Du har lyst til en lækker, svampet kage, med en krydret smag. En god gulerodskage. Som tilmed er nem at røre sammen. Det får du opskriften på her!
Traditionelt lægger man en ostecreme på en gulerodskage, men familien er ikke så vild med ostecreme. Derfor blev alternativet et ret godt ét: Gulerodsglasur!
(Hvis du bedst kan li’ ostecremen, vil jeg anbefale dig Anne au Chocolat’s opskrift.)
Gulerodsglasur?
Vi deltog i et lokalt løb for nogle år siden, hvor løbeklubben spiste sammen bagefter. Mit lod var (ikke overraskende) at tage en kage med, og valget faldt på en gulerodskage, men jeg ville lave den med gulerodsglasur.
Og hvad er så gulerodsglasur? Jo, det er såmænd bare glasur lavet på gulerodssaft i stedet for vand. Det slog mig nemlig, da jeg bagte Strawberry Daiquiri- og blåbær cupcakes, at der ikke er nogen, der siger, at glasur ikke må smage af det, den skal passe til?
Hvis du ikke har en juicemaskine (eller ikke gider finde den frem, fordi der er mange dele, der skal vaskes af bagefter), kan du sagtens bruge købt gulerodsjuice eller bare lave en almindelig glasur med vand. Den her glasur smager bare helt fantastisk af søde gulerødder:-)
Smagen af gulerodskage
Jeg ville bage gulerodskage i min lille bradepande på 25×35 cm, for gulerodskage er sådan noget, alle kan li’, og som er nemt at transportere. Især når der til bradepanden hører et plastlåg med håndtag.
Alle kan li’ en saftig gulerodskage, altså lige bortset fra alle dem, som ikke kan li’ rosiner – og så min familie, som ikke kan li’ flødeostglasur… Derfor er der ingen af delene i denne opskrift. (Og hvis du ikke kan tåle nødder, kan de sagtens undlades.)
Til gengæld er der masser af varme krydderier, så huset dufter lidt af jul, når du bager den. Jeg har taget udgangspunkt i Annes hemmelige gulerodskage og ganget den op, så den passer til min form.
Pynt på gulerodskage
Selvom en gulerodskage er helt simpel, kan den godt gøres lidt mere festlig. På min gulerodskage brugte jeg hjemmelavet krymmel i en klar orange farve. Tone-i-tone er altid godt.
Hvis du vil udfordre dig selv lidt mere, så lav gulerodsroser. Det er lange strimler af gulerødder, høvlet med en tyndskræller, som tørres og formes til fine roser. De pynter så fint.
Bagebælte giver en flad top på kagen
Jeg brugte et bagebælte for at få en lige overflade på min kage. Når man lægger et vådt bagebælte eller våde viskestykker rundt om en form, hvad enten det er en lille bradepande som den her eller en springform, vil kagen bage lige op i stedet for at hvælve op på midten.
Og hvorfor nu det? Jo, den smule kulde, der afgives fra de våde viskestykker, forsinker bagningen langs kanten af formen.
Normalt bliver en bageform varm, kagen bager fra kanten og ind, og når først kanten er begyndt at sætte sig, hæver den ikke mere. Det gør til gengæld midten af kagen, så den hæver endnu mere op og danner en bue på kagen. Det undgår man på den her måde. Dét er smart:-)
Hvis du ikke vil bruge viskestykketricket, kan du skrue ovnvarmen ned til fx 170° (alm. ovn, ikke varmluft). Så bages kagen langsommere, og du undgår den buede top.
Gulerodskage med gulerodsglasur
Ingredienser
- 5 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 2½ dl smagsneutral olie, fx rapsolie
- 500 g gulerødder, groftrevne
- 750 g brun farin
- 350 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 3 tsk bagepulver
- 3½ tsk kanel
- 1½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk groft salt
- 150 g valnødder, grofthakkede
Glasur
- 200 g gulerødder til juice
- 300 g flormelis
- 1 tsk citronsaft
- Orange krymmel
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bradepande på ca. 25×35 cm med bagepapir. (Det gøres nemmest ved at gøre bagepapiret vådt og vride det op som en klud. Så bliver papiret blødt og er nemt at få helt ud i hjørnerne.)
- Pisk æg og olie let sammen i en skål. I en anden skål blander du de tørre ingredienser og gulerødderne.
- Rør ægge-/olieblandingen i de tørre ingredienser med en ske og vend valnødderne i. Hæld dejen i bradepanden.
- Læg våde (og jeg mener VÅDE) viskestykker eller et bagebælte rundt om siderne af bradepanden og sæt den på en bageplade. Bag gulerodskagen midt i ovnen i ca. 70 minutter.
- Efterprøv med en trætandstik, om kagen er færdigbagt, eller om der følger dej med op. Lad kagen afkøle helt.
Glasur
- Vask de sidste gulerødder grundigt, skær top og rodspids af og kør dem igennem en juicer. Bland citronsaften i juicen.
- Rør gulerodsjuicen i flormelis lidt ad gangen til en tyk glasur. Fordel glasuren på din gulerodskage og drys den gerne med orange krymmel, hvis du har:-)
Vil du bage andre gulerodskager, har jeg en version med mindre sukker eller de her gulerodsmuffins fra halloween.
Pernille Haugenæs
Med al respekt for dine altid lækre opskrifter, så burde det ikke være nødvendigt med fedtstof i gulerodskage. Jeg bager altid gulerodskage – og squashkage – uden fedtstof. Grønsagerne holder kagen svampet og blød i flere dage (hvis kagen mod forventning ikke bliver spist) Jeg har prøvet opskrifter både med og uden fedtstof og hos os har familien bedt om opskriften uden, fordi kagen blev for fedtet med. Og så sparer man jo også lidt på den konto i disse fedtforskrækkede tider
Har du selv nogen erfaringer med det ?
De bedste hilsner fra Pernille
Lene
Hej Pernille:-)
Nej, det har jeg aldrig prøvet. Det kommer fluks på min testliste, for du har ret. Gulerødderne burde kunne gøre kagen tilpas fugtig.
Tak for tippet:-)
Kh Lene
Sanne
Hej, det viskestykke trick – du har vel ikke et billede af hvordan du gør? (ja, måske er jeg lidt tungnem 🙂 )
Lene Tranberg
Hej Sanne:-)
I dette tip er der et billede af en kage, hvor viskestykkerne er viklet omkring formen: https://bagvrk.dk/smutveje-tips-og-tricks/kager/
Og her fortæller jeg mere om bagebælter i det hele taget: https://bagvrk.dk/bagebaelte/
Håber, det opklarer mysteriet. Ellers må du endelig sige til:-)
Kh Lene
Dorthe
Hej og tak for rigtig mange dejlige opskrifter
Kan man bruge købt gulerodsjuice, hvis man ikke har en juicer?
Mvh. Dorthe
Lene Tranberg
Hej Dorthe:-)
Ja, det kan du i hvert fald.
God bagelyst!
Kh Lene
Gert
Hvordan opbevares den bedst ?
Lene Tranberg
Hej Gert:-)
Da der ikke er ostecreme på gulerodskagen, opbevares den allerbedst ved stuetemperatur.
Kagen er også fryseegnet uden glasur.
Kh Lene
bodil
Hej Lene
Der er godt nok voldsomt meget farin i denne kage, det er ikke en fejl i opskriften, vel ?
Lene Tranberg
Hej Bodil:-)
Beklager det sene svar.
Nej, der er skal så meget farin i kagen for at den bliver rigtig god;-)
Hvis du vil bage en kage med mindre farin, skal du bage den, der er under gulerodsroserne her: https://bagvrk.dk/gulerodsroser/
Der er ca. den halve mængde farin i.
God bagelyst.
Kh Lene