Du har startet en surdej, eller du drømmer om det. Du vil gerne bage store surdejsbrød med hullet krumme, men du er en lille smule bange for, at det er svært. Det er derfor, du skal starte med disse solsikkestykker.
Min spæde start
Jeg kastede mig hovedkulds ud i surdejens univers for tre år siden. Jeg havde set billeder på Instagram af store, hvælvede surdejsbrød, hvor skorpen var svulmet så kraftigt op, at halvdelen af skorpen var hævet under snittet.
Jeg drømte om de store skiver brød med så mange huller, at honningen ville sive ned igennem dem og derefter dryppe ned på min hånd. (OK, surdejsbrød af den type er ikke oplagt til honningmadder, men det fandt jeg først ud af senere.)
Jeg var totalt grøn i dejhåndtering og surdej i særdeleshed. Det svarer vel lidt til at tage et par skøjter på for allerførste gang og forvente, at den første tur ville se ud som kunstskøjteløbernes pirouetter til vinter-OL.
Som du kan læse mellem linierne: Det gik slet ikke, som jeg havde forestillet mig… Mine brød blev flade og ikke kuplede, som jeg havde forventet.
Jeg skriver ikke dette for at afskrække dig. Slet ikke. Jeg skriver det, for at du sætter dine forventninger til opstarten lavere og mere realistisk, end jeg gjorde. Jeg vil vise dig, hvordan du lykkes med surdej.
Start med surdejen
Hvis du ikke allerede har en surdej, er det ikke for tidligt at starte en op nu. Der går nemlig en god uges tid, før den er klar til at bage med.
Min vejledning til at starte en surdej op – og holde liv i den – finder du her.
Surdejen fodres, hvorefter mel og vand til solsikkestykkerne blandes i en skål. Når surdejen er klar til at bage med og består flydetesten (se mere i dette indlæg om surdej), kan du gå videre til næste skridt.
Tidsplan for solsikkestykker
I opskriften deler jeg min tidsplan for solsikkestykkerne. Planen er fleksibel, så du kan rette den til efter din egen kalender.
Fx kan tiden i køleskabet forlænges, så du kan bage solsikkestykker fra morgenstunden. Prøv dig frem, indtil opskriften virker for dig. Tidspunkterne er kun vejledende og en guideline.
Hvorfor står det hele i gram?
Opskriften er angivet i gram for at gøre den mere nøjagtig. På den måde er du sikker på at få samme resultat – eller i hvert fald udgangspunkt – hver gang.
En omhyggelig brødbager bager ikke gode brød på slump. Han (eller hun) vejer ingredienserne af, så brødet bliver ens hver gang.
I professionelle opskrifter er målene angivet i %. Procenten angiver andelen i forhold til melets vægt. På den måde er opskriften nem at skalere op eller ned i bageriet.
Det vil altså sige, at når der i opskriften på solsikkestykker skal bruges 400 g vand i forhold til 500 g mel, er hydrationen (fugtigheden i procent) i bollerne på 80%.
Der er altså ikke tale om normal procentregning, hvor det samlede tal skal give 100. Alt er i forhold til melmængden! Du kan se procentangivelsen med småt i opskriften.
Anskaf dig en ordentlig digital vægt, som kan måle ned til et grams nøjagtighed. Du bliver glad for den i længden. Det lover jeg;-)
Hvad er autolyse?
Autolyse er den proces, som sættes i gang, når vand og mel blandes. Ikke andet end vand og mel. Hvis du tilsætter salt i dette trin, vil dejen blive stram og ikke smidig, som vi ønsker.
Autolysens længde varierer fra opskrift til opskrift, men tager fra 30 minutter og opefter. I denne opskrift varer autolysen godt 3 timer.
Under autolysen suger melet alt vandet. Dejen trækker sig sammen, de naturlige enzymer i melet aktiveres, og glutennetværket udvikles, så dejen bliver smidig og glat. Alt sammen helt uden æltning.
Altså: Glutenproteinerne i melet får glutennetværket til at udvikles. Enzymerne i melet nedbryder stivelsen, og når du trækker i dejen efter autolysen, kan den strække sig langt uden at knække.
Solsikkestykker
Bollerne er fyldt med solsikkekerner både indeni og udenpå. I stedet for mel, drysser jeg bordet med solsikkekerner, når dejen vendes ud, og der drysses yderligere solsikkekerner ovenpå dejen. Metoden kan bruges til mange andre slags drys også.
Solsikkekernerne til dejen sættes i blød i vand, mens dejen står til autolyse og surdejen fedes op. Dermed bliver kernerne indeni bollerne bløde, og bollerne endnu saftigere.
Dejen håndteres med forsigtighed efter hævning. Den skal kun snittes i ensartede stykker og løftes over på en bageplade med bagepapir, før stykkerne bages på Bagestålet.
Bagestålet giver et boost til varmen i ovnen og en halv deciliter vand giver et dampskud, så bollerne hæver op, før de sætter skorpe.
Hvis du vil vide mere om Bagestålet, skal du læse dette indlæg.
Solsikkestykkerne får en tynd, sprød skorpe og et typisk, hullet surdejsindre. De holder sig friske i flere dage, men den sprøde skorpe går selvfølgelig tabt, når de opbevares.
Derfor kan du med fordel riste ydersiden af stykkerne på brødristeren eller i ovnen, så de bliver sprøde igen.
Solsikkestykker med surdej
Ingredienser
Fodring af surdej
- 125 g melblanding (⅔ hvedemel, ⅓ rugmel)
- 125 g lunkent vand, 25°
- 125 g moden surdej
Øvrige ingredienser
- 425 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12% (85%)
- 75 g Valsemøllen groft rugmel (15%)
- 400 g lunkent vand, 25° (80%)
- 50 g solsikkekerner (10%)
- 100 g vand (sies fra, så det tæller ikke med)
- 160 g surdej (32%)
- 10 g salt (2%)
Til drys
- Solsikkekerner
Sådan gør du
KL. 9.40
- Bland melblanding, vand og den modne surdej grundigt. Lad det stå på køkkenbordet i 3½ time, til den er vokset til dobbelt størrelse og kan bestå flydetesten.
KL. 10.00
- Rør hvedemel, rugmel og vand godt sammen, til der ikke er nogen tørre klumper af mel. Dæk skålen til, og lad den stå på bordet til autolyse i 3 timer.
- Bland solsikkekerner og vand, og lad det trække lige så længe som autolysen.
KL. 13.10
- Vej 160 g surdej af. Resten af den unge surdej er din nye surdejskultur. Bland de 160 g surdej med mel- og vandblandingen, til den er helt optaget.
- Sigt vandet fra solsikkekernerne, drys salt henover dejen og ælt begge dele godt ind.
- Overfør dejen til en oliesmurt bøtte med låg. Læg låget på og lad dejen hvile i 30 minutter.
KL. 13.40
- Stræk og fold dejen. Det gør du ved at fugte din hånd, tage hånden ind under en af dejens sider, trække den op og folde den ind over dejen. Drej skålen med dejen og gentag, til du har strukket og foldet alle fire sider. Sæt låg på og lad dejen hvile 30 minutter.
KL. 14.10
- Gentag stræk og fold. Lad dejen hvile 30 minutter.
KL. 14.40
- Gentag stræk og fold. Sæt låg på condibøtten og lad den hvile på bordet i 3 timer – eller sæt den i køleskabet til dagen efter.
KL. 17.40
- Sæt din dej i køleskabet, mens du varmer ovnen op. Så bliver dejen nemmere at håndtere, når du skal skære den ud.
- Varm ovnen op til 250° med bagestålet på risten i nederste rille i ovnen (alm. ovn, ikke varmluft). I bunden af ovnen stiller du et varmebestandigt fad (jeg bruger en steaktallerken af støbejern), som varmer op sammen med ovn og bagestål.
KL. 18.25
- Drys et lag solsikkekerner ud på bordpladen i ca. samme størrelse som din dejbøtte. Skrab forsigtigt dejen ud på kernerne, drys et lag solsikkekerner ovenpå.
- Skær dejen ud i 12 lige store stykker (gør dejskæreren våd, så den ikke hænger i dejen) og flyt dem forsigtigt over på et stykke bagepapir. Skub dem evt. lidt ind under sig selv, så de ikke flader ud og vokser sammen.
- Lad bagepapiret glide ind på det brandvarme bagestål. Hæld ½ dl vand i støbejernstallerkenen, og luk straks ovnlågen.
- Bag solsikkestykkerne ved 250° i 5 minutter. Skru ovnen ned til 220°, og åbn kort ovnlågen for at lukke damp ud. Bag dem yderligere ca. 17 minutter, til de er gyldne, sprøde og gennembagte.
- Lad dine solsikkestykker køle af på en bagerist.
Elsebeth
Jeg plejer at sige “Brødbagning er ikke en videnskab, det er en lidenskab!”
Lene Tranberg
Hej Elsebeth:-)
Det er i hvert fald også rigtigt!
Man kan blive “frygtelig” grebet af det;-)
Kh Lene
Marianne
Hej Lene.
Jeg er nybegynder i dette surdejs-univers.
Så jeg er i tvivl om autolyse-trinnet som du beskriver. Er det hvis man har en “gammel” surdej? Kan det trin springes over, når nu min surdej er helt ny og frisk?
Mvh. fra Marianne
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Du skal ikke springe autolysetrinnet over. Det, du springer over, er trinnet med at friske surdejen op. Autolysen er vigtig for udviklingen af glutenstrengene i dejen, så den bliver smidig og nem at have med at gøre.
Rigtig god fornøjelse og velkommen i surdejsverdenen:-)
Kh Lene
Lone
Åhh nej.. Har lige taget dem ud af ovnen.. De er slet ikke hævet
Tror min dej har været ALT for flydende. Hvilken konsistens skal den have?
Og skal den slet ikke røres på maskinen?
Mvh Lone
Lene Tranberg
Hej Lone:-)
Jeg rører ikke dejen på maskinen. Det er nemlig ikke nødvendigt, når en surdej får lov og tid til at udvikle sig. Så hæver den og danner lange glutenstrenge.
Med en surdej skal man behandle dejen forsigtigt, så man bevarer luften inde i dejen.
Ens surdej skal være så aktiv, at en skefuld af den kan flyde i en skål med vand, før du kan bage med den.
Dejen er blød og lidt flydende, men fyldt med lufthuller. Ligesom en langtidshævet gærdej.
Det tog mig flere forsøg, da jeg startede ud med surdej, før jeg var tilfreds. Det er ikke så nemt at styre som en gærdej, men du må endelig ikke give op. Man skal lære sin surdej og teknikkerne at kende. Så skal det nok lykkes:-)
Læs evt dette indlæg: https://bagvrk.dk/den-svaere-kunst-at-bage-et-flot-surdejsbroed/
Kh Lene
Henriette Seibold
Hej Lene
Jeg har kastet mig ud i dine surdejsboller, og blev vældig opmuntret af din kommentar med at skrue forventningerne ned, når man er surdejsnybegynder 😉 Nu kunne jeg jo godt tænke mig en lidt mere hævet og luftig surdejsbolle end mine to andre forsøg (med andre(s) opskrifter). Så jeg ville høre:
Hvor længe skal dejen minimum hæve i køleskabet (hvis man putter den derind og ikke lader den stå på køkkenbordet i 3 timer), 8-12 timer som en almindelig koldhævet gærdej? Mere? Og hvor meget hæver den sådan cirka op i skålen?
Mvh Henriette
Lene Tranberg
Hej Henriette:-)
Jeg synes, 8-12 timer lyder som et rimeligt bud. Dejen vokser ikke til dobbelt størrelse i skålen, nok nærmere 1/2-2/3.
Hvis du ikke har et bagestål, så varm en bageplade op sammen med ovnen, så den er godt varm, når du trækker bagepapiret med bollerne ind på den. Så får de nemlig lidt af det samme varmeboost. Smid også gerne 1-2 spsk vand ind i bunden (gerne i bradepanden, som du også varmer op i ovnen), så bollerne får lidt mere tid til at udvikle sig, før de danner skorpe.
Rigtig god fornøjelse og god weekend:-)
Kh Lene
Henriette
Hej Lene
Tak for dine gode råd. Bollerne hævede så fint, smagte skønt og blev lige, som de skulle være! Kan kun anbefales!
Mvh Henriette
Lene Tranberg
Hej Henriette:-)
Hvor perfekt;-) Tillykke med dem!
Kh Lene
Jane
Hej Lene
Hvor længe kan dejen maximalt stå og koldhæve i køleskabet?
Min surdej skal nemlig fodres et par timer inden inden tidsplan starter – den vil komme til at stå i køleskabet 14-15 timer
Lene Tranberg
Hej Jane:-)
14 timer kan nok gå an. Hævningen går langsommere, når dejen er i køleskabet.
Kh Lene
Sallie
Bollerne var bare så super lækre
Lene Tranberg
Hej Sallie:-)
Det er jeg glad for at høre.
Kh Lene
Dorte
Virkelige lækre boller og totalt nemme at lave. Jeg foldede dejen 2 gange og puttede den i køleskabet til næste morgen. De smukkeste luftbobler var at se i dejen, og også i de færdigbagte boller. Jeg er fan
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Tak for din søde besked:-)
Dejligt, at bollerne blev vellykket.
Ha’ en dejlig søndag!
Kh Lene