• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Citrontærte – supernem med mørdej med mandelmel

Citrontærte – supernem med mørdej med mandelmel

4. november 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

En smuk og lys citrontærte med lemoncurd i en sprød mørdejsbund. Bliver du træt bare ved tanken om først at skulle koge lemoncurd, piske marengs til toppen, som skal brændes, så det får den rigtige farve? Bare læs videre. Jeg har fundet en genvej, hvor det ikke tager så lang tid;-)

Stykke af citrontærte Bagvrk.dk

Naturligvis var jeg nødt til at skære noget fra. Det blev marengstoppene i det her tilfælde. Der er kun et fint drys flormelis ovenpå tærten. Men jeg synes stadig, den er lys og smuk. Og citronfyldet er ikke en kogt lemoncurd, men et supernemt fyld, som bare er hakket i foodprocessoren. Med hele citronen i.

Vil du gerne have marengstoppe på din kage, kan du finde opskriften på marengsen her.

Nem citrontærte snit Bagvrk.dk

Jeg fandt inspirationen på Instagram. Hos en blogger, der henviste til en anden blogger, som igen henviste til inspiration fra en fransk bagebog.

Jeg valgte at lave min citrontærte anderledes, fordi jeg gerne ville have mandelmel i mørdejen. Du behøver ikke købe mandelmel. Du kan sagtens blende mandler til fint mel. Du behøver ikke engang smutte dem først.

Citrontærte i en perforeret ring

Jeg købte mig en perforeret tærtering fra det franske firma De Buyer. Jeg valgte den, som har en diameter på 24 cm, for den passer til det meste.

Måske har du set ringene i Den Store Bagedyst? De perforerede ringe sikrer, at tærtedejen bliver mere sprød, og at den ikke buler op under bagningen, fordi luften kan slippe væk.

Perforeret tærtering DeBuyer

Jeg har en perforeret bagemåtte, som jeg lagde den på, før jeg lagde den udrullede dej i. På den måde kunne luften også slippe ud under bunden, især når jeg lagde bagemåtten på risten, da det hele skulle i ovnen.

Jeg smurte ikke tærteringen, for der var smør nok i dejen til, at det ikke var nødvendigt til tærten. Det var heldigvis rigtigt, for tærteringen slap lige så fint, og kanterne var fine, skarpe og lodrette. Det fungerede lige så fint, som jeg forestillede mig, da jeg købte den. Jeg anbefaler den gerne.

Nem citrontærte Bagvrk.dk

Citrontærte i almindelig tærteform

Du kan sagtens bage tærten uden en perforeret ring. Hvis du bruger en almindelig tærteform, skal du prikke bunden med en gaffel, så evt. luftlommer kan komme ud. Læg bagepapir eller alufolie ned ovenpå dejen og fyld op med bagelinser, kikærter eller ris.

Bunden buler ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bag bunden i nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter. Fjern ærter og bagepapir og bag bunden i yderligere 5 minutter.

Citronfyldet

Tilbage til den der lemoncurd. Lemoncurd skal koges, for at den tykner. Derefter skal den bages i tærten. Men hvis man nu kunne lave en creme af en hel citron med skal og det hele, smør, sukker og æg og bage det i den forbagte bund?

Tanken lød forjættende, og jeg var nødt til at afprøve det. Det er vigtigt, at både smør og æg har stuetemperatur, når du går i gang med citronfyldet, for ellers skiller det og vil ikke blendes jævnt.

Kagebord med citrontærte Bagvrk.dk

Du skal selvfølgelig bruge en økologisk (ikke overfladebehandlet) citron. Når du skærer den over, skal du tjekke, hvor tyk den hvide hinde er under skrællen. Hvis den er tyk, skal du fjerne noget af hinden, for ellers bliver fyldet for bittert. Hvis det hvide lag er tyndt, skal du bruge citronen, som den er.

Du laver både mørdej og citronfyld i en foodprocessor. Det er også en af grundene til, at jeg tillader mig at kalde det en nem citrontærte.

Stykke af citrontærte Bagvrk.dk

Nem citrontærte

Nem citrontærte med mandelmel.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 1 time t
Hviletid 1 time t
Samlet tid 2 timer t 20 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk, Fransk
Antal 10 stykker

Ingredienser
  

Mørdej

  • 50 g mandelmel
  • 180 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 50 g sukker
  • 100 g smør, koldt
  • 1 æg, str. M/L, koldt

Citronfyld

  • 1 økologisk citron
  • 300 g sukker
  • 2 spsk Maizena
  • 100 g smør, stuetemperatur
  • 4 æg, str. M/L, stuetemperatur

Derudover

  • Pynt: Et drys flormelis.
  • Derudover skal du bruge kikærter eller lignende til blindbagning, hvis du bruger en almindelig tærteform.

Sådan gør du
 

Start med mørdejen

  • Bland mandelmel, hvedemel og sukker i blenderskålen. Tilsæt smørret i små tern og pulsér, indtil blandingen har konsistens som groft sand. Pisk ægget let sammen og hæld det i dejen. Pulsér igen, indtil dejen har samlet sig.
  • Ælt dejen kort igennem, form den til en flad skive, læg den i en frysepose og læg dejen i køleskabet i en times tid.
  • Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt den perforerede tærteform på en hulplade eller et perforeret bageark.
  • Rul dejen ud på et let meldrysset bord, til den er stor nok til at kunne dække bund og sider i formen. Flyt på dejen, mens du ruller den ud, så den ikke sidder fast i bordet. Tryk ikke med kagerullen, bare rul frem og tilbage.
  • Flyt dejen over i formen. Fyld den ud i formens facon ved at løfte i kanten af dejen, mens du fører en let hånd ud mod siden. Hvis dejen sprækker, kan du lappe den sammen ved at presse den sammen omkring revnen, eller bruge noget af den overskydende dej fra kanterne.
  • Den overskydende dej skæres af med en skarp kniv. Du kan evt. gemme resten af dejen i fryseren til en hurtig omgang hindbærsnitter eller småkager.
  • Læg bagepapir eller alufolie ned ovenpå dejen og fyld op med bagelinser, kikærter eller ris. På den måde buler bunden ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bag bunden i nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter. Fjern ærter og bagepapir og bag bunden i yderligere 5 minutter.

Citronfyld

  • Sænk varmen i ovnen til 175° (alm. ovn og ikke varmluft).
  • Vask citronen grundigt og tør den. Skær citronen over for at se, om den hvide hinde er tyk. Hvis den hvide hinde er for tyk, bliver kagen for bitter, og så skal du fjerne den hvide hinde på den ene halvdel af citronen. Hvis den hvide hinde er tynd, skal du bruge hele citronen.
  • Skær citronen i tynde skiver og pil kernerne fra. Sigt maizenaen ned i sukkeret og bland det godt. Læg citronskiver, sukker og det bløde smør ned i foodprocessorens skål og blend det, indtil det har en jævn konsistens uden klumper. Skrab skålens sider ned, så du får det hele med.
  • Tilsæt æggene ét ad gangen og blend ind imellem hvert æg, så blandingen bliver jævn og ensartet.
  • Hæld citronfyldet i den tærtebunden og bag din citrontærte i ca. 40 minutter. (Min fik 38 minutter.) Når tærten er færdig, bevæger citronfyldet sig stadig lidt, når man ryster med den, og overfladen er lysebrun.
  • Lad din citrontærte køle helt af i formen, før du tager den ud af formen og sætter den på et lagkagefad. Drys flormelis gennem en sigte på toppen af din kolde kage og server den.

Noter

Rester af tærten opbevares i køleskabet. Hvis du fryser den ned, vil tærtebunden blive blød ved optøning.
Tags Citron, Supernem
Følg Bagvrk på Instagram

Tags: Billig, Citron, Forår, Fransk, Mørdej, Nem opskrift, Tærte

Previous Post: « Saltmandler – en supernem snack, du skal lave selv!
Next Post: Krydrede cashewnødder – lækre snacks »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Rie Sørensen

    7. januar 2024 kl. 14:33

    Hej vil det sige at du ikke bruger det “bagepapir” der følger med når man køber formen? Men bruger formen med dejen direkte i ?
    Venlig hilsen Rie

    Svar
    • Lene Tranberg

      9. januar 2024 kl. 14:31

      Hej Rie:-)
      Der fulgte ikke “bagepapir” med til min form. Jeg bruger blot den perforerede form direkte.
      Hvis du har gode erfaringer med bagestrimlen, så brug blot den.

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  2. Charlotte Ullner

    8. januar 2025 kl. 16:29

    Hej Lene

    Min veninde er gluten allergisk..
    Bliver tærten ligeså lækker kun på mandelmel…?

    Mange hilsener
    Charlotte

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. februar 2025 kl. 16:12

      Hej Charlotte:-)
      Beklager det sene svar. Dejen vil blive mere kompakt, hvis du kun bruger mandler.
      Kh Lene

      Svar
      • karina klenz

        6. april 2025 kl. 17:01

        Jeg brugte mandelmel, en stor tskf. Xhantan gum og 1 dl. Kokosfibermel…den blev superlækker!😌

        Svar
        • Lene Tranberg

          10. april 2025 kl. 9:19

          Hej Karina:-)
          Det lyder lækkert:-)
          Kh Lene

          Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme