Rabarbergalette

En galette er en lidt rustik tærte af fransk oprindelse. En tærte bagt uden tærteform. Tanken om det nemme og rustikke tiltaler mig, lige så vel som jeg kan fordybe mig helt i at flette dejlåg til tærter som på min Peach melba tærte. Jeg har stadig masser af rabarber i haven, så derfor bagte jeg i dag en rabarbergalette, men du kan sagtens bage den med fx. jordbær i stedet efter samme fremgangsmåde.

Rabarbergalette

Jeg kaster stadig ikke mine rabarber på. De skal ligge pænt, især når resten af kagen er lidt rustik. Jeg kunne godt tænke mig at kunne rulle en mørdej helt rundt ud. Jeg er knivskarp til at rulle firkanter og kvadrater ud til kanelsnegle og den slags. Men at få en dej rund, når den rulles ud? Glem det! Øvelse gør mester, jeg ved det godt.

Jeg har været på jagt efter det meget grove sukker, jeg har drysset på kanten af galetterne. Man får det på kanelsnegle i Ikea, (derfor har jeg kaldt det Ikea-sukker) og jeg har ikke kunnet opdrive det nogen steder. Jeg har læst, at man kan købe det i Sverige. Men i weekenden lykkedes det mig endelig at få lokket min mand med i Citti i Flensburg. Jeg tror, de har ALT! De havde i hvert fald mit Ikea-sukker, som i Tyskland hedder hagl-sukker. Det ligner små stykker hagl på en prik. Jeg er glad:-)

Rabarbergalette

Jeg havde tænkt at bage rabarbergalette som portionstærter, men August og jeg delte én efter aftensmaden. Det var en fin størrelse. Der bliver 6 tærter ud af opskriften. Du kan godt lave 8 i stedet, så de bliver lidt mindre, men så kniber det nok med at have dem på bagepladen.

Det tager lidt længere tid at bage disse kager, fordi mørdejen skal hvile i køleskabet. De er ventetiden værd. Jeg har til gengæld kørt dejen i min Magimix blender. Det tager sørme ikke mange splitsekunder. Vi er stadig bedstevenner:-)

Rabarbergalette

Rabarbergalette

Mørdej

  • 200 g mel
  • 125 g koldt smør i mindre stykker
  • 1 spsk. sukker
  • 2-3 spsk. iskoldt vand

Creme

  • 60 g marcipan
  • 1½ spsk. honning
  • 75 g mascarpone

Fyld

  • 275 g rensede rabarber
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. maizena

Desuden

  • 1 sammenpisket æg
  • Perlesukker

Blend mel, smør og sukker i food processoren, til det har konsistens som groft sand. Tilsæt vandet lidt ad gangen, til dejen er samlet. Pak dejen ind i en frysepose og læg den i køleskabet i minimum en time.

Imens rører du cremen. Riv marcipanen og rør den med honning og mascarpone til en jævn masse. Det gøres nemmest med en gaffel eller i en minihakker.

Skyl rabarberne godt og skær dem i 4 mm tynde, skrå skiver. Hæld sukkeret og maizenaen over og lad det trække i 10-15 minutter. Det trækker noget af væden ud af rabarberne, så de ikke afgiver så meget saft i ovnen.

Tænd ovnen på 190°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)

Rabarbergalette

Del dejen i 6 lige store stykker og rul dem ud til cirkler. Fordel cremen midt på dejen, men lad de yderste 2 cm kant være fri for creme. Læg rabarberskiverne let taglagt ovenpå cremen. Fold kanterne op over fyldet og lav små plisserede folder, når det er nødvendigt.

Pensl kanten af din rabarbergalette med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag kagerne midt i ovnen i ca. 25 minutter. Bunden skal være gylden, ikke blød.

Server rabarbergalette med creme fraiche, flødeskum eller vanilleis. Kagerne er fryseegnede, hvis du ikke får spist dem alle på én gang;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *