• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Challah – det smukkeste fletbrød med honning

Challah – det smukkeste fletbrød med honning

5. februar 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Hvis du har fulgt mig på min blog et stykke tid, ved du, at jeg falder for pæne billeder af pænt bagværk:-) Jeg spiser med øjnene før alt andet. Langt de fleste kager kan opgraderes til at være pæne, enten med pynt eller i udførelsen. Selvfølgelig kan en sirupskage bare være et hjerte, det behøver ikke være en Småkagemand med hjerte. Men jeg opgraderer udseendet, hvor jeg kan. Challah behøver ingen opgradering, det er smukt i sig selv.

Challah jødisk fletbrød

Challah er et fletbrød

En challah er et traditionelt, jødisk brød, som spises ved sabbatten. Det er et hvidt brød med æg, vand, gær, hvedemel og honning. Det flettes af seks strenge, og ser vildt fint – og meget avanceret – ud på alle de billeder, jeg har set på både Instagram og Pinterest.

Heldigvis er jeg ikke den eneste, som ikke kan forestille sig, hvordan man fletter et brød med seks snore. Der er flere måder at gøre det på, men jeg har valgt at bruge Jamie Ellers metode. Hun har lavet en meget instruktiv video af, hvordan man gør. (Tak, Internet:-))

Challah jødisk fletbrød

En udfordring er en udfordring, der skal overvindes. Selve dejen er lidt blød og klistret, når den bliver sat til hævning, men det letter fletningen af brødet og forbedrer smagen væsentligt, at man ikke putter for meget mel i.

Brug challah, som du ville bruge almindeligt franskbrød. Det er kun en smule sødt fra honningen. Krummen er meget blød, let og luftig.

Og så kan du klappe dig selv på skulderen, fordi du klarede fletningen med seks strimler. Det er lidt ligesom julestjerner, når man først har luret, hvordan man skal gøre, er det nemt nok. Indtil da (eller til du har set videoen 8-10 gange) virker det som ren magi;-)

Challah jødisk fletbrød
Se lige en smuk krumme, brødet har:-)

Vil du prøve kræfter med andre brød, kunne det være et luciabrød bagt som en krans eller det helt klassiske franskbrød.

Challah

Challah fletbrød

Et traditionelt, jødisk brød bagt med hvedemel og honning. Smuk fletning med 6 strenge.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 50 minutter min
Hævetid 2 timer t 30 minutter min
Samlet tid 3 timer t 50 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk, Jødisk
Antal 1 stk.

Ingredienser
  

  • 2½ dl lunkent vand
  • 40 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 2 tsk groft salt
  • 70 g honning
  • 2 æg, str. M/L
  • 1 æggeblomme (gem hviden til at pensle med)
  • ½ dl neutral olie
  • 700 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%

Sådan gør du
 

  • Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt sukker, salt, honning og æg/æggeblomme og bland det godt. Hæld olien i og tilsæt melet lidt efter lidt.
  • Ælt dejen i 8-10 minutter i røremaskinen ved mellem til høj hastighed. Skrab siderne ned et par gange. Dejen slipper siderne i skålen, men er meget blød og ret klistret, når den er færdigæltet.
  • Smør en ren skål med lidt olie, læg dejen i og vend den, så oversiden også er indsmurt i olie. Lad den hæve et lunt sted, tildækket med en frysepose i 1½ time, til den har nået dobbelt størrelse.
  • Del dejen i seks stykker ved at veje dem af, så de er lige store. Rul hver dejklump tyndt ud, rul den sammen uden at få for meget luft ind i rullen og rul den ud til en lang pølse, som er tyndere i enden end på midten.
  • Alle pølser skal være lige lange og lige tykke. Flet brødet som i Jamie Ellers video. (Beskrivelsen giver meget mere mening, når du har set videoen.)
  • Efterhæv challah’en tildækket i 1 time et lunt sted. Varm ovnen op til 175°. (Almindelig varme, ikke varmluft.)
  • Pensl omhyggeligt brødet med æggehviden og sørg for at komme godt ind i alle fordybninger og revner. Bag din challah i nederst i ovnen i ca. 50 minutter.

Noter

Et challah er fryseegnet i op til 3 måneder.
 
Tags Brød, Fletbrød, Hvedemel, Traditionelt
Challah jødisk fletbrød
Følg mig på Instagram.

Tags: Billig, Brød, Fletbrød, Gær, Gærbrød, Gærdej, Klassisk, Morgenmad, Traditionelt

Previous Post: « Broccolisalat – lækkert tilbehør til mange
Next Post: Blåbærmoussekage – en smuk kage til 2 ukendte venner »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ole Larsen

    29. februar 2020 kl. 22:04

    Den video vil ikke køre hos mig, men det vil denne meget instruktive:
    https://www.youtube.com/watch?v=Tm76H25lLwQ

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. marts 2020 kl. 8:58

      Hej Ole:-)
      Mystisk, men godt, du fandt en løsning.
      Kh Lene

      Svar
  2. Jeannette

    23. januar 2021 kl. 19:49

    Hej Lene.
    Har du en opskrift på pizza ebraica ( jødisk sødt brød).

    Takker for en god opskrift på jødisk fletbrød (smager fantastisk).

    Svar
    • Lene Tranberg

      23. januar 2021 kl. 20:22

      Hej Jeanette:-)
      Nej, desværre, der må du tage Google til hjælp;-)
      Det ser ellers lækkert ud:-)
      Tak for din søde besked og god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  3. Miki Skov

    10. marts 2022 kl. 14:08

    Kan man fryse brødet? Tak for lækkert brød

    Svar
    • Lene Tranberg

      10. marts 2022 kl. 14:24

      Hej Miki:-)
      Ja, det kan du sagtens.
      God fornøjelse!

      Kh Lene

      Svar
      • Miki Skov

        10. marts 2022 kl. 15:38

        Tak for hurtig svar

        Svar
  4. Line Singer

    14. marts 2023 kl. 19:03

    Hej
    Skal man bruge frisk gær eller tørgær?
    Mvh

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. marts 2023 kl. 10:52

      Hej Line:-)
      Der er brugt almindeligt gær i opskriften her.
      Hvis du vil bage med tørgær, skal du bruge ca. 10 g tørgær.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  5. William Kallehauge

    22. april 2023 kl. 11:52

    Kan man lave dejen dagen før og lade den hæve natten over og bage dagen efter?

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. april 2023 kl. 12:03

      Hej William:-)
      Ja, det kan du godt. Du skal i så fald bruge kold væske og 15 g gær til dejen.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme