Småkagemanden – en alsidig herre

Jeg lover, at dette bliver det sidste indlæg om Småkagemanden i år;-) Men hvis du endnu ikke har bagt dem, kan du sagtens være med. Jeg vil blot dele endnu en mulighed med jer, som vil være oplagt at afprøve som bordpynt juleaften.

I vores sammenbragte familie holder vi altid to juleaftener: En “førstejuleaften” den 22. december for de børn, som ikke er med den 24., men i stedet hos deres andre forældre, og så naturligvis juleaften den 24. december. Vi skal holde jul for svigerfamilien for første gang, så jeg bestemmer suverænt over bordpynten både i aften og på lørdag:-)

Småkagemanden

Småkagemanden som bordkort

Vi plejer ikke at bruge bordkort, men Småkagemænd med hjerte var oplagte til at få skrevet et budskab eller et navn på hjertet, hvis de altså blev lidt større end de første, jeg bagte. Derfor købte jeg en udstiksform et nummer større end den gamle, så den nu er 13,5 cm høj, og hjerterne er også vokset. Det gav mig plads til et navn – og dermed var version 3.0 og bordkortet en realitet.

Småkagemanden

Bordpynt

Jeg havde set et nuttet billede på Pinterest af en honningkagemand, som holdt om en sukkerstok. Der skulle et par prøvebagninger til, før jeg fandt ud af, hvordan det skulle gøres. Sukkerstokkene smelter, når de kommer i ovnen (se Bismarckshjerterne her), så jeg kunne godt regne ud, at de ikke var bagt med fra starten. Det lykkedes, så version 4.1 og 4.2 er også klar til jul:-)

Der skulle altså bages “et eller andet” med, som skulle erstattes af en sukkerstok, efter bagningen. Jeg tænkte, man kunne bruge en trædyvle Ø10 mm, vendt godt i mel. Men trædyvler er skabt til at suge fugt til sig fra lim og udvide sig, så de sidder godt fast i det, de skal samle. De er også gode til at suge fugt fra småkagemænd og holde godt fast i dem… De var umulige at vriste fri.

Småkagemanden

Jeg fandt dog en løsning: Jeg lagde to trædyvler i forlængelse af hinanden, rullede dem ind i stanniol og bagte dem med i favnen på småkagemændene. Tricket er at lade småkagemanden køle helt af, før man forsøger at trække sølvpakken ud. Når dejen er varm og blød, går den i stykker eller falder sammen, hvis man prøver før, den er kold.

Småkagemanden

Der er dog ingen, der siger, at man skal lade sig begrænse af en sukkerstok. (Nogen kan jo have spist dem, eller brugt dem til en anden kage?) Til bordet er det også fint med en lille gren (gran eller thuja som her) i favnen, eller en dessertske, eller…?

I ønskes alle en glædelig jul:-) Jeg håber, I nyder at være sammen med jeres kære!

Småkagemanden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *