Nem citrontærte – og mørdej med mandelmel

En smuk og lys citrontærte med lemoncurd i en sprød mørdejsbund. Bliver du træt bare ved tanken om først at skulle koge lemoncurd (som jeg i øvrigt har en fantastisk opskrift på lige her), piske marengs til toppen, som skal brændes, så det får den rigtige farve? Bare læs videre. Jeg har fundet en genvej, hvor det ikke tager så lang tid;-) Naturligvis er jeg nødt til at skære noget fra. Det blev marengstoppene i dette tilfælde. Der er kun et fint drys flormelis ovenpå tærten. Men jeg synes stadig, den er lys og smuk. Og citronfyldet er ikke en kogt lemoncurd, men et supernemt fyld, som bare er hakket i foodprocessoren. Med hele citronen i.

Citrontærte

Jeg har fundet inspirationen på Instagram. Hos en blogger, der henviser til en anden blogger, som igen henviser til inspiration fra en fransk bagebog. Og så har jeg alligevel valgt at lave min citrontærte anderledes, fordi jeg gerne ville have mandelmel i mørdejen. Du behøver ikke købe mandelmel. Du kan sagtens blende mandler til fint mel. Du behøver ikke engang smutte dem først.

Denne anmeldelse er ikke sponseret, jeg har selv betalt for tærteringen;-) Men jeg har købt mig en perforeret tærtering hos Hjemmekonditor. Jeg valgte den, som har en diameter på 24 cm, for det finder jeg mest anvendeligt. Måske har du set ringene i Den Store Bagedyst? De sikrer, at tærtedejen bliver mere sprød og at den ikke buler op under bagningen, fordi luften kan slippe væk. Jeg har en perforeret bagemåtte, som jeg lagde den på, før jeg lagde den udrullede dej i. På den måde kunne luften også slippe ud under bunden, især når jeg lagde bagemåtten på risten, da det hele skulle i ovnen.

Citrontærte

Jeg smurte ikke tærteringen, for jeg vurderede, at der var smør nok i dejen til, at det ikke var nødvendigt til denne tærte. Det var heldigvis korrekt, for tærteringen slap lige så fint, og mine kanter var fine, skarpe og lodrette. Det fungerede lige så fint, som jeg forestillede mig, da jeg købte den. Jeg anbefaler den gerne.

Citrontærte

Du kan sagtens bage tærten uden en perforeret ring. Så vil jeg anbefale dig at fylde kikærter eller ris i tærteformen, når du skal blindbage (forbage) dejen. Læg dem enten på et stykke bagepapir eller alufolie, så du nemt kan tage dem op igen. Jeg går ud fra, at du ikke har en perforeret tærtering (endnu), så i fremgangsmåden beskriver jeg det, som om tærten blev bagt i en almindelig tærteform.

Tilbage til den der lemoncurd. Lemoncurd skal normalt koges, for at den tykner. Og derefter skal den bages i tærten. Men hvis man nu kunne lave en creme af en hel citron med skal og det hele, smør, sukker og æg og bage det i den forbagte bund? Tanken lød forjættende, og jeg var nødt til at afprøve det. Det er vigtigt, at både smør og æg har stuetemperatur, når du går i gang med citronfyldet, for ellers skiller det og vil ikke blendes jævnt.

Citrontærte

Du skal selvfølgelig bruge en økologisk (ikke overfladebehandlet) citron. Når du skærer den over, skal du tjekke, hvor tyk den hvide hinde er under skrællen. Hvis den er meget tyk, skal du fjerne noget af denne hinde, for ellers bliver fyldet for bittert. Hvis det hvide lag har almindelig tykkelse, skal du bruge citronen, som den er.

Du laver både mørdej og citronfyld i en foodprocessor. Det er også en af grundene til, at jeg tillader mig at kalde det en nem citrontærte.

Som sagt bagte jeg tærten i en 24 cm form. Det giver 8-10 pæne stykker.

Nem citrontærte

Mørdej

  • 50 g mandelmel
  • 180 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 100 g smør, koldt
  • 1 æg, str. M/L, koldt

Citronfyld

  • 1 økologisk citron
  • 300 g sukker
  • 2 spsk. Maizena
  • 100 g smør, stuetemperatur
  • 4 æg, str. M/L, stuetemperatur

Til pynt: Et drys flormelis.

Derudover skal du bruge kikærter eller lignende til blindbagning, hvis du bruger en almindelig tærteform.

Citrontærte

Start med mørdejen

Bland mandelmel, hvedemel og sukker i blenderskålen. Tilsæt smørret i små tern og pulsér, indtil blandingen har konsistens som groft sand. Pisk ægget let sammen og hæld det i dejen. Pulsér igen, indtil dejen har samlet sig.

Ælt dejen kort igennem, form den til en flad skive, læg den i en frysepose og læg dejen i køleskabet i en times tid.

Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør en tærteform på 24 cm og stil den på en bageplade.

Rul dejen ud på et let meldrysset bord, til den er stor nok til at kunne dække bund og sider i formen. Flyt på dejen, mens du ruller den ud, så den ikke sidder fast i bordet – og tryk ikke med kagerullen, bare rul frem og tilbage.

Flyt dejen over i formen. Fyld den ud i formens facon ved at løfte i kanten af dejen, mens du fører en let hånd ud mod siden. Hvis dejen sprækker, kan du lappe den sammen ved at presse den sammen omkring revnen, eller bruge noget af den overskydende dej fra kanterne. Den overskydende dej skæres af med en skarp kniv. Du kan evt. gemme resten af dejen i fryseren til en hurtig omgang hindbærsnitter eller småkager.

Hvis du bruger en almindelig tærteform, skal du prikke bunden med en gaffel, så evt. luftlommer kan komme ud. Læg bagepapir eller alufolie ned ovenpå dejen og fyld op med bagelinser, kikærter eller ris. På denne måde buler bunden ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bag bunden i nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter. Fjern ærter og bagepapir og bag bunden i yderligere 5 minutter.

Citrontærte

Citronfyld

Sænk varmen i ovnen til 175° (stadig alm. ovn og ikke varmluft).

Vask citronen grundigt og tør den. Skær citronen over for at se, om den hvide hinde er tykkere end normalt? Hvis den hvide hinde er for tyk, bliver kagen for bitter, og så skal du fjerne den hvide hinde på den ene halvdel af citronen. Hvis den hvide hinde har normal tykkelse, skal du bruge hele citronen.

Skær citronen i tynde skiver og pil kernerne fra. Sigt maizenaen ned i sukkeret og bland det godt. Læg citronskiver, sukker og det bløde smør ned i foodprocessorens skål og blend det, indtil det har en jævn konsistens uden klumper. Skrab skålens sider ned, så du får det hele med.

Tilsæt æggene ét ad gangen og blend ind imellem hvert æg, så blandingen bliver jævn og ensartet. Hæld citronfyldet i den halvbagte tærtebund og bag din citrontærte i 35-40 minutter. (Min fik 38 minutter.) Når tærten er færdig, bevæger citronfyldet sig stadig lidt, når man ryster med den, og overfladen er lysebrun.

Citrontærte

Lad din citrontærte køle helt af i formen, før du (måske?) tager den ud af formen og sætter den på et lagkagefad. Drys flormelis gennem en sigte på toppen af din kolde kage og server den.

Tærten opbevares på køl, hvis den skal vente i længere tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *