“Hvordan har du fået haren derind i?” Glæd dig til at overraske og imponere gæsterne, når du skærer kagen ud, og der er en hare i alle stykkerne. Bag en påskeharekage som den her.
Indlægget og opskriften er blevet opdateret med nye billeder, så kagen nu ser endnu mere fristende ud.

Jeg legede med tanken om den her påskeharekage, siden jeg købte udstikkeren året før. En kage indeni en anden kage, ligesom min Ampelmann kage. Men eftersom harer er brune, ville jeg gerne have en lys kage udenom en chokoladekage.
Jeg ledte længe efter en næsten hvid kagedej til min påskeharekage. Ikke en gullig én, som en drømmekage, men én, som man kan farve i lyse farver. Derfor er kagen også velegnet til at bage lyseblå eller lyserøde kager af til fx. barnedåb eller til en “gender-kage”, hvor man afslører sit kommende barns køn.

Den hvide dej er uden æggeblommer og kun med æggehvider. Derved undgår man meget af den gule farve. Alle æggeblommerne kan du bruge til hjemmelavet pasta, æggeblommemakroner eller is.
Jeg har gennem lang tid brugt Kage Hvedemel fra Valsemøllen. Det har et lavt proteinindhold på 9 g pr. 100 g, så det giver luftige rørekager og sprøde småkager. Kage hvedemel er produceret af fintformalet dansk vinterhvede. Jeg har købt mit i Netto, men det fås i mange dagligvarebutikker.
En indbagt påskeharekage
Det er ikke svært at bage en kage, hvor der er noget indeni. Man skal bare være en smule tålmodig, for der er lidt ventetid, mens den første kage bliver helt kold i fryseren. Og den skal være helt kold! Ellers smuldrer den, når du tager kagen ud af udstikkeren. Sæt nogle timer af til projektet, så du har tid nok.

Et godt råd vil være ikke at være for ambitiøs og vælge en udstiksform med masser af krummelurer, for jo mere kompliceret mønsteret er, jo sværere er det, at få figuren hel ud af udstiksformen og senere fylde den hvide dej op omkring.
Jeg kan klart anbefale at starte med en mere simpel udstiksform som fx et hjerte eller et påskeæg… Men alt er muligt, bare du er tålmodig og nærværende undervejs. – Så er det altså heller ikke sværere;-)

Bliver påskeharekagen ikke tør, når den skal bages to gange? Næh! For det første holder den lyse dej godt på fugtigheden. For det andet er chokoladedejen iskold, og så tager det længere tid, før varmen i ovnen når ind til den – og til den tid er den omgivende dej hævet op over den. Den bagte dej suger også lidt fugt fra den våde dej, så nej, kagen bliver overhovedet ikke tør.
Formen til kagen er en treliters rugbrødsform, så kagen får en fin højde. Du skal selvfølgelig måle efter, at din udstikker kan være i formen, og at der er plads til dej rundt om. Rugbrødsformen er 30 cm lang, så der bliver ca. 16 stykker ud af kagen.

Sørg for at tage smør, mælk og æg ud af køleskabet i god tid, før du går i gang med kagen, så det opnår stuetemperatur. Så får du et bedre og mere luftigt resultat.

Påskeharekage
Ingredienser
Brun kagedej
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 170 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 70 g smeltet smør let afkølet
- 1½ dl mælk
- 225 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 25 g mørk kakao
- 2 tsk bagepulver
Hvid kagedej
- 170 g blødt smør
- 300 g sukker
- 3 tsk vanillesukker
- 2½ dl mælk, stuetemperatur
- 210 g æggehvider (ca. 6 stk.), stuetemperatur
- 350 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 3 tsk bagepulver
- Lidt grøn pastafarve
Glasur
- 200 g flormelis
- Kogende vand
- Pastafarver i gul, grøn og lilla
Sådan gør du
Start med den mørke dej
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Beklæd en lille bradepande på ca 20×30 cm med bagepapir. (Det gøres allernemmest, hvis bagepapiret krølles sammen, gøres vådt under vandhanen og vrides op som en klud. Så kan du uden problemer få bagepapiret til at blive liggende i bradepanden, helt ud til hjørnerne.)
- Pisk æg, sukker og vanillesukker meget lyst og luftigt. Det tager minimum 10 minutter. Sigt mel sammen med bagepulver og kakao og bland det godt. Smelt smørret og bland det med mælken. Rør mel i dejen skiftevis med mælkeblandingen ved lav hastighed. Pisk ikke dejen. Det gør kagen kompakt. Vend det sidste mel i dejen med lange tag med en dejskraber, så luften ikke presses ud af æggemassen.
- Hæld dejen i bradepanden og bag kagen i den nederste tredjedel af ovnen i 16-18 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.
- Lad kagen køle et par minutter i bradepanden. Læg et stykke bagepapir ovenpå, og vend den over på en anden plade. Træk bagepapiret af kagen og sæt kagen i fryseren, indtil den er fast. Den behøver ikke være bundfrossen, men det er nemmere at stikke påskeharerne ud, når kagen er kold.
- Når chokoladekagen er kold og fast, udstikkes så mange figurer, at de kan udfylde rugbrødsformen fra ende til anden. Udstik et par ekstra for en sikkerheds skyld, hvis der er nogen, der knækker.
- Det er nemmest at få figurerne ud, hvis du trykker dem ud med fingrene oppefra i formen. Læg kagerne på frys igen, mens du laver den hvide dej. (Kageresterne kan lægges i fryseren og bruges til popcakes eller romkugler.)
Den hvide dej
- Ovnen skal igen være 175° varm. Smør en rugbrødsform på ca. 10x10x30 cm godt med smør.
- Bland mælk med æggehvider i en kande. Pisk det let, så det blandes godt. Sigt mel og bagepulver sammen i en skål og bland det godt, så bagepulveret er jævnt fordelt.
- Pisk det bløde smør lyst og let med sukker og vanillesukker. Tilsæt æggehvideblandingen lidt ad gangen, og pisk godt imellem hver, så dejen bliver jævn og glat. Husk at skrabe skålens sider ned. Når alt det våde er rørt ind i dejen, tilsættes melet ad et par omgange og vender det sidste i med lange tag med en dejskraber.
- Tag 2½ dl. af dejen fra i en skål og farv den grøn med pastafarve. Fordel dejen i bunden af brødformen og bag den i 7-8 minutter i nederste tredjedel af ovnen. Dejen er ikke gennembagt på dette tidspunkt, men har nået at sætte sig lidt. Hæld den hvide dej i en engangssprøjtepose eller en frysepose.
Bag påskeharekagen sammen
- Prik huller i den grønne dej med et trægrillspyd, så der bliver nogle tilfældige huller, som den hvide dej kan løbe ned i. Så kommer det til at ligne græs lidt mere.
- Placer de kolde, udstukne figurer helt tæt sammen i formen, så der ikke kan komme hvid dej ind imellem dem. Pres dem lidt ned i den bløde dej, så de står fast. (Jeg sprøjtede en stribe hvid dej i midten af formen, fordi jeg havde brug for, at der også kom lidt dej mellem harens ben.) Figurerne skal nå hele vejen hen i formen.
- Fordel resten af den hvide dej ligeligt på begge sider af figurerne. Når al dejen er brugt, glattes dejen lidt med en dejskraber og trækkes op over figurerne.
- Bag påskeharekagen i den nederste tredjedel af ovnen i 45-50 minutter. Mærk efter med et grillspyd af træ, om kagen er gennembagt, eller om der hænger dej ved. Du skal naturligvis mærke i begge sider af kagen, og ikke i midten, for den brune dej er jo bagt;-)
- Lad din påskeharekage afkøle i formen i 5-10 minutter, før den vendes den ud og afkøles helt på en rist.
- Når kagen er kølet helt af, pyntes den med glasur. Rør en glasur af flormelis og kogende vand, til glasuren er jævn og ikke for tynd. Del glasuren i tre og farv hver del med hhv. gul, grøn og lilla pastafarve.
- Put hver farve glasur i en frysepose, klip et lille hjørne af posen og dekorer med glasur ved at føre posen frem og tilbage henover kagen, så der kommer multifarvede striber i flere lag. Skift farve en gang imellem, så kagen bliver så farverig som muligt.
Noter

Jeg er ved at lave den flotte kage her. Er det meningen at det hvide dej ikke overdækker haren i starten?
Hej Camilla:-)
Ja, det gjorde min heller ikke i starten.
Kh Lene
Hvor har du udstikkeren fra?
Hej Lisette:-)
Jeg købte min i Tyskland for nogle år siden.
Det er den samme som denne: https://bagebixen.dk/vare/cookie-udstikker-stor-hare-stadter/
Kh Lene