Krydderkage eller søsterkage. Du kender den helt sikkert. Tykke, lune skiver, som brækkes i stykker med fingrene, og stykke for stykke finder ind i munden for at smelte på tungen.
Nemlig. Husk at tørre din skærm af for mundvand;-)
En lille ændring i opskriften
Den oprindelige opskrift er min mors. Jeg har dog tilladt mig at ændre en smule på fremgangsmåden, så den passer til min røremaskine og tålmodighed.
I den gamle opskrift skulle æg og sukker nemlig piskes over vandbad. Selvom jeg brugte håndmixeren, syntes jeg, det tog EVIGHEDER, før det begyndte at blive lyst, så i stedet skrabte jeg æggemassen over i røremaskinen og fortsatte på den.
Bare dine æg er stuetemperatur, når du går i gang, kan du godt springe trinnet med vandbad over;-) Har du lige taget dine æg ud af køleskabet, så læg dem i en skål med varmt vand i 10 minutter, før du går i gang. Så får du nemlig det bedste resultat og den luftigste æggemasse.
Brunt bagepulver til krydderkage
Krydderiblandingen i min mors opskrift var en færdigblandet pose brunt bagepulver fra Dr. Oetker. Den har været svær at få fat i i nogle år, men er igen på markedet. Kan du ikke finde den, der hvor du handler, kan du sagtens blande din egen.
Krydderiblandingen indeholder fire krydderier (plus hævemiddel), så jeg har lavet en blanding efter min smagshukommelse. Jeg vil mene, den kommer tæt på den originale.
Krydderkage eller søsterkage?
Når man konsulterer de fremragende leksika, der findes på nettet, er denne opskrift en krydderkage eller en engelsk søsterkage – og ikke en dansk søsterkage.
Den oprindelige, danske søsterkage fra 1700-tallet var nemlig en gærdej med masser af smør, sødmælk og tørrede frugter til at give sødme. Kager med sukker var nemlig forbeholdt sukkerbagere og ikke brødbagere, så de måtte sno sig.
Mange fortolkninger af engelske søsterkager er dog krydderkager med rosiner eller korender. Det er der ikke i min version.
Uanset om du kalder det en krydderkage eller en søsterkage, kan den serveres i skiver med smør. Du kan også sagtens spise den uden smør. Som sagt: Den bløde, krydrede kage, der brækkes i stykker med fingrene…
Har du lyst til at bage andre nemme skærekager, kunne det være et bananbrød eller en citronmåne.
Krydderkage
Ingredienser
- 2 store æg (eller tre små), stuetemperatur
- 300 g sukker
- 250 g smeltet smør, let afkølet
- 2½ dl kærnemælk
- 400 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kanel
- 1½ tsk stødte nelliker
- 1 tsk stødt allehånde
Eller
- 1 brev brunt bagepulver fra Dr. Oetker
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør en 2 liters brød- eller sandkageform med smør.
- Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Det tager ca. 10 minutter i røremaskinen.
- Smelt smør og lad det afkøle let. Bland kærnemælken i.
- Sigt mel, bagepulver, natron og krydderier sammen i en skål.
- Vend skiftevis smør/kærnemælk og melet i ad 3 omgange. Du skal vende det i med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af æggene.
- Melet skal kun lige vendes i, indtil der ikke er tørt mel at se. Hvis du rører for meget, bliver din kage kompakt.
- Fordel dejen i formen og bag den i ca. 65 minutter NEDERST i ovnen. Er kagen ved at blive for mørk hen mod slutningen af bagetiden, kan du lægge et stykke bagepapir henover den.
- Mærk efter med et grillspyd af træ, om kagen er gennembagt, eller om der kommer dej med op.
- Lad kagen afkøle i formen, før du forsigtigt vender den ud og lader den afkøle helt på en rist.
Annette
Hej Lene
Nu elsker jeg krydderkage.
Men da jeg har lagt kosten om til noget der minder om Lchf er det jo ikke nemt.
Ville det være muligt at lave den på den krydderblanding, blot skifte sukker ud med sukrin, kærnemælk ud med eks smøreost/hytteost, og mel med, mandelmel/pofiber/HUSK/ loppefrøskaller.
Eller er det helt ved siden af?
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Jeg har ikke nogen erfaring med at bage efter LCHF, så jeg ved det faktisk ikke.
Der er ikke andet for, end at du afprøver din idé – og accepterer, at det nok ikke smager, som du husker en krydderkage;-)
God weekend!
Kh Lene
VenterPaaVinBlog
Nøj, sådan en har jeg heller ikke smagt længe – det er også min mors, der er den ‘rigtige’. Man kan næsten dufte den gennem skærmen.
Jeanett
Vil man kunne lave den i en springform? Har ikke den rigtige form nemlig
Lene Tranberg
Hej Jeanett:-)
Ja, det kan du godt. Hold øje med bagetiden, for den vil være anderledes end i den firkantede.
God bagelyst!
Kh Lene
Jeanett
Tak for hurtig svar 😀
Anni Kilde
Prøv at skifte sukker ud med brun farin – mums.
Jeg er opvokset med brun kage men aldrig med smør – den er blevet spist om den skønneste brune krydrede sandkage.
Anni K
Lene Tranberg
Hej Anni:-)
Mmm, ja, jeg kunne godt forestille mig, det kunne være lækkert med brun farin.
Vi fik heller ikke smør på i mit barndomshjem. Det er noget, min mand har lært mig.
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Susanne Rehder
Hej Lene
Jeg har et brev brunt bagepulver, skal jeg så bruge syrnet væske? Og hvis jeg skal, kan jeg så skifte kærnemælk ud med creme fraiche? Har ikke lige kærnemælk i huset. 🙂
Mvh Susanne
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Min mor brugte altid kærnemælk sammen med det brune bagepulver. Det giver en mere saftig kage.
Du kan sagtens erstatte det med creme fraiche;-) Hvis fedtprocenten er høj (18% og opefter), ville jeg fortynde den med lidt mælk eller vand.
God bagelyst!
Kh Lene
Britta
Hej Lene.
Tak for minderne, som straks sendte mig hjem i min farmors køkken.
Kagen smager lige så godt, som jeg husker den.
Hilsen Britta
Biini
Man kan bruge alle forskellige formbrød
Inuusuttuaraallungali kaagiliortaleqqaarama sanasartangara mamartaqaaq.
Lene Tranberg
Hej Biini:-)
Ja, den kan bages på mange måder.
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Kim Christensen
Rosiner i gør en kæmpe forskel i smagen
Lene Tranberg
Hej Kim:-)
Ja, det kunne jeg godt forestille mig. Jeg er også vild med rosiner i bagværk, fordi de bliver så store og bløde af det.
Ha’ en god dag!
Kh Lene
Inger Johnsen
Hej og tak for en opskrift på krydderkage. Hvorfor kærnemælk? Er det muligt at bruge sødmælk?
Gode hilsner Inger
Lene Tranberg
Hej Inger:-)
Der er kærnemælk i opskriften, fordi det gør kagen mere saftig, og fordi natron behøver syre for at kunne hæve dejen.
Du kan godt bruge andre surmælksprodukter som yoghurt naturel, syrnet fløde etc, men sødmælk duer ikke til den her opskrift.
Nogle putter citronsaft i mælken for at give syre til dejen, men jeg har ikke selv testet det.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene