Hvad har dine børn med i madpakken? Og endnu vigtigere: Bliver den spist? Der er ikke meget street cred i en varm spegepølsemad, når man går i 8. klasse. Derfor er junior blevet udstyret med en madpakkepose – og af og til kopnudler.
Kopnudler
Kopnudler, siger du, næsten med forargelse i stemmen???
De der plasticbægre, hvor man skal hælde kogende vand over nudler, tørrede stumper af grønsager og krydderier? Ja, altså en SLAGS kopnudler… En super velsmagende slags med rigtige, friske grønsager, og jeg ved præcis, hvad der er i. Det eneste, de her kopnudler har tilfælles med de købte kopnudler, er, at de kan laves i en kop, og at der er nudler i.
Inspirationen kommer fra Louisa Lorangs ‘Flytte hjemmefra kogebog’, som du kan læse min anmeldelse af. Der er plads til variation alt efter, hvad du har i grønsagsskuffen eller fryseren. Det er ikke sværere at tilberede, end at større børn kan gøre det selv. – Og i Louisas kogebog tager det 11 minutter at lave kopnudler.
Hvorfor en madpakkepose?
Det seneste år har vores søn ofte haft salat eller rester fra aftensmaden med i madpakken. Vi pakker maden i et sylteglas. Glasset er genbrug fra Beauvais syltede rødbeder eller appetit agurker. Glassene har en passende størrelse, og det er nemt at skrue låget af og på.
For at være sikker på, at der ikke kom mad ud i tasken, hvis glasset gik i stykker, har sønnike hver dag lagt glasset i en frysepose, lukket posen med en plasticklemme og pakket en engangsgaffel ned til at spise med.
Det er her, kæden hopper af for mig. Plastic som sugerør eller engangsgafler er ca. 500 år om at blive nedbrudt i naturen. Det er ikke strengt nødvendigt at belaste vores affaldssystem med den slags. Heller ikke selv om vores søn sørger for at smide det i den rigtige skraldespand.
En madpakkepose kan genbruges i det uendelige. Og når den bliver beskidt, kan den vaskes i vaskemaskinen. Det kan derfor være en god idé at sy to poser, så der er nogle at veksle imellem.
Denim og jeans
Jeg har funderet over den rigtige løsning i et stykke tid, men først for nylig fik jeg syet madpakkeposen af et par gamle jeans. Resten af bukserne brugte jeg til et bagebælte sidste år. Det kan du læse om i det her indlæg om bagebælter.
Denim eller cowboystof er robust. Det har vi vidst i århundreder. Og der er godt stof gemt i jeans, som man er vokset fra, eller hvor der er slået hul på knæet.
Selvfølgelig kan du bruge alt andet stof også, hvis du har en rest til at ligge. Snoren i madpakkeposen er et stykke gavebånd fra Magasin. Altså: Brug, hvad du har!
Bestikket er et ældre sæt fra Ikea, som vi opbevarer i en plastkasse sammen med glas og tallerkener, til når vi skal på picnic eller camping. Det sker dog ikke så tit, så bestikket kommer nu med i skole i stedet for. Hvis du vil have noget lignende, har Ikea dette Kalas-bestik i sortimentet.
Madpakkepose DIY
Du skal selvfølgelig bruge et glas, når du skal sy en madpakkepose, så du er sikker på, at glasset kan være i posen. Derudover skal du bruge et par gamle jeans og en snor til at trække igennem foroven.
Mål omkredsen på dit glas og læg nogle centimeter til, så du nemt kan få glasset ned i og op af posen. Mål højden på glasset og læg bredden af glasset plus ca. 5 cm til. Juniors glas måler 14 cm i højden og 8,5 cm i diameter. Det færdige mål på min pose er 15×31 cm.
Beregn sømrum i begge sider og læg ekstra 10 cm til foroven til ombuk og løbegang.
Klip to rektangler ud af et bukseben i det mål, du har regnet dig frem til ovenfor. Klip baglommen af bukserne og klip det indvendige stof af, så du kun har lommen. Placer baglommen på forsiden af det ene stykke stof, så det kommer ca. midt på glasset og stik det fast til stoffet, så lommen er åben foroven.
Sy de to sider sammen ret mod ret, men lad de øverste 10 cm stå åben. Fold nu kanterne ind og stik ombukkene fast med to stikninger, så der dannes en løbegang.
Klip to stykker bånd af i en passende længde og træk dem igennem løbegangene fra hver sin side, så du nemt kan lukke din madpakkepose. Bind en knude i enden af båndene.
Nu mangler du kun at lægge en serviet i baglommen på posen sammen med bestikket og lave kopnudler som nedenfor. Velbekomme!
Et godt tip til madpakken
Junior har afsløret et af sine gode tips, til når han har bestik og serviet med i skole. Servietten er ikke kun til at tørre mund og fingre med, men også god til lige at tørre bestikket med efter brug, så det ikke gør madpakkeposen beskidt;-)
Kopnudler
Ingredienser
- 1 blok nudler, ca. 62 g
- 1 gulerod
- 1 forårsløg eller 1/3 porre
- 1 håndfuld bønnespirer
- 1 håndfuld frosne edamamebønner
- Eller andre grønsager efter eget valg, fx. spidskål, ærter eller bønner
Bouillon/suppe
- 1/2 bouillonterning efter smag
- 1 spsk soyasauce
- 1 tsk sesamolie (eller en anden olie)
- 2 dl kogende vand
Sådan gør du
- Kog vand til nudler og bouillon i el-kedlen.
- Overhæld nudlerne med vand og lad dem trække i 2-3 minutter. Hæld vandet fra.
- Opløs bouillonen i de to dl. kogende vand, og bland med soyasauce og olie. Hæld bouillonen i en termoflaske, hvis du skal have nudlerne med til frokost.
- Skræl og riv guleroden. Snit forårsløg eller porre i fine skiver. Skyl bønnespirer og edamamebønner, og lad dem dryppe af.
- Læg nudler og grønsager lagvist i et glas med skruelåg.
- Ved servering overhælder du grønsager og nudler i glasset med bouillonen og spiser løs.
Gitte
Kunne man eventuelt komme soja og olie direkte i glasset så der blot skal hældes kogende vand på – man har jo tit tilgang til elkedel
Lene Tranberg
Hej Gitte:-)
Jeg trækker lidt på det, fordi soyaen vil suge sig ind i nudlerne enkelte steder, hvis du bare hælder det i glasset.
I stedet kunne du vende nudlerne (eller grønsagerne) i soyaen, så den bliver bedre fordelt, før du lægger det i glasset.
God fornøjelse:-)
Kh Lene