Når vi ikke kan komme til Paris, må Paris komme til os, ikke? Der går stadig lang tid, før vi kan sidde på en fransk fortovscafé og nyde en croque Madame sammen med et glas vin eller øl. Derfor skal du lave dem derhjemme, for det er slet ikke svært.
Croque Madame eller Croque Monsieur?
Der er tale om næsten samme ret, men der er en stor forskel, nemlig spejlægget. Hvis du har svært ved at skelne dem fra hinanden, skal du bare huske på, at kvinden er den med æggene;-) Så glemmer du det aldrig igen.
Parisertoasten er simpel i sin opbygning, men er en himmerigsmundfuld, når den er lavet rigtigt:
- To skiver godt brød smørristes på panden.
- Begge skiver smøres med en blanding af creme fraiche, revet ost og dijonsennep.
- Der lægges skiver af en god skinke imellem brødskiverne.
- Brødene gratineres i ovnen, mens du steger spejlæggene. Du spejler naturligvis æggene, som du bedst kan li’ dem.
Du skal ikke være mesterkok for at lave en god croque madame eller -monsieur, men du skal ikke lave dem i en toaster. Brødene skal gratineres i ovnen. Punktum;-) Server en grøn salat til, og du har et helt måltid.
Er du i det franske hjørne, kan jeg også anbefale min opskrift på ratatouille.
Den bedste Croque Madame i Paris
Måske var det ikke verdens bedste Croque Madame, men lejligheden var en ganske særlig<3
Jeg havde inviteret min mand på bryllupsrejse til Paris, uden at han vidste noget om det. Jeg havde talt med hans chef og havde spurgt ham fri. (De havde endda sat en (fiktiv) dårlig vagt på hans arbejdsskema i den uge, for at han ikke skulle få mistanke.)
Der var bestilt hotel og nyt visakort. Jeg havde planlagt, hvad vi skulle se. Bestilt tid til Eiffeltårnet. Børnene skulle være hos deres “andre forældre”. Altsammen uden, at Morten vidste noget om det.
På bryllupsaftenen rejste jeg mig for at holde tale og talte om vores sang, ‘Fly me to the moon’. Vi kunne ikke flyve til månen, men jeg ville gerne stå sammen med ham og se ud over byernes by. På mandag. I Paris. – Der gik et øjeblik, før det gik op for ham, at jeg mente det, men han sagde naturligvis ja<3
En af dagene i Paris sad vi udenfor en restaurant på Montmartre (når du står foran Sacre Coeur, skal du gå til venstre og ned ad den første gade til venstre), hvor de serverede Guinness (min yndlingsøl) til min Croque Madame. August måned er pænt varm i Paris…
Versælææs?
Ved et af nabobordene sad fire amerikanere, som var på Europarundtur. Akkurat som man ser det på film: To dage i Polen (for der stammede deres familier fra, så de skulle se begge steder), en dag i London, før de tog nattoget til Paris. Vi mødte dem ved frokosttid, og om eftermiddagen skulle de lige nå at se ‘the Louvre and the Versælææs’. Gæt et sted. (Altså, Versailles.) Næste dag skulle de videre til Firenze og Rom…
Siden da har Versailles heddet Versælææs hos os. – Når der ikke er andre end os, der hører det, for man skulle jo nødig tro, at vi ikke kan finde ud af at udtale det, vel? 🙂
Vi brugte selv en hel dag ved Versailles, hvor Morten romantisk og opfyldt af taknemmelighed over bryllupsrejsen roede mig både op og ned ad Le Grand Canal.
Tilbage på sporet af opskriften. Du får nemlig mit bud på den bedste Croque Madame lige her:
Croque Madame eller Croque Monsieur
Ingredienser
- 8 skiver godt brød (fx godt, groft toastbrød eller surdejsbrød)
- Smør til stegning
- 200 g creme fraiche 38%
- 2 spsk dijonsennep
- 200 g revet ost (gruyere, emmentaler eller mozzarella)
- Flagesalt og friskkværnet peber
- 8 skiver landskinke
- 4 æg, str. M/L til Croque Madame
- Frisk timian til pynt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt en bageplade ind midt i ovnen, så den bliver varm sammen med ovnen.
- Rist brødskiverne på begge sider i smør på en pande. Læg dem på et stykke bagepapir.
- Bland creme fraiche, dijonsennep og revet ost og fordel det på brødskiverne. Smør det ud med en kniv i et jævnt lag.
- Fordel skinken ovenpå fire brødskiver og læg resten af brødene på som låg med ostesiden opad. Drys med lidt flagesalt og friskkværnet peber.
- Lad bagepapiret glide ind på den varme bageplade i ovnen og gratiner brødene i ca. 10 minutter, til de er let gyldne på toppen. Imens steger du spejlæggene, hvis det skal være Croque Madame.
- Læg et spejlæg ovenpå hver toast, drys med lidt salt og peber og pynt med frisk timian.
Marianne
Hej Lene. Et sjovt tilfælde. Vi fik i aftes croque madame efter en opskrift meget lig din. Det var alletiders måltid. Jeg har gemt din opskrift til næste gang
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Det er en gudespise, hvis man laver den sådan her:-)
Ha’ en dejlig lørdag!
Kh Lene