Tillykke til bloggen og til mig. Bagvrk.dk bliver i dag et år! Det skal fejres:-) Både med en give-away med lækkert bageudstyr på min Facebookside – men også med en kakaoroulade med navn på. Det er ikke helt så svært, som det lyder. Det sværeste var faktisk at rulle rouladen, uden at den flækkede;-)
Tænk, at der er gået et år herinde allerede? Den allerførste opskrift var på gulerodsbollerne med chiafrø, og de er med i top 4 hver eneste måned. I skrivende stund er der 1.284, der synes godt om Bagvrk på Facebook og over 22.000 visninger på bloggen hver måned. Jeg glæder mig over hver eneste og er dybt taknemmelig:-) TAK!
En kakaoroulade med navn på
Jeg ville lave noget spektakulært og dog tilgængeligt til i dag. Alle kan bage en kakaoroulade med navn på! Det er nemt at få mønster i kagen, og jeg må udtænke flere kager, hvor jeg kan benytte mig af det. For at navnet træder skarpt frem, tegner jeg navnet op med én dej og sætter det i fryseren i 30 minutter, før jeg lægger den anden dej henover og bager kagen.
Det allervigtigste i den forbindelse er at huske, at motivet skal være spejlvendt! Når man lægger papir hen over navnet, tegner det op, smører den mørke dej hen over og bager det, før man vender det ud, skal det skrives spejlvendt. – Jeg så en video på Youtube, hvor én sirligt skrev ‘Love’ rigtig mange gange, men desværre var det spejlvendt, da hun havde bagt kagen. Dødærgerligt, når man har gjort sig umage…
Du kan farve skrivedejen i alskens farver, hvis du har lyst. Du kan lave hjerter eller flag, balloner eller biler ligesom på den her bagte kagekant eller slå dig løs som på min halloweenroulade. Kun din fantasi sætter grænser.
For at få min tekst fra hjemmesiden og over på kagen tog jeg et screenshot på telefonen, beskar billedet, spejlvendte det, satte det ind i et word-dokument og printede det ud. Min rouladeform måler 25×31 cm, så selve logoet blev 21 cm bredt, og midten af det stod ca. 12 cm nede på siden.
Man skal bruge en dej, som ikke får alt for store lufthuller, for så bliver resultatet unøjagtigt og grumset. Derfor er der heller ikke nogen hævemidler i min opskrift. Der er æggehvide i skrivedejen, for at den ikke bliver for gul. Især hvis du vil farve den. Kakaodejen bliver luftig af at vende æggehviderne i dejen. Du behøver ikke mere luft end det.
Jeg fyldte min roulade med flødeskum pisket med sukker og lidt vanille – sammen med en banan i tynde skiver. Du må fylde den med lige det, du har lyst til.
Kakaoroulade med indbagt motiv
Ingredienser
Skrivedej
- 35 g blødt smør, stuetemperatur
- 45 g flormelis
- 1 æggehvide
- 45 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
Kakaodej
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 100 g smør
- 20 g mørk kakao
- 3 spsk vand
- 90 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 spsk vand
- 3 æggehvider
- 75 g sukker
Fyld
- 2½ dl piskefløde
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 1 moden banan
Sådan gør du
Start med skrivedejen
- Gør dit motiv klar. Klip et stykke bagepapir på 25×31 cm, som passer ned i formen. Læg motivet ind under og fastgør det evt. med et stykke tape, så det ikke kan rykke sig.
- Husk, at motivet skal være spejlvendt!
- Rør det bløde smør med flormelis, til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggehviden, og pisk godt. Dejen vil skille lidt, men den samler sig, når du rører melet i. Hvis du vil farve dejen, skal du gøre det nu. Rør pastafarve i, til du har den ønskede farve og tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen bliver meget tyndere af farven.
- Hæld skrivedejen i en sprøjtepose med en fin, rund tyl og tegn motivet op. Ret kanter og hjørner til med en stegenål eller en tandstikker, så du følger motivet så nøjagtigt som overhovedet muligt. Gør dig umage og lad det tage den tid, det tager. Det bliver du glad for, når kagen er bagt.
- Lad bagepapiret med skrivedejen glide over på en bageplade og sæt det i fryseren i minimum 30 minutter, mens du laver kakaodejen. Hvis du har skrivedej tilbage, så tilsæt den i kakaodejen. Den skal ikke gå til spilde.
Kakaodej
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft).
- I en lille kasserolle smelter du smør sammen med kakao og de tre spsk. vand. Rør godt, så der ikke er nogen klumper. Tag kasserollen af varmen og lad det køle lidt af.
- I en skål pisker du æggeblommer med sukker, til det er lyst og skummende. Tilsæt kakao og smør i en tynd stråle, mens du pisker. Hvis du havde skrivedej til overs, blander du det i kakaodejen nu. Sigt melet i dejen ad tre omgange, og vend det i med lange tag med en dejskraber – skiftevis med de sidste to skefulde vand.
- I en helt ren skål pisker du æggehviderne stive. (Vend skålen på hovedet, så du er sikker!) Tilsæt sukkeret en skefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk, indtil du har en tyk og sej marengs uden sukkerkrystaller. Gnid lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, skal du piske mere.
- Vend først ¼ af marengsmassen i kakaodejen med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af marengsen. Når det er blandet godt, og der ikke er synlig marengs, tilsætter du den næste ¼ og fortsætter, indtil du har blandet dejen godt og forsigtigt med al marengsen.
- Tag bagepapiret med motivet ud af frysen, læg det i formen og fordel kakaodejen henover. Min form er en silikoneform, så jeg satte den på en bageplade, så jeg var sikker på, den ikke blev skæv under transporten til ovnen.
- Løft bagepladen med formen nogle cm over bordet og sæt den hårdt ned igen et par gange, så evt. store luftbobler kommer til overfladen.
- Bag din kakaoroulade i nederste tredjedel af ovnen i 16-18 minutter. Kagen må ikke få for meget, for så bliver den svær at rulle.
Afkøling og fyld
- Når din kakaoroulade er færdigbagt, skal du have den vendt om. Skær rundt langs kanten af formen, så kagen slipper. Sigt lidt flormelis på overfladen (som nu er bagsiden), læg et rent viskestykke henover, derefter en bageplade og vend kagen over på viskestykket og pladen.
- Fjern formen og træk forsigtigt bagepapiret af motivet. Læg et rent stykke bagepapir henover, og derefter et viskestykke. Vend nu igen kagen om, men lad det første viskestykke ligge på dejen, indtil kagen er kølet af. Viskestykkerne holder på fugten, så kagen ikke bliver tør og knækker.
- Husk at vende kagen rigtigt! Du skal rulle din kakaoroulade fra den modsatte ende end der, hvor navnet står.
- Pisk fløden stiv sammen med vanillesukker og sukker. Fordel halvdelen af flødeskummet på indersiden af kagen, når den er kølet af, men stadig blød. Lad den sidste cm i “navneenden” stå uden flødeskum. Skær bananen i tynde skiver og fordel dem ovenpå flødeskummet og læg derefter resten af flødeskummet på.
- Rul rouladen fra den modsatte, korte ende end der, hvor navnet står. Brug bagepapiret til at hjælpe med rulningen. Træk det med op omkring rouladen, så den ikke knækker, men bliver støttet i rulningen. Vær forsigtig og pres ikke rouladen så meget sammen, at fyldet presses ud.
Anja
Super smart. Kender godt til fremgangsmåden, men har aldrig set sådan en form før.
Altså selve roulade-silikone formen du bager i. Hvor er den fra?
LT
Hej Anja:-)
Min er fra Mette Blomsterberg, men jeg tror ikke, hun har den i sortimentet længere. Til gengæld ved jeg, at Nyborgs Room har en fra Wilton i butikken. Du kan finde den her: https://nyborgs-room.com/produkt/roulademaatte/
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Monica Marqvorsen
Super flot kage . Skal navnet ikke stå midt i kagen, men i øverste eller nederste del?
LT
Hej Monica:-)
Tusind tak:-)
Med den størrelse, min kageform har, passer det med ca 12 cm fra endekanten til overkanten af navnet. Hvis den var på midten af kagen, ville navnet komme til at stå på siden af kagen. (Fordi der kommer mere kage ind i rouladen end udenpå;-)
Kh Lene
Nina Marie Marvin
Tillykke med det første år.
Jeg glæder mig til mange mange flere år med dine dejlige lækre opskrifter.
LT
Tusind tak, Nina Marie:-)
Og tak, fordi du er her! Jeg håber også på mange år endnu:-)
Kh Lene
Nina
Hej Lene. Hvis jeg ikke vil lave kakaoroulade – så undlader jeg vel bare kakao? Eller skal der så dét mere mel i?
Lene Tranberg
Hej Nina:-)
Ja, jeg ville putte det ekstra mel i, så konsistensen er den samme.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Nina
Jeg har lige et spørgsmål mere. Jeg skal både pose blommer med æg samt hvider med sukker – deler jeg bare sukkeret op i 2 lige store dele?
Nina
Pose = piske
Nina
Hold kæft jeg er fuld jo.
Jeg skal både piske blommer med sukker – og piske hvider med sukker….
Deler jeg bare sukkermængden i 2?
Lene Tranberg
Hej Nina:-)
Du skal piske blommerne med 75 g sukker og hviderne med de sidste 75 g (står nederst), når hviderne er pisket stive.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Sanne
Lene, kan du ikke lave en vejledning til hvordan man spejlvender teksten. Bare for os klovne, som ikke selv kan finde ud af det 🙂
Og i øvrigt tak for dig og alle dine fantastiske opskrifter og forklaringer – og skønne historier:)
Lene Tranberg
Hej Sanne:-)
Tak for din søde besked:-)
Det tog mig også lidt tid at finde frem til den nemmeste måde (for mig) at gøre det på.
Løsningen blev at tage et screenshot (på computeren eller tlf) af teksten, åbne billedet på telefonen (iPhone, så jeg ved ikke, om man kan på Android) og spejlvende det, før jeg satte det ind i et Worddokument og printede i den rigtige størrelse;-)
Der er sikkert smartere måder at gøre det på, men den her virkede;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Karoline
Hej,
Vil bare lige sige, at jeg lavede to roulader, hvor der stod “Helene 9 år” og led tegnede hjerter med stor succes i dag -også uden form. Min datter og vores gæster var fornøjede og imponerede.
Eneste afvigelse fra opskriften (udover det med formen), var at jeg efter fødselarens ønske skiftede banan ud med halve hindbær.
Man kan ikke sende billeder i kommenteren vel?
Så TAK for opskrift og inspiration
Lene Tranberg
Hej Karoline:-)
Tak for din søde besked:-)
Fedt, at de lykkedes så godt, at din datter blev glad og gæsterne imponerede.
Tillykke med Helene.
Man kan desværre ikke sende billeder i kommentaren, men du er velkommen til at dele dem på Bagvrks Facebookside eller i Facebookgruppen Bag om Bagvrk:-)
Kh Lene