Granola med peanutbutter – 50/50 og fødselsdag

Jeg er glad for endelig at have fundet noget at bruge det glas peanutbutter til, som vi har haft stående i skabet et stykke tid. Junior ville gerne prøve at smage det, så jeg købte et glas. Han brød sig ikke om det. Og jeg kom i tanker om, hvorfor jeg ikke har købt det, siden jeg var barn og lokkede min mor til at købe et glas for at smage det. Jeg brød mig heller ikke om det. Derfor kom det belejligt, da Camilla fra Pilens Køkken postede en opskrift på granola med peanutbutter. Hvis du ikke kender Camillas blog, Pilens Køkken, skulle du kaste et blik forbi den. Hun laver masser af skønne kager og søde sager. Tak for inspirationen, Camilla:-)

Granola med peanutbutter. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

I går var det Frederiks fødselsdag, hurra, hurra, hurra… En smuk solskinsdag, hvor jeg bagte fødselsdagsboller (naturligvis), dækkede op på terrassen og tog et billede til Instagram, før jeg spiste opsætningen til morgenmad. Jeg skrev i teksten, at Frederik næsten føltes som en del af familien, efter vi var inviteret med til hans løbefest i mandags, og min mand løb de 10 km sammen med Mary.

Ved spisetid kom der en sms fra en veninde, at mit billede lige var blevet vist på TV2. En fra løbeklubben kommenterede det samme på Instagram. Og der kom tre nye følgere i løbet af få minutter. Hvad? Mit billede blev vist, og jeg sad ikke klar til at se det?

Fødselsdagsboller på Kronprins Frederiks fødselsdag.

K-A-T-A-S-T-R-O-F-E! Men forventeligt, for jeg havde ikke engang tændt for fjernsynet… Well, TV’et blev tændt, og jeg sad der resten af aftenen, indtil Kronprinsessen havde holdt sin tale. Jeg så ikke mere til mig selv og mit billede, men jeg nød især de tre velskrevne, velformulerede taler for Kronprins Frederik:-) Ikke at forglemme alle kjolerne, smukke som mindre klædelige. (Ingen nævnt, ingen glemt;-))

Granola med peanutbutter. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Granola eller muesli?

Hvornår hedder det en granola, og hvornår hedder det en muesli? Jeg havde først tænkt, at man nok begyndte at bruge navnet granola, fordi der ikke var nogen tvivl om, hvordan ordet skulle staves. Ret smart, hvis man gerne vil findes via søgemaskiner;-) Müsli, müesli, muesli, mysli? For en sikkerheds skyld konsulterede jeg min ven, Wikipedia.

Granola – og müesli – stammer begge tilbage fra sidste halvdel af 1800-tallet, men hvor müesli er usødet og med rå havregryn, består granolaen af sødede, ristede gryn. Dette er derfor en granola og ikke en müesli. Og mine energibarer er faktisk ikke müeslibarer, men granolabarer…

50/50?

Ja, det er ikke, fordi der er en 50/50 chance for at du kan li’ denne granola. Det er jeg sikker på, du kan. Det er heller ikke, fordi Kronprinsen blev 50 i går.

Nej, der er 50 gram af hver ingrediens i – undtagen havregryn, hvor jeg har brugt 150 g. Jeg har derfor afveget lidt fra Camillas opskrift. Du har frit slag til at finde din egen kombination af ingredienser. Brug dem, du kan li’ og dem, du har i skabet.

Granolaen er ikke oversød. Men den er sprød og virkelig lækker. Den er nem at dele i små stykker, netop fordi der ikke er så meget honning i. Du slipper altså for at stå og brække havregrynsklumperne fra hinanden efter ristning.

Granola med peanutbutter. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Jeg har haft besøg af min mødregruppe her til formiddag, hvor vi spiste granola med peanutbutter på yoghurt med jordbær og rabarber. (Det er en sæsonyoghurt fra Cheasy, og den er virkelig lækker!) Du kan også spise den på skyr, ymer – eller hvilket surmælksprodukt, du nu plejer at spise til morgenmad. Eller prøv den på koldskål i stedet for kammerjunkerne?

Granola med peanutbutter

 • 150 g finvalsede havregryn
 • 50 g hirseflager
 • 50 g peanutbutter
 • 50 g honning
 • 50 g hasselnødder
 • 50 g mandler
 • 50 g hakket, mørk chokolade

Granola med peanutbutter. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Varm ovnen op til 180° (alm. varme, ikke varmluft).

Bland havregryn og hirseflager i en skål. Smelt peanutbutter og honning sammen i en lille gryde. Du skal ikke varme det længere, end at du kan røre det sammen til en homogen masse. Rør peanutbutter/honningblandingen i grynene, indtil det er blandet godt. Bred grynene ud i et jævnt lag på en bageplade med bagepapir.

Læg hasselnødderne på en anden bageplade.

Sæt begge plader ind i ovnen. Pladen med nødderne skal være i den nederste rille, pladen med grynene skal stå i midten af ovnen. (Og nej, det er ikke en fejl, at det skal være almindelig ovn, selvom du har to plader inde i den på én gang.)

Rist dine gryn og nødder i 10-12 minutter og rør i det en gang imellem. Nødderne skal slippe den yderste, brune hinde, når de er klar. Grynene skal være gyldne.

Granola med peanutbutter. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Gnid skallen af hasselnødderne i et rent viskestykke, før du hakker dem. Hak mandlerne, og bland begge slags nødder i granolaen. Når blandingen er kold, blander du den hakkede, mørke chokolade i.

Opbevar din granola med peanutbutter i et tætlukket glas.

2 Replies to “Granola med peanutbutter – 50/50 og fødselsdag”

 1. Ih altså, hvor er du dygtig til at fotografere.
  Jeg glæder mig altid til at se din flotte fotografering og selvfølgelig også at prøve dine opskrifter.
  Tak for dig

  1. Tusind tak, Tina, hvor er du sød:-D
   Jeg nyder at stå med kameraet i hånden, fordi jeg så kan lukke alt andet ude. Det er en af mine former for mindfulness:-)
   Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *