Drømmer du om at bage den perfekte fødselsdagslagkage, som overrasker, når den skæres ud? En neutral, hvid kage udenpå, men med Dannebrog indeni? Her er den eneste opskrift på en flagkage, du nogensinde behøver.
Kagen består helt simpelt af drømmekagebunde, som farves knaldrøde og en frisk, hvid hyldeblomstmousse, som danner de hvide striber indeni.
Det er ikke så svært, som du tror, at samle den. Jeg har endda lavet en skabelon, som du kan skære kagen ud efter, så du får de rigtige forhold mellem rød og hvid.
Du skal bruge tålmodighed, når du laver kagen. Ellers får du ikke samme resultat, for jo færre røde krummer, der kommer i moussen, jo skarpere står flaget.
EM i fodbold
Danmark sitrer lige nu af rød-/hvid fodboldfeber. Herrelandsholdet skal i aften spille mod England i semifinalen, og størstedelen af os vil sidde klinet til skærmen og krydse fingre for, at de går videre til finalen.
Kagen her er den helt rigtige at servere til kampen i aften, men går det, som vi håber, kan du bage den til på lørdag, når de spiller finalen;-)
Pynt kagen med rigeligt med jordbær, røde, spiselige blomster (som fx tallerkensmækker), hyldeblomster og evt. flag. En flagkage skal være festlig:-)
Flagkage som Dannebrog
For at få flaget frem, når man skærer i en flagkage, består kagen af to bunde, som hver skæres ud i to cirkler med et mellemrum imellem. En ydre og en indre cirkel.
Al dejen laves på én gang, så du er sikker på, begge lag bliver den samme røde farve, selvom bundene bages hver for sig. Det gør ikke noget, at dejen skal stå og vente en halv time, mens den første bund bages.
Kagen her er en tilpasning fra min Stars and Stripes kage, som ligner det amerikanske flag. Hvis man kan bage det amerikanske flag, kan man også bage det danske…
Selvom min kage overholdt målene og forholdene fra vores Dannebrog, har jeg i opskriften valgt at lave de hvide striber lidt bredere. Det gør flaget tydeligere, og der er ingen, der måler efter, om kagen nøjagtigt overholder de korrekte flagmål.
Når du samler kagen, så sæt prikker på ydersiden af kageplasten, så du kan se, hvor meget mousse der skal i, før den næste bund skal lægges i.
Vær forsigtig med ikke at “krydskontaminere” den hvide hyldeblomstmousse med krummer fra de røde bunde. Sørg for at børste løse krummer af, når du har skåret bundene ud og vær omhyggelig med at fjerne dem, du kan se. På den måde får du et finere snit.
Stars and Stripes kagen var smurt op med en hyldeblomstsmørcreme. Flagkagen er smurt op med hyldeblomstmousse. Næste gang støber jeg en ydre cirkel med mousse rundt om kagen. Det er nemmere at have med at gøre end at smøre den op med mousse. (Og det er sådan, det er beskrevet i opskriften nedenfor.)
Få helt lige bunde
Når man vil have så skarpt et snit, som der er brug for i en flagkage, vil jeg anbefale dig at bage med et bagebælte. På den måde får du nemlig helt lige bunde, uden at der er en hvælvet top på.
Når man bager kager i en springform, bages kagen udefra og ind. Det betyder, at kanten af kagen sætter sig først, mens midten bliver ved med at hæve op. På den måde får man en hvælvet kage med en buet top og en lav side.
Et bagebælte skal gøres plaskvådt, før det fastgøres rundt om formen, der sættes på en bageplade. Den våde bomuld gør, at bagningen af kanten forsinkes (og holdes let afkølet undervejs), så den hæver op sammen med midten af kagen, og du får en lige top på kagen.
Du behøver ikke bruge et hæklet/strikket/syet bagebælte, som det jeg har. I stedet kan du bruge et par bomuldsviskestykker eller strimler af et gammelt frottéhåndklæde, som du vikler omkring formen. Det har samme effekt. Bagebæltet er bare nemmere at fastgøre.
Læg bagebæltet eller viskestykkerne i blød i koldt vand i fem minutter, så du er sikker på, det er gennemblødt og kan indeholde mest muligt vand.
Vil du ikke bruge bagebælte, skal du skrue ned for ovnens temperatur og forlænge bagetiden.
Flagkage som Dannebrog
Udstyr
- Springform, Ø25 cm.
- Justerbar kagering.
- Kageplast, H8 cm.
- Lille knækspatel.
- Engangssprøjteposer.
Ingredienser
Røde bunde
- 6 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 500 g sukker
- 4 tsk vanillesukker
- 500 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 4 tsk bagepulver
- 100 g smør
- 4 dl yoghurt naturel
- Rød pastafarve, ca. ¾ glas
Hyldeblomstmousse
- 7 blade husblas
- 3½ dl koncentreret hyldeblomstsaft, så lys som muligt (Fx. fra Den Gamle Fabrik)
- 250 g hvid chokolade, finthakket
- 8 dl piskefløde
- 2 tsk vanillesukker
Pynt
- 500 g jordbær
- Spiselige blomster, fx tallerkensmækker og hyldeblomster
Sådan gør du
Start med bundene
- Opvarm ovnen til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Beklæd en springform med en diameter på 25 cm med bagepapir i bunden og smør siderne godt. Læg bagebæltet i blød i koldt vand.
- Pisk æg, sukker og vanillesukker lyst, tykt og skummende.
- Sigt hvedemel og bagepulver sammen i en skål. Bland det godt, så bagepulveret er jævnt fordelt.
- Smelt smørret og bland det med yoghurt og så meget rød pastafarve, at du får en meget rød blanding.
- Vend mel i dejen skiftevis med yoghurtblandingen. Brug lange tag med en dejskraber, så du ikke kommer til at piske dejen. Rør evt. mere pastafarve i, hvis kagen ikke er rød nok.
- Del dejen i to lige store dele, og hæld den ene halvdel i den forberedte springform. Vikl det meget våde bagebælte rundt om formen, sæt den på en bageplade og bag den første bund i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter.
- Mærk efter med en tandstikker, om kagen er gennembagt, eller om der følger dej med op.
- Lad kagen afkøle et par minutter i formen, før du løsner den med en skarp kniv langs kanten og tager den ud af formen, så du kan bage den næste kage.
- Lad kagerne afkøle helt på en bagerist, men lad bagepapiret sidde på. Så er de nemmere at håndtere.
Hyldeblomstmousse
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter.
- Bring hyldeblomstsaften i kog i en lille gryde. Hæld den finthakkede, hvide chokolade i saften, lad det stå lidt, før du rører den smeltede chokolade ud i saften. (Varm evt. saften op igen, hvis du ikke har fået hakket chokoladen fint nok til, at den smelter.)
- Knug vandet af husblassen og smelt den i den varme hyldeblomstsaft. Lad blandingen afkøle, indtil den lunken. (Den må ikke være varmere end lillefingervarm/35°.)
- Pisk vanillesukker og fløde til bløde toppe. Den må ikke være for stiv, men der må heller ikke være flydende fløde i bunden af skålen.
- Når chokoladen er lunken, tager du ¼ af fløden over i gryden med chokoladen og blander det godt, til det er helt jævnt. Hæld derefter chokoladeblandingen i fløden ad et par omgange, og bland det godt med lange tag med en dejskraber, så luften ikke røres ud af fløden. Lad blandingen køle yderligere af på køkkenbordet. Den skal begynde at sætte sig lidt og blive lidt tykkere.
Samlingen af kagen
- Skær kagebundene til i højden, hvis de er højere end tre cm. Print PDF-skabelonen ovenfor i to eksemplarer i A4. Skær eller klip de to cirkler ud i papirskabelonen.
- Mens moussen køler af, skærer du to cirkler ud i kagebundene efter skabelonen. Husk at holde kniven lodret, så kanterne bliver lige. Ringen mellem de to cirkler skal du ikke bruge, så frys den ned til fremtidige popcakes/romkugler.
- Børst så mange løse krummer af bundene som muligt, så du ikke får krummer i din hyldeblomstmousse.
- Fyld din mousse i en engangssprøjtepose og klip spidsen af.
- Læg en yder- og en indercirkel på et lagkagefad. Der skal være 1½ cm mellemrum mellem de to cirkler. Det bliver den lodrette streg i dit flag. Fjern løse krummer i mellemrummet, evt. med en pincet.
- Tegn prikker på ydersiden af din kageplast: 3 cm fra den ene kant og 1½ cm længere inde. Det er dine guidelines, når du skal fylde mousse i kagen. Den justerbare kagering og kageplasten sættes om kagen, så der er et mellemrum på ca. en cm hele vejen rundt om kagen.
- Hæld hyldeblomstmousse ovenpå den første bund og fordel den, så moussen er jævn og når op til den anden markering. Bank kagefadet lidt ned i bordet, så du er sikker på, moussen er fordel i mellemrummet mellem de to bunde og langs kagens kant.
- Glat overfladen med en knækspatel. Læg de to næste bunde ned ovenpå moussen, så mønsteret fra før gentages. Husk at fjerne røde krummer;-)
- Fyld resten af hyldeblomstmoussen ned imellem og undenom bundene og fordel resten ovenpå. Glat overfladen, så den er så glat som muligt.
- Sæt husholningsfilm henover kagen og sæt den i køleskabet i minimum tre timer, men gerne natten over, så moussen sætter sig.
Pynt og servering
- Skyl og rens jordbærrene og lad dem dryppe godt af på et stykke dobbelt køkkenrulle. Du vil ikke have våde bær på din kage. Pil de små hyldeblomster af stilkene.
- Fjern samlering og kageplasten på den nu faste kage. Glat evt. overfladen med knækspatelen, som du dypper i kogende vand og tørrer af i en tør klud.
- Pynt kagen med jordbærrene, sæt et par spiselige blomster (eller papirflag) i mellem og drys rundhåndet med hyldeblomsterne.
- Hvis du "kaster" hyldeblomsterne ind på siden af kagen, kan de sagtens sidde fast i moussen.
- Tag din flagkage ud af køleskabet en halv times tid før servering, så bærrene ikke er iskolde.
Anette Boesen
Kan man lave moussen og lade den stivne i en skål, for så at komme den i et lag i en kage?
Lene Tranberg
Hej Anette:-)
Du kan sagtens bruge moussen som et lag i en kage. Det har jeg fx gjort her: https://bagvrk.dk/stars-and-stripes/
Du skal dog ikke lade den stivne helt, for så er den svær at fordele i kagen
God bagelyst!
Kh Lene
Lene Gram Møller
Kære
Jeg synes godt nok det varer længe med moussen at sætte sig?
Har brugt det du skriver til moussen.
Lene Gram Møller
Hej igen Lene
Øv øv min mousse bliver ikke stiv. Kan det skyldes at husblasen har ligget for længe i vandet?
Og hvad gør jeg nu ved min kage? Vi skal ha bagedyst i morgen og jeg har kommet moussen i det første lag? Der kan jeg jo ikke sætte resten af kagen ovenpå. Hjælp hjælp
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Har du prøvet at sætte moussen i køleskabet? Så skulle den gerne stivne. Hvis du har travlt, kan du også sætte kagen i fryseren, men det burde være alt rigeligt med køleskabet.
Jeg hepper på dig:-)
Kh Lene
Lene Gram Møller
Tak Lene. Det prøver jeg. Det er jo ikke et lille job, så håber meget det lykkes.
Knus Lene
Lene Gram Møller
Hej igen igen. HURRAAAA. det hjalp. Hold op hvor er jeg glad for dig. ❤️❤️
Lene Tranberg
Jaaaah, hvor er det godt at høre, Lene:-)
Tillykke med det<3
Anja Kastrup Schødt
Hej. Vanillesukker i mousse-delen – hvornår skal det i?
Mvh anja
Lene Tranberg
Hej Anja:-)
Tak for din besked:-) Den havde jeg misset med vanillesukkeret, så det er godt, du har skarpe øjne, så jeg kan rette det til:-)
Vanillesukkeret skal i fløden, før den piskes.
God bagelyst og dejlig weekend.
Kh Lene
Hanne Larsen
Smuk og festlig kage, som gjorde lykke til min fars fødselsdag.
Tak for opskriften.
Mvh Hanne
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Tillykke med din far.
Dejligt, du havde succes med kagen:-)
God weekend!
Kh Lene
Agnete
Hej Hanne.
Kagen skal først spises i morgen aften, kan jeg godt lave den i dag og så lade den stå i køleskabet, indtil den skal spises om et døgns tid?
Mvh Agnete
Lene Tranberg
Hej Agnete:-)
Beklager det sene svar.
Ja, kagen kan godt laves dagen før og stå i køleskabet indtil servering.
Kh Lene