En fin småkage med et sukkervindue i midten. En kakaomørdej, som fyldes ud med knuste bolcher. Bismarckshjerter kan bages både med sukkerstokke – eller et hvilket som helst andet hårdt sukkerbolsje.
Der er altid sukkerstokke på vores juletræ. De pynter, og de smager dejligt. Kunne man putte den smag ned i en småkage? Med chokoladesmag, så den bliver lidt After Eight-agtig, men stadig sprød?
Bismarckshjerter med sukkerstok
Ja, det kan man godt! Jeg opfandt på disse fine småkager i 2016: En dekorativ småkage, som man endda kunne hænge på træet, hvis der var lavet et hul til et bånd øverst i hjertet.
Sukkerstokkene til årets juletræ var indkøbt (så der skulle nye på træet), og jeg eksperimenterede lidt med mængden af Bismarcksstok, før det blev rigtig fint.
Stokkene skal bankes til krummer, men du skal passe på ikke at putte for meget sukkerstok i hullet, for så bobler det over.
Hvis du knuser sukkerstokkene meget fint, bliver hjerterne ensartet lyserøde. Hvis du lader hele stumper være tilbage, bliver hjerterne marmorerede. Småkagen udenom er en formstabil mørdej med mørk kakao, som bager et par minutter, før de knuste sukkerstokke lægges i.
En småkage med sukkervindue
De første småkager var med sukkerstokke, men da jeg tog nye billeder til opskriften, havde jeg en portion mørkerøde kirsebærbolsjer liggende. De blev endnu finere end de første kager.
Bismarkshjerterne er også blevet bagt med karamelsukkerstokke. Det gjorde dem bestemt ikke ringere;-) Karamelsmagen klæder kakaosmåkagen godt.
Vil du bage andre fine julesmåkager, skulle du tage et kig på Småkagemanden med hjerte.
Bismarckshjerter
Ingredienser
- 375 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 200 g sukker
- 3 spsk mørk kakao
- 200 g koldt smør eller bagemargarine
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 170 g sukkerstokke eller andre bolsjer
Sådan gør du
- De tørre ingredienser blandes godt, smørret hakkes fint og blandes med melet, til det har konsistens som groft sand. Dejen samles med ægget. (Hvis dejen er for tør, kan du tilsætte et par dråber vand.) Dejen hviler i køleskabet i minimum en halv time.
- Imens pakker du sukkerstokkene ud, lægger dem i en frysepose og knuser dem godt med en kødhammer. Hæld det i en lille skål, så du kan dosere med en teske.
- Dejen rulles ud i ca. 3 mm tykkelse på et meldrysset bord og stikkes ud med to hjerteforme. (Det indvendige hjerte skal laves med det samme.) Hvis du vil have et hul til et bånd, laves det også nu.
- Hjerterne bages midt i ovnen ved 180° (alm. ovn, ikke varmluft) i alt 10 minutter. Pladen tages ud efter 4 minutter. Der fordeles knap en teskefuld knust sukkerstok i hvert hul, og kagerne bages igen i yderligere 6 minutter, hvor sukkeret smelter og flyder sammen.
- De varme kager afkøles på bagepapiret på en rist, til sukkeret er størknet, før de flyttes over på en rist. (Ret evt. hullet til båndet til, mens kagen er varm.) Fortsæt, til al dejen er brugt.
Skriv et svar