Kager

Du kan aflure mine vigtigste smutveje og tips om kager, så du kan springe over, hvor gærdet er lavest uden at sænke niveau’et.

Lige lagkagebunde

Har du prøvet at bage lagkagebunde, hvor de hæver op på midten, så de er buede, når de kommer ud af ovnen? Der er ikke meget, som er mere irriterende, når man skal lægge lagkager sammen, for man er nødt til at skære toppen af, så de bliver lige. Det sker, fordi dejen bliver bagt hurtigere i kanten af formen end på midten, så dejen fortsætter med at hæve op i en bue på midten.

Lagkagebund, tips om kager

Det kan afhjælpes med en ret simpel metode. Gør to viskestykker våde (ikke bare fugtige, du skal ikke vride dem hårdt op!), og vikl dem rundt om formen, før du sætter den i ovnen. Dermed holdes temperaturen på formen nede i den første del af bagetiden, så dejen bliver mere jævnt bagt – og dermed bliver din lagkage fint lige i toppen:-)

Derudover skal du modstå fristelsen for at åbne ovnlågen og kigge til kagen. Du har lys i din ovn af samme årsag! Hvis du åbner lågen, før kagen er bagt, får den et kuldechock og vil oftest falde sammen og blive kompakt. Giv den nu den tid, som opskriften anbefaler, og mærk så, om den skal have lidt længere ved at stikke et trægrillspyd ned i den og se, om der følger våd dej med op.

 

“Hvordan kommer jeg fra en størrelse form til en anden?”

Dette spørgsmål har jeg fået så ofte, at jeg har lavet et blogindlæg med en forklaring og en formel, så du nemt selv kan regne mængderne i opskriften ud. – Både når du skal fra en lille til en stor form og fra en stor form til en mindre.

Det er slet ikke så svært, når man bare har en lommeregner til hjælp;-) Blogindlægget om størrelsesforhold finder du lige her.

Størrelsesforhold

 

“Hvorfor ser min kage ikke ud som din?”

Der kan være flere årsager til “fejl” på en kage. Det er vigtigt at måle alting af, så du får de rette mængder i dejen, men også størrelsen på formen har noget at sige for at få det bedste resultat. – Og så siger det selvfølgelig sig selv, at for at nå frem til en kage med samme udseende som min, skal du gøre, som jeg skriver i beskrivelsen.

Rambomuffins

Erfaring gør en del. Øvelse gør mester! Alting er nemmere, når man har det rette håndelag. Bagning er et håndværk, der kan læres. Og jo mere du bager, jo mere lærer du din ovn at kende. Din ovn bager sandsynligvis ikke på samme måde som min.

Jeg har skrevet et langt blogindlæg, så du selv kan fejlfinde, når du står med en kage, som ser anderledes ud. Her kan du se de mest almindelig fejl, som fx. at kagen er faldet sammen, er kompakt eller buler for meget op på midten, og se hvad det kan skyldes, så du kan gå tilbage i køkkenet og få et godt resultat næste gang. LÆS HELE BLOGINDLÆGGET HER!