastisk test, du har lavet. Tak for det.
Hvis man vil pensle – hvornår i forløbet er det så bedst? Jeg synes, bollerne let falder sammen, når jeg pensler.
Lene Tranberg
Hej Herdis:-)
Det er bedst at pensle, lidt før bollerne er færdighævede.
Hvis du pensler, når bollerne er klar til at komme i ovnen, kommer man nemt til at trykke på den spændstige overflade, og så falder bollerne let sammen.
Hvis man pensler tidligt, skal bollerne stadig være tildækket, så overfladen ikke tørrer ud. Ellers kan bollerne nemlig ikke hæve optimalt.
Håber, det besvarede dit spørgsmål:-)
Kh Lene
Lene
Jeg har det problem at når jeg pensler mine flotte hævede boller blir de flade.
Synes altså ikke jeg trykker du hårdt med penslen
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Selvom man er ganske forsigtig med penslen, kommer man nemt til at lægge ekstra vægt på. Selv vægten af det, du pensler med, kan være nok til at luften går af ballonen så at sige.
Færdighævede boller er sarte, for de er jo netop fyldt med luft kun holdt inde af en tynd dejvæg.
Jeg vil råde dig til fx at pensle bollerne, når de har hævet halvdelen af tiden og så lade dem hæve færdig.
God bagelyst!
Kh Lene
Lene
Tusinde tak for det hurtige svar.
Og et godt råd!
Tak Lene
Lene Tranberg
Velbekomme:-)
Erika
Tak for testen. Hbisnjeg er bange for at bollerne falder sammen, bruger jeg en forstøver (som er godkendt til fødevarer). Det dur ikke til æg, men det vand, mælk mv.
Lene Tranberg
Hej Erika:-)
En forstøver er også en fin idé.
God bagelyst!
Kh Lene
Benjamin Boshau
Hej Lene
Min kone er for stolt til selv og spørge, så nu gør jeg det Vi har nemlig lidt udfordringer med farven, de ligner faktisk mig en kold december dag, nemlig bleg
Og vi bruger æg
Hvad står din ovn på når du bager boller ? Temperatur ? Varmeloft eller ikk ?
Mvh Benjamin
Lene Tranberg
Hej Benjamin:-)
Min ovn står på 210 eller 220 grader, alm. ovn, ikke varmluft, når jeg bager boller.
Pladen er i andennederste rille.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Lotte Gaulshøj
Hej Lene…
Jeg har gennem mange år, med gode resultater, penslet med tykmælk,kærnemælk eller anden form for surmælksprodukt,hvis jeg har haft det.
Synes det gi`r nogle “vamsede” boller,hvilket min familie godt kan li`.
Ellers bruger jeg æg eller kold kaffe.
Fortsat god dag til alle.
Hilsen Lotte
Lene Tranberg
Hej Lotte:-)
Jeg har faktisk ikke prøvet at pensle med surmælksprodukter. Jeg forestiller mig, det også er godt, hvis man vil give boller et drys havregryn eller kerner.
Tak for dit input:-)
Kh Lene
Kim Neesgaard
Hvad er virkningen af at pensle med olie, fx. olivenolie?
Lene Tranberg
Hej Kim:-)
Når man pensler med olie før bagning, bruner overfladen lidt mere. Olien trænger ned i den bagte skorpe og giver lidt blødhed til den. Hvis du pensler med olie igen efter bagning, bliver bollerne mere blanke.
Kh Lene
Dorte
Hej Lene ,her I Bayern hvor jeg bor pensles søde gærdeje gerne med sammenpisket æg der er tilføjet lidt fløde og sukker …det gi’r en flot glans da sukkeret karamellisiere
Og tusinde tak for alle dine opskrifter ,de er godt beskrevet og nemme at gå til
Kh. Dorte
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Tak for dit tip med sukkeret i penslingen. Det må jeg afprøve ved lejlighed.
Tak, fordi du læser med:-)
Ha’ en dejlig sommer og god bagelyst;-)
Kh Lene
Vibeke Olsen
Hej,
Jeg gør dette når de skal efterhæve. Jeg lægger et tørt viskestykke over bagværket i ca. 10 minutter. Derefter skifter jeg til et vådt viskestykke i ca. 30 minutter. Derefter pensler jeg forsigtig med en pensel af silikonegummi (Ikea). Alt bagværk falder ikke sammen! Uanset om der bruges æg, vand eller A38.
Hilsen Vibeke Olsen.
Lene Tranberg
Hej Vibeke.
Tak for dine tips. De er hermed givet videre.
Kodeordet er, at man skal pensle forsigtigt, når man pensler efter hævning.
God weekend.
Kh Lene
Joost
Vand med lidt sirup eller honning i, gør tricket for mig. Sukkeret karamellisere og giver lige en anelse mere glans.
Bruger man kogende vand, opløses der hurtigt og nemt.
Lene Tranberg
Hej Lars:-)
Det er et godt tip, som hermed er givet videre.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene