Her får du den allerbedste opskrift på brownie. En saftig, blød en af slagsen.
August havde inviteret gæster til halloween. Et par drenge fra klassen, som han skulle ud at trick-or-treat’e sammen med, og ind imellem skulle de have aftensmad. Jeg ville lave en lasagne med et uhyggeligt ansigt.
Der skulle selvfølgelig også være en kage af en slags. Det år blev den ikke lige så stor og uhyggelig som sidste års blodige kage med glaze. Der var også grænser for, hvor meget man kan spise til dessert efter lasagne. Men en blød, saftig brownie kan alle li’.
Jeg købte nogle halloween-støbeforme for lang tid siden. Jeg forsøgte at bage chokoladekage i dem, men kagerne gik totalt i stykker, da jeg forsøgte at få dem ud.
Jeg tænkte, det ville gå bedre med en mousse, som kunne støbes i formen og derefter komme i fryseren, før den skulle vendes ud. Det blev til denne dessert, brownie med kokosmousse.
Jeg var på et spændende kursus i weekenden, hvor den dygtige fotograf, Pia Enghild øste ud af sine tips og tricks til et godt madfoto. Jeg håber, resultatet kan ses på mine billeder i nærmeste fremtid, efterhånden som jeg får øvet mig.
Forventningsafstemning
Pia havde bagt en brownie, som hun ville tage billeder af sammen med os, men hun var slet ikke tilfreds med sit resultat. Hun havde tidligere fået kørt en brownie i taxa fra København for at tage billeder af den, og havde nøje fulgt den opskrift, hun havde taget billederne til. Men resultatet var slet ikke blevet, som hun havde forventet.
Hun ærgrede sig. Hun svor, at hun aldrig ville prøve den opskrift igen. Og det er jo sådan, det er. Hvis man ikke får kagen til at lykkes, når den ikke ligner billedet, hvis der er uklarheder i opskriften eller hvis den bare ikke bliver, som man forventer, så prøver man jo ikke opskriften igen. Måske besøger man aldrig hjemmesiden eller bloggen igen.
Møgærgerligt, hvis siden ellers bugner af gode opskrifter? Derfor håber jeg, at du, kære læser, sender mig en besked eller smider en kommentar under mine indlæg, hvis du har spørgsmål, eller hvis der går et eller andet galt undervejs. Jeg vil gerne svare dig – og jeg vil gerne have, at du kommer igen.
Der er noget, der hedder forventningsafstemning. Pia havde smagt kagen på forhånd, så derfor havde hun en klar forventning til, hvordan kagen skulle smage.
Hvis hun nu ikke havde smagt den før, men forventede, at kagen skulle være svampet og lækker, og hun så endte ud med en mere kageagtig brownie (som der er nogen, der godt kan li’), levede den ikke op til hendes forventninger, og hun ville blive skuffet.
Brownie
Min yndlingsbrownie er blød og lidt snasket. Blød i midten. Ikke hævet og kageagtig. Heller ikke tør. Hvis du gerne vil have en anden slags brownie end det, må du finde en anden opskrift. For ellers bliver du skuffet.
Jeg bagte min brownie i en lille bradepande på 21×31 cm. Stykkerne skulle nemlig blive store nok til, at der var plads til kokosmoussen ovenpå. Du kan sagtens putte andre nødder i dejen, hvis du vil. Jeg er bare lidt vild med valnødder. Opskriften på kokosmoussen finder du under brownien.
Brownie
Ingredienser
- 190 g smør
- 260 g mørk chokolade, grofthakket
- 450 g sukker
- 5 æg, str. M/L
- 2 spsk neutral olie
- 45 g mørk kakao
- 120 g mel
- 80 g valnødder
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn, ikke varmluft).
- Nøddernes smag fremhæves, når de ristes, før de bruges i kagen. Rist valnødderne i den varme ovn i 8-10 minutter. Rør i dem undervejs. Gnid nødderne i et rent viskestykke, til de brune hinder falder af. Hak nødderne groft.
- Reducer varmen til 175°, stadig alm. ovn.
- Klargør en lille bradepande på 21×31 cm ved at lægge bagepapir i den. Jeg smurte bradepanden, og lagde først et tilklippet stykke på den ene led, og derefter på den anden led. Det gør det nemt at tage brownien ud, når den er kold. Du kan også gøre bagepapiret vådt, og vride det op som en karklud. Så er det nemt at få papiret helt ud i hjørnerne.
- Denne dej skal ikke piskes med håndmixer eller køkkenmaskine. Du skal kun bruge et håndpiskeris og en dejskraber. Sigt mel og kakao sammen i en skål.
- Smelt smør i en lille gryde, lad det bruse op. Tag gryden af varmen, og hæld den hakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, før du rører det sammen, så du har en homogen chokolademasse. Hæld sukkeret i en skål, og tilsæt chokoladen. Rør godt i sukkeret. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg. Bland olien i.
- Bland valnødderne i det sigtede mel. Tilsæt melet ad to omgange, og brug dejskraberen til at vende melet ind i dejen. Rør ikke for meget, for så bliver kagen tung og kompakt.
- Hæld dejen i den lille bradepande, og bag din brownie i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter. Når du stikker en trætandstikker ned i midten af kagen, skal der være fugtige krummer på, når du trækker den op. Tandstikkeren må ikke være ren, for så har kagen fået for meget. Kagen skal virke lidt underbagt.
- Lad din brownie afkøle helt, før du tager den ud af formen, og skærer den i pæne firkanter. Det gøres nemmest ved at tage en skarp kniv med et tyndt blad (fx. en forskærerkniv), dyppe den i varmt vand, før du tørrer vandet af og lægger ét snit i kagen. Vask kniven af for kage, dyp den i varmt vand igen og skær i kagen…
Noter
Kokosmousse
Ingredienser
- 6 blade husblas
- 1 dåse kokosmælk, ikke light
- 1 ds sødet, kondenseret mælk
- 1½ tsk vanillesukker
- 2½ dl piskefløde
- Evt. frugt- eller pastafarve
Sådan gør du
- Læg husblas i blød i koldt vand i 20 minutter. Ryst dåsen med kokosmælk. Hæld kokosmælken i en lille gryde, knug vandet af husblassen, og kom det i gryden. Varm kokosmælken, indtil husblassen smelter, men ikke længere. Hæld kokosmælken i en skål, og tilsæt vanillesukker og kondenseret mælk.
- Lad kokosmassen køle af til stuetemperatur. Pisk fløden til bløde toppe og bland ca. 1/3 over i kokosmassen. Rør godt, til det er jævnt. Vend forsigtigt kokosmoussen sammen med resten af flødeskummet, så du bevarer fløden så luftig som muligt.
- Der bliver ca. 1,2 liter mousse. Skyl dine silikoneforme med koldt vand og stil dem på en plade, som kan gå i fryseren.
- Du kan sagtens farve moussen, hvis du vil. Jeg fyldte først de forme, hvor moussen skulle være hvid. Jeg farvede resten af moussen med lidt orange pastafarve, og fyldte i formene med græskarrene. Til sidst farvede jeg resten af moussen med lidt sort frugtfarve, og fyldte formene til de sorte katte op.
- Fyld moussen i formene og sæt dem i fryseren i minimum 3 timer. Når moussen er frossen, er det nemt at få figurerne ud. Træk i hjørnerne af formen, indtil kanterne slipper, og tryk dem derefter ud.
- Opbevar moussen i fryseren indtil en halv time før servering. Læg dem på et stykke brownie og læg evt. lidt frugt eller en edderkop ved siden af;-)
Ole Meyer
Altid super opskrifter Lene.
God inspiration,
LT
Tak, Ole:-) Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Anne-Lise Mika
Bageform er fra? Og dine fine glaskopper med “underkop” hvor er de fra? Lækker kage..
LT
Hej Anne-Lise:-)
Du mener de forme, jeg støbte moussen i? Dem har jeg købt i Imerco.
De superfine glaskopper købte jeg i Ikea i går. De kostede 9,- pr. kop og 12,- for to kork-underkopper. Så billigt, at jeg burde have købt mange flere:-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Nina
Ej, hvor lyder det lækkert! Jeg har ingen forme, så det må jeg vidst lige have fat i og så afprøve opskriften.
LT
Hej Nina:-)
Ellers kan du lægge bagepapir i en form/lille bradepande, hælde moussen i og sætte den i fryseren til den er frossen, og så enten varme en udstikker-ring op og stikke moussen ud – eller skære den i firkanter med en varm kniv. – Og så sætte stykkerne i fryseren igen, til du skal bruge dem.
Medmindre du mangler en undskyldning for at købe silikoneforme, for så gør du jo bare det;-)
God aften!
Kh Lene
Nina
🙂
Ej, jamen så vil jeg prøve mig med udstikkere – fandt lige en flyver i skuffen i går.
Tak for tippet!
LT
Det var kun så lidt
Pia
Vil jeg kunne bruge denne kokosmousse som fyld i en lagkage ? Er helt vild med kokos
LT
Hej Pia
Ja, det vil du. Men i sommer lavede jeg en piña colada lagkage, hvor der også var kokosbunde og Maliburom i. Måske skulle du kaste et blik på den opskrift også?
God fornøjelse med det
Kh Lene
Pia
Hej Lene.
Tusinde tak for svar, vores trunte bliver 10 på søndag og vi får gæster både lørdag og søndag jeg vil fluks gå i gang med lagkagerne, colada kagen ser vildt lækker ud, men jeg må begrænse mig og må nøjes med kokosbundene, ananascurden skal laves som et tvist til den fede og søde kokos , er sikker på at den kage vil imponere vores gæstet..god jul til dig og dine. mvh Pia:-)
LT
Hej Pia:-)
Rigtig god fornøjelse med kagerne og tillykke med datteren. Det er stort at fylde rundt:-)
Du ønskes også en glædelig jul med dine kære.
Kh Lene
LT
Linket til opskriften på Piña Colada lagkagen er her: https://bagvrk.dk/pina-colada-lagkage/
Pernille
Hvis man skulle bage din lækre brownie i spring form, hvilken størrelse ville du så mene var mest passende?
LT
Hej Pernille.
Hvis du halverer opskriften passer den til en springform med en diameter på 23-24 cm. (Bagetiden skal måske være 22-25 min, tænker jeg.)
Det er ikke nemt med 2,5 æg, så enten kan du bruge 3 små eller to store.
Kh Lene
Mie Damsted Jørgensen
Hej Lene
Altid hyggeligt at følge med.
Sjovt tilfælde, for jeg har de sidste par dage gået med tanken om at lave brownie men som muffins.
Hvad tænker du så med bagetid?
Knus Mie
Lene
Hej Mie:-)
Tak:-)
Jeg vil gætte på 18-20 minutter, når det er i muffinstørrelse.
Knus Lene
Hanne
Jeg skal til at lave (min første) en moussekage. Tror du at denne brownie ville egne sig som bund til det eller er den for blød/snakket til det?
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Brownien er ret blød og snasket (som sådan nogle nu skal være).
Hvis du vil have en mere “stabil”, men umådeligt lækker chokoladekage, skal du bage en mudcake: bagvrk.dk/mudcake
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Malene
Kære Lene.
Vil kokosmoussen kunne fungere som en slags creme ovenpå brownien, hvis jeg dropper husblassen? Jeg vil nemlig gerne servere brownien som en dessert(kage) og uden en skærefast mousse ovenpå. Ved ikke, om min forklaring er til at forstå
Mvh. Malene
Lene Tranberg
Kære Malene:-)
Moussen vil blive for flydende, hvis du helt undlader husblassen, men hvis du skærer ned på den, vil den blive mere blød;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Lene
Smager den af chokolade og ikke “bare” af kakao? Altså er den sådan rigtig chokoladesnasket? 🙂
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Ja, den smager af chokolade og er lækker, klistret og snasket;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Lene
Mums! Den er præcis som jeg håbede. Den smager af chokolade (og nødder) og er rigtig snasket! Glæder mig allerede til næste stykke i morgen – med jordbær, hindbær og ribs til 😀
Har du noget godt tip til at få den af bagepapiret uden den brækker/går i stykker? Den var helt klistret fast, hvilket jo er lækkert, når den skal spises, men yderst upraktisk her.
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Tusind tak for rosen:-)
Det allerbedste tip er at vende brownien på hovedet, når den er kølet helt af (evt i køleskab), så du nemmest kan trække papiret af.
Jeg synes dog, den plejer at være til at skære ud og tage af papiret, når den er kølet af.
God fornøjelse med den i morgen!
Kh Lene
Lene
Må prøve at sætte den i køleskabet næste gang, inden jeg tager papiret af – for bages igen, det skal den helt sikkert! Så er jeg også sikker på den er gennemkold, for det var den nok ikke helt den anden dag
Men lækker det er den – også her på tredje dagen