Dette indlæg er det femte om min oprydning efter Marie Kondos principper. Konmari køkken er første del om kategorien Komono – alle andre ting…

Hvis du endnu ikke har læst mit indlæg om introduktion til KonMari og Marie Kondos metode, er det en god idé at læse det her først. Der gennemgår jeg Marie Kondos principper for oprydning, så du starter på den bedst mulige måde.
Når du rydder op efter KonMari metoden, gælder det ikke om at smide de ting ud, du kan undvære. Det handler om kun at beholde de ting, der gør dig glad.
Marie Kondo bruger udtrykket “Spark Joy” – at få en gnist af glæde. Når du rører ved en ting, du virkelig holder af, kan du føle en “elektrisk impuls”, som gør dig glad.
KonMari er ikke kun en oprydningsmetode, det er en måde at tænke på. Du kan finde endnu mere inspiration i NetFlix serien ‘Tidying up with Marie Kondo’ eller ved at læse hendes bøger ‘Magisk oprydning’ og ‘Spark Joy’ (kun på engelsk).
Den rækkefølge og de fem kategorier, du bør følge, er:
- Tøj
- Bøger
- Papirer
- Komono – alle andre ting
– Køkken (dette indlæg)
– Badeværelse
– Legetøj
– Loft og garage - Ting med affektionsværdi
Fjerde kategori i KonMari er Komono
Komono betyder “alle andre ting” og dækker over alle de ting i boligen, som ikke er tøj, bøger, papirer eller ting med affektionsværdi. Altså, en enormt bred kategori.
Komono er både garage, loft, kælder, badeværelse, legetøj og som i det her indlæg alt det, som er i køkkenet. Jeg deler kategorien op i mindre bidder, fordi det ellers vil blive et enormt langt indlæg og ganske uoverskueligt.
Som for alle de andre ben i KonMari, er det vigtigt, at du ikke arbejder ud fra placeringen, men at du samler alt det, som opbevares andre steder i huset, hvis det hører ind under kategorien køkken.
Du kan groft dele alle køkkenting ind sådan her:
- Det, du spiser med.
- Det, du bruger til at lave mad med.
- Det, som er spiseligt.
Målet er, kun at have ting i dit køkken, som gør dig glad, og som har en fast plads. På den måde bliver det nemt og overskueligt at lave mad eller dække bord, fordi alt er, hvor det hører hjemme.
Sorter først dit køkken
Det er vigtigt at sortere hele køkkenet, før du begynder at lægge ting på deres rette plads. Tag én kategori ad gangen, fx i rækkefølgen ovenfor.
Alle billeder af skabe og skuffer i indlægget er fra vores eget køkken. Som du måske vil opdage, er der ikke meget mel og kerner på billederne. De opbevares på en reol i vores bryggers, men er naturligvis også sorteret og mærket.

Porcelæn, glas, bestik
Find alle glas, bestik og tallerkener frem. Behold dem, som giver dig glæde og sorter resten fra.
Måske får du ikke en gnist af glæde over dine glas. Men de er nødvendige, for at dit måltid fungerer, og så kan du glæde dig over, at de udfylder et behov hos dig i stedet. (Og holde udkig efter pæne glas, du kan ønske dig til din fødselsdag.)

Tænk over hvor meget porcelæn, din familie behøver. Er det nødvendigt med tallerkener til 12, hvis I aldrig er mere end 3? Behøver I flere forskellige stel?
Kunne det ikke være fantastisk at spise af “det fine stel” hver dag? Så du kan glæde dig over det, i stedet for at det står i skabet og kun tages frem, til jul og fødselsdage?

Jeg havde Royal Copenhagen tallerkener fra et tidligere liv stående i kasser på loftet. De blev pakket ud, og jeg besluttede mig for at sælge dem, for jeg havde ikke lige mange af hver, og ville hellere bruge de tallerkener, min mand og jeg havde købt sammen.
Sortér dækkeservietter, bordskånere og bestik. Behold kun det, du bliver glad af.
Læg det tilbage i skufferne, så du har overblik og kan finde alle tingene igen.

Køkkengrej
Hvor mange skrælleknive eller dåseåbnere har du brug for? Jeg var engang misundelig på historien om en bedstemor, som havde 12 dåseåbnere. På den måde kunne hun altid finde én af dem.
Jeg har (stadig) kun en dåseåbner. Til gengæld ved jeg, præcis hvor den ligger i skuffen;-) (Spot den i bestikskuffen ovenfor.)

Sorter dit køkkengrej i underkategorier. Grydeskeer, dejskrabere, piskeris, pander, røreskåle, elektriske køkkenmaskiner, gryder, dørslag, kander… Læg det hele op, og rør ved hver eneste ting, så du kan mærke, om du vil beholde den eller ikke.
Alle de dimser, som du ikke ved, hvad er, lægger du i ud-stakken med det samme. Også ting, som er revnet eller i stykker.

Køkkenmaskiner
Hold mandtal over dine køkkenmaskiner. Er der nogen, du kun bruger meget sjældent? Vil de kunne opbevares andre steder end i køkkenet? (Vores vaffeljern står tørt og godt i garagen og tages ind, når der er brug for det.)
Selv maskiner, du bruger hver dag, kan sættes ind i et skab. Det gælder både el-kedel og kaffemaskine, hvis de bare får en plads, hvor det er nemt at få fat i dem.
De eneste køkkenmaskiner, som står fremme hos os, er min røremaskine og foodprocessoren. Mest fordi de bliver brugt ofte, men også fordi der ikke er mere skabsplads i vores lille køkken.

Bagegrej
Indrømmet, jeg har mere bagegrej, end jeg bruger. Jeg har (vist/helt sikkert) også noget, som jeg aldrig har brugt, eller som jeg kun har brugt én gang. Trods alle gode intentioner og ideer, har jeg aldrig brugt de små springforme, jeg har, som har meget høje sider. Eller et par tyller og udstikkere.

Lad mig anbefale dig at give dem videre i stedet for at have dem stående i skabet og fylde op. Mine blev givet videre til en bageglad pige, som har meget større fornøjelse af dem end jeg.
Bageplader og muffinforme kan med fordel stå på højkant, så de er nemme at få fat i. Jeg stabler mine springforme og tærteforme.

Madpapir og fryseposer
Jeg var lige ved også at skrive sølvpapir i overskriften, men det har jeg forvist fra huset.
Madpapir, fryseposer og film ligger samlet i en skuffe, hvor fryseposerne ligger i en fælles æske i skuffen, så de ikke ruller rundt over det hele. Hertil hører også elastikker og bomuldssnor.
Bæreposer
Vores bæreposer hænger i en IKEA-holder på væggen i bryggerset. Tidligere krøllede vi poserne sammen, og proppede dem ned i holderen. Derudover var der to bæreposer med sammenkrøllede poser, som stod på gulvet.
Metoden med at krølle poserne sammen er ubrugelig, fordi de fylder alt for meget. Hvis du i stedet for glatter poserne ud og folder dem sammen (først to gange på den ene led og derefter to gange på den anden), fylder de minimalt, og der blev plads til alle vores poser i vægholderen på én gang.
PS: Variera beholderen er også genial til gavepapir, paraplyer eller badelegetøj i badeværelset, hvis du har små børn.

Dimser og småting
Sæt små æsker indeni dine skuffer, så du nemt kan holde tingene adskilt. Læg ting på samme størrelse i samme æske, så det er nemt at finde.
Hvis du har dimser/smågrej, som du bruger tit, eller som gør dig glad, er der ingen grund til at smide det ud, selvom du måske har tre proptrækkere i forvejen.
Tag hensyn til, at dit foretrukne værktøj måske ikke er det samme, som det din mand foretrækker. Vi har hver sin foretrukne proptrækker hos os. Og en ekstra, som Junior har lavet.
Vi har fx også to oplukkere, som jeg lavede i sløjd i folkeskolen. Én med skaft af moseeg og én med skaft af et poleret kohorn. Begge gør mig glad, så dem beholder jeg:-)

Mad
Start med at tage alle dine tørre madvarer ud af skabe og skuffer. Tjek holdbarhedsdatoen, og smid alt det ud, som har overskredet sidste salgsdato. Tjek også datoen på dine krydderier. De mister smag, når de bliver for gamle.
Sorter, så du opbevarer brune ris sammen med andre ris, spaghetti sammen med pasta, krydderier sammen med krydderier etc.
Sæt konserves sammen med andre typer konserves og henkogte/syltede madvarer.

Køleskabet
Kun en tåbe frygter ikke køleskabet… Start med at smide alt det ud, som er for gammelt. Alle de rester, som du ikke kan huske, hvor gamle er.
Rengør køleskabet grundigt og kom godt ind i alle hjørner. Læs fx det her mandagstip, som handler om køleskabe.
Når du sætter ting tilbage, så sæt så meget som muligt i døren, fordi det er nemt at overskue og få fat i. Det gælder selvfølgelig åbne kartoner, men også flasker med dressing, soyasauce, vanilleekstrakt etc.

Bordplads
Hvis du altid stræber efter at have en tom bordplade, er det nemt at tørre køkkenet af før og efter madlavningen, og du skal ikke først rokere rundt, før du kan gå i gang.
Som udgangspunkt skal ALT have en plads i skabe eller skuffer. Der er ikke noget, som skal stå fremme. Det gælder også ved siden af komfuret, hvor olier og eddiker bliver fedtede udenpå og holder sig i kortere tid, fordi de opbevares, hvor de kan få dagslys.

Det bliver ikke mere besværligt at lave mad, hvis du opbevarer alt i skabe og skuffer. Faktisk bliver det mere overskueligt. Især hvis du gør det til en vane at tage alle de krydderier, grønsager og værktøj frem, som du skal bruge, før du går i gang.
Så går det nemt med at tilberede maden, og du kan hurtigt sætte resten af ingredienserne tilbage, når du har brugt dem. (Fordi alt har en plads og du ikke har mere fremme, end du skal bruge.)
Omkring vasken
Jeg vil gerne have det helt frit omkring vasken, så jeg nemt kan tørre af, hvis der kommer vandsprøjt. Jeg sætter opvaskemiddel, børste og håndsæbe ned i skabet, når jeg er færdig.
Min mand er ikke enig. Han lader troligt håndsæben stå. Egentlig er det smart nok, fordi man ikke først skal åbne skabet og tage sæben frem, når man har snavsede/fedtede hænder. Til gengæld støder jeg imod sæbedispenseren flere gange dagligt og skubber den i vasken. (Indsæt selv en emoji, som ruller med øjnene.)
Anders And sæbedispenseren flytter lidt frem og tilbage mellem skabet og vasken. Det lever jeg med;-)

I skabet under vasken har vi fire affaldsspande til sortering: Restaffald, madaffald, hård og blød plast samt en spand til glas, metal og pap/papir.
Restaffald og madaffald skal i den samme (opdelte) affaldsspand udenfor. Glas og metal skal i et rum i den anden spand – og pap/papir i det andet rum.
I garagen sorterer vi plast i hårdt plast (HDPE) og blødt plast (LDPE). Som tommelfingerregel er det bløde plast noget, du kan binde en knude på.
På skabssiden under vasken sidder en boks med plads til opvaskebørster, -middel, skuresvamp og affaldsposer.
Plasticbøtterne
Hadeskuffe nr. 1! Er det ikke også sådan hos dig? Et virvar af bøtter og låg, hvor det er umuligt at finde låget, som hører til den bøtte, du lige har hældt rester af kødsaucen op i?
Det kan faktisk lade sig gøre at holde orden i skuffen (eller skabet) med plasticbøtter, hvis du er lidt striks med at lægge tingene rigtigt, når de er vasket af.

For din egen freds skyld vil jeg råde dig til bare at rette på bøtterne i stilhed, når andre har tømt opvaskemaskinen. Du kan godt prøve at træne resten af familien op til at sætte dem allesammen pænt, men det tager dig ikke mange sekunder at trimme det. Hellere det, end at andre synes, du kører et ordenstyranni. Over plasticbøtter…
Tøm skabet eller skuffen helt. Saml alle par, hvor låg og bøtte passer sammen. Smid resten ud! Du finder aldrig det låg igen.
Når du sætter plasticbøtterne på plads igen, så prøv at lave et system, som er nemt at overskue. Sæt fx bøtterne på højkant, som jeg har gjort. Så kan hele familien uden problemer finde en passende plasticbøtte – og ikke mindst låget til den.
Har du i stedet et dybt skab, så prøv om du kan finde nogle kasser, som passer ind i det. På den måde kan du trække kassen ud som en skuffe og hurtigt få overblikket, i stedet for at du roder rundt med hånden bagest i skabet, indtil du har fundet en, der kan gøre det ud for den, du ledte efter.
Viskestykker og klude
Hadeskuffe nr. 2. – I hvert fald før i tiden. Tidligere lå alle karklude, viskestykker og forklæder lidt hulter til bulter i skuffen, alt efter hvem der lagde dem på plads efter vask. Du ved, tre karklude kommer ned ovenpå fire viskestykker og vice versa.

Skuffen er nu opdelt i mindre rum med æsker, og alle viskestykker og karklude er foldet, så de kan stå lodret i skuffen. På den måde kan man lynhurtigt dykke ned efter præcis det viskestykke, som er allerbedst til at tørre glas af – eller de gamle viskestykker, du bruger til rengøring.
(Hvis du kender nogen, som har abonnement hos GoodieBox, så spørg, om du må få nogle af æskerne. De er nemlig geniale til det…)
Hvad er det fede ved Konmari køkken?
Du bliver så glad og lettet, når det er nemt at finde alting. Når alting har sin rette plads, og dåseåbneren ligger lige, hvor den skal.
En sidevirkning, som jeg virkelig har lært at sætte stor pris på, er, at når børnene (eller min mand) ikke kan finde et eller andet i køkkenet, så ved jeg præcis, hvor det er.
Jeg behøver ikke gå med ud i køkkenet for at lede efter det. Jeg kan med sindsro blive siddende med min bog, når jeg ved, at ostehøvlen ligger i øverste skuffe helt til venstre, eller at der er mere salt i hjørneskabets nederste karrusel helt forrest.
HAR DU LYST TIL AT LÆSE MERE OM KONMARI, FINDER DU MIN SAMLEDE OVERSIGT HER.
Tilbage er der kun at ønske dig rigtig god fornøjelse og god jagt i køkkenet. Man ved aldrig, hvad der dukker op, som man havde glemt;-)
Skriv et svar