Der er to vigtige historier i dette indlæg. Den ene handler om, at man tror noget er allemandsviden, men det ender med at være indforstået. Den anden handler om bevidst at vælge noget fra, som man så alligevel kommer til. Ubevidst og uforskyldt. Og så handler indlægget også om opskriften på den kage, August havde ønsket sig til sin fødselsdag, som nærmest viste sig at være en Black Magic.
Første del, det indforståede
August bliver 13 i dag, onsdag. Den sidste teenager. Yngstebarnet. Desværre er der mange hyggelige ting, han er vokset fra for længe siden. Peter Plys og Thomas Tog på DVD, fx. Heldigvis er der også mange ting, han endelig er blevet stor nok til at være med til.
Harry Potter filmmaratons er en af dem. Jeg har tidligere nævnt, at vi er store Harry Potter fans i familien. Så da August ønskede sig en kage som den, Hagrid forærer Harry til hans 11-års fødselsdag, kunne jeg ikke sige nej.
Men kagen – og især pyntningen – viste sig at være en stor udfordring for mig. Selve kagen er en chokoladekage. Men Hagrid er ikke den skarpeste til at bage og pynte kager (eller stave), så på den meget lyserøde glasur står der med grøn (ubehjælpelig) skrift: Happee birthdae Harry.
Derudover er Hagrid i filmen kommet til at sætte sig på kagen, da han er på vej til Harry, så kagen er revnet og ikke ret pæn. Og når det er en Hagrid-kage, der er ønsket, er det en Hagrid-kage, han får.
Når man så lægger billeder af sin lyserøde chokoladekage op på Facebook med den skæve pynt, må man gå ud fra, at ikke alle har set eller læst ‘Harry Potter og De Vises Sten’. Det skænkede jeg ikke en tanke, men gik selv og småklukkede over min grimme, men meget tro kreation.
Nogle svarede anerkendende, at den var lige i øjet, mens andre svar var mere tilbageholdende. Der var heldigvis en, som spurgte efter et billede af originalen (som du kan se via dette link, for Warner Brothers har naturligvis rettigheder til alle deres billeder), så jeg kunne forklare, hvorfor min kage var så sjusket. Altså: Husk, at ikke alle har den samme tilgang til film, som du har – og gå aldrig ud fra, at alle ved, hvad du taler om!
Anden del, om at fravælge og alligevel gøre det
Jeg fravælger nogle gange noget, fordi alle andre gør det. Bare fordi jeg kan. Lad mig give dig et par eksempler:
Da vi første gang overgik til sommertid, nægtede jeg pure at stille mit ur. Jeg var 10 år og mente, at det var noget pjat med det der sommertid! Hele den sommer måtte jeg huske at lægge en time til det, uret viste. Siden hen er jeg blødt op og husker at stille alle de ure, som ikke stilles automatisk.
Jeg har aldrig set Titanic! Jeg bryder mig ikke om Leonardo DiCaprio og fravælger film, han er med i. Jeg har aldrig kunnet se, hvorfor man skulle falde i svime over ham og har aldrig set nogen grund til at se Titanic, uagtet hvor mange Oscarstatuetter, den har indkasseret, eller om alle andre har set den. Den ender jo alligevel med, at skibet går ned…
Black Magic
Ligeledes har jeg fravalgt at bage Black Magic-kagen, fordi alle bager den. Jeg er med i en bagegruppe på Facebook, hvor der flere gange dagligt er spørgsmål om Black Magic. Jeg ruller frejdigt forbi dem hver eneste gang.
Jeg gider hverken læse om dem eller svare på dem. Jeg vil hellere bage noget andet, som kan overraske, forbløffe, fortrylle…
Og i dag blev jeg selv overrasket, forbløffet og fortryllet, for den chokoladekage, jeg endte med at bage, ligger så tæt på en Black Magic, at jeg vil kalde den min version af Black Magic. Er det så sort magi eller et rent tilfælde? Eller er det måske bare en boomerang, jeg ikke havde set komme? 😉
Om Black Magic kagen
Black Magic er en flydende dej, som jeg har bagt i nogle ret fede Tefal-forme, jeg har købt mig. De har fast bund, så det gør ikke noget, at dejen er tynd, for den kan ikke slippe ud.
De tre lag kager i opskriften er svampede, mørke og smager af chokolade, selvom der “kun” er mørk kakao i. Kagerne er lagt sammen med flødeskum med sukker, vanille og kakao i, for August kan ikke li’ smørcreme.
På toppen er der en hvid chokoladeganache, som jeg har farvet lyserød med pink pastafarve og grønne bogstaver i æggehvideglasur.
Vær præcis
Da jeg havde lagt kagerne sammen, tænkte jeg, at jeg lige ville tjekke en af opskrifterne på nettet på Black Magic kagen, så jeg måske kunne hente inspiration til næste gang. Stor var min overraskelse, da jeg fandt ud af, at det faktisk var de samme ingredienser, jeg havde brugt. Jeg har ikke tjekket, om mængderne er de samme, for den opskrift, jeg kom forbi, var mængderne angivet med deciliter.
Jeg bruger kun deciliter i en opskrift, når vi taler om væsker! Alt andet, synes jeg, virker sjusket og unøjagtigt. Måler du en deciliter mel af ved at presse melet sammen? Eller drysser du det løst i? Der er forskel. Og derfor vil der også være forskel på bageresultatet. For præcisionens skyld måler jeg altid smør, sukker, mel etc. af i gram og mælk, olie og vand i deciliter.
Husk, at kaffen er i som et krydderi for at understrege smagen af chokolade! Ligesom løg i frikadeller… Du behøver ikke bage og lægge kagen sammen flere dage før, som der står i mange opskrifter. Jeg bagte bundene dagen før og opbevarede dem i en stor frysepose, til kagen skulle lægges sammen på dagen. (Ved stuetemperatur, for køleskab er skidt for rørte kagedeje.)
Bundene var svampede og lækre. Hvis det er nødvendigt at lægge kagen sammen flere dage før, for at den kan trække fugt fra flødeskummet, er din kage måske for tør til at starte med;-)
Find mere inspiration til fødselsdagsfejring ved at trykke her.
Black Magic chokoladekage
Ingredienser
Lagkagebunde, Ø20 cm
- 375 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 500 g sukker
- 100 g mørk kakao
- 3 tsk natron
- 1½ tsk. bagepulver
- 1½ tsk vanillesukker
- 1 tsk salt
- 4 dl kærnemælk
- 2 dl smagsneutral olie
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 3 dl kaffe
Hvid chokoladeganache (lyserød)
- 1 dl piskefløde
- Lidt pink pastafarve
- 200 g hvid chokolade
Creme
- 3 dl piskefløde
- 60 g sukker
- 30 g mørk kakao
- 2 tsk vanillesukker
Pynt
- 1 æggehvide
- Flormelis
- Grøn pastafarve
Sådan gør du
Lagkagebunde
- Tænd ovnen på 170° varmluft og klargør de tre runde forme på 20 cm i diameter ved at smøre formens sider og lægge et stykke tilklippet bagepapir i bunden af formen.
- Sigt alle de tørre ingredienser sammen i en skål, så der ikke er nogen klumper af kakao eller hævemidler. Bland det hele godt.
- Bland alle de våde ingredienser godt i en kande. Rør det våde i det tørre med en grydeske. Ikke noget med at piske, for du risikerer at komme til at overpiske dejen, så den færdige kage bliver kompakt.
- Fordel dejen ligeligt (meget gerne med en vægt, så der kommer lige meget dej i alle tre forme) og bag kagerne i 30-35 minutter. Jeg lagde et vådt viskestykke om hver form for at få kager, som voksede helt lige op i formen og ikke fik en buet top.
- Mærk efter med en tandstikker, om der følger dej med op. Kagerne skal også slippe kanten på formen, når de er færdige.
- Lad dine Black Magic kager afkøle i formen i fem minutter, før du vender dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.
Chokoladeganache
- Hak den hvide chokolade og læg den i en skål. Varm piskefløden op til kogepunktet i en lille kasserolle og bland den godt med den pink pastafarve. Farven på fløden skal være lysere end den ønskede farve, for farven bliver mørkere, når den blandes med chokoladen og afkøles.
- Hæld fløden over den hvide chokolade og lad det stå et par minutter, mens chokoladen begynder at smelte.
- Rør med en dejskraber fra midten og udad, indtil al chokoladen er smeltet, og blandingen er jævn. Dæk ganachen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet, indtil den er kold og tyk.
Kakaocreme
- Pisk fløden med sukker, kakao og vanillesukker, til det har en tyk konsistens, som er nem at fordele. Pisk ikke så længe, at det bliver til smør, men den skal være ret fast.
Samling og pynt
- Rør en tyk glasur af æggehvide, grøn pastafarve og flormelis og fyld den i en engangssprøjtepose, hvor du klipper et lille hul, så du kan skrive med glasuren.
- Læg en kagebund på et fad og fordel halvdelen af kakaocremen henover. Læg endnu en bund ovenpå og fordel resten af cremen herpå, før du slutter af med den sidste kagebund.
- Fordel den kolde, lyserøde chokoladeganache på den øverste kage. Hvis den skal være tro mod filmen, må det ikke være lagt for jævnt og pænt. Du skal gerne bruge en kniv med takker til at glatte cremen, så der kommer smøreriller i chokoladen. Lav en revne i ganachen, hvor Hagrid har sat sig på den.
- Skriv “Happee birthdae” på toppen med den grønne glasur – og husk at smile undervejs:-)
Jenny
Hej
Du bør genoverveje Leonardo DiCaprio, han er faktisk en fantastisk skuespiller, og Titanic (og Romeo+Julie) er ikke repræsentative for ham, faktisk var de ved at ødelægge hans karriere, fordi han blev kendt som en pretty boy.
LT
Hej Jenny:-)
Haha, jeg har da også både set Hva’ så, Gilbert Grape, Blood Diamond, Catch me if you can og Manden med jernmasken, men så har han lavet sådan en som J. Edgar Hoover eller Aviator, hvor de taaaler så meget, og det magter jeg ikke;-) (Og sig ikke til nogen, at jeg har set de der film, det kunne jo ødelægge mit image som karakterfast;-))
Kh. Lene
Christina
Hej Lene.
Jeg vil gerne bag en lys udgave af denne kage, kan jeg erstatte kakaoen med lidt mere mel mon?
Tak for altid gode opskrifter
Hilsen Christina
Lene
Hej Christina:-)
Ja, det kan du. Smag den evt til med vanille, til du synes, den smager af nok.
Velbekomme – og tak, for dine søde ord:-)
Kh Lene
Ann-christina lyster Olsson
Hej Lene…
Tak for dig, og for alle dine små og super gode råd, som altid følger med, når du har skrevet en opskrift. Som i denne, med det våde viskestykkeEr vild med gode råd. Jeg bor i en by, hvor vi har en fantastisk café, en kage-café, og med god kaffe/the mm. Nu efter 9 år, har de desværre valgt at lukkeSom skrevet, de har virkelig fantastisk kager, han har skrevet 2 bøger, en bagebog og en syltebog, derudover så gør han som dig, ligger gode råd op på FB, og så ligger han små hjælpe videoer op. Der er dejligt når man har en viden, som man deler med andre. Derfor tak til dig
Forsat god dag.
Knus Ann-christina
PS…. Alle vores viskestykker, ligger nu(sådan har det været i 6 uger nu) i en bestemt orden, efter et af dine oplæg, og hvor det snart, og det er meget nemmere at tage dem op fra skuffen. Derfor er livet skønt, når vi hjælper hinanden
Lene Tranberg
Kære Ann-christina:-)
Tusind tak for din søde besked:-D Det glæder mig så meget, når de dukker op i min beskedbakke<3
Jeg deler gerne alle de gode råd, jeg kan komme i tanker om. Jo klogere vi bliver sammen, jo klogere bliver vi allesammen;-)
PS: Ikke nok med at det er meget nemmere at få viskestykkerne op af skuffen, det er også nemt at vedligeholde systemet, når man har vasket dem:-D
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Nina
Hvad er det for et viskestykkesystem Lene?
Lene Tranberg
Hej Nina:-)
Det er såmænd bare at folde viskestykkerne, så de kan stå oprejst, så det er nemt at få fat i det, man skal bruge:-)
Du kan se et billede af min skuffe her: https://bagvrk.dk/konmari-koekken/
Heidi
Kan jeg lave den i bradepanden i stedet for ?
Og vis jeg vil lave den som eneste kage dog med kakaocrem på toppen og forskellige chokoladestykker hvor meget kage vil du så lave til 25 kageglade mennesker til aftenkaffe vil gerne have den ligesom her i tre lag hå ber du kan hjælpe
Lene Tranberg
Hej Heidi.
Du kan godt lave den i bradepanden i stedet for, hvis du ganger portionen op. Størrelsen på portionen kommer an på målet på din bradepande, men hvis den fx måler 20×30 cm, og du vil have tre lag kage, skal du gange opskriften med 1,9 (for nemheds skyld runder vi op til 2). Dejen bages så ad tre omgange. Det er nemmere end at skulle skære kagen i 3 lag.
Bagetiden vil være nogenlunde den samme, men mærk efter om den er gennembagt, når tiden er gået.
Du kan sikkert hente hjælp til at beregne kagens størrelse til 25 personer på http://www.kageberegner.dk så I ikke går sultne fra bordet;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Heidi
Tak skal du have