Er pebernødder kun pebernødder? Og er flødeboller kun med marcipan eller vaffelbund? Skal flødeboller være så store, at man er nødt til at bide dem over, eller må man lave dem små, så man (næsten) kan have dem i munden på én gang? Lad mig præsentere dig for pebernøddeflødeboller.
Pebernøddeflødeboller
Egentlig er denne opskrift lavet af rester fra mine juleflødeboller. Jeg havde mere flødebolleskum, end der kunne være på P-tærterne. Derfor lavede jeg nogle flødeboller sprøjtet ud på cookies med tranebær og hvid chokolade, men også de her fine, små flødeboller med skum sprøjtet ud på pebernødder.
Det smager knippelgodt med en lille hapser som den her, hvor man får julesmagen fra pebernødden, sammen med flødebolleskum og mørk chokolade! Prøv dem endelig, så du ser, at jeg har ret;-)
Der bliver ret mange pebernøddeflødeboller ud af en portion flødebolleskum. Jeg gætter på 40-50 stk alt afhængig af, hvor høje du laver dem. Hvis du vil læse, hvad du især skal passe på, når du laver flødebolleskum, så læs mit indlæg om juleflødeboller først.
Lad dig ikke begrænse til pebernødder, men brug de småkager, du har i kagedåserne, og som du bedst kan li’. Prøv med brunkager eller citronspecier. Eller de vanillekranse, som flød ud, så hullerne forsvandt.
Alle mine andre juleopskrifter, finder du her.
Pebernøddeflødeboller
Ingredienser
- 40 pebernødder (ca.)
Sukkerlage
- 125 g sukker
- 38 g vand
- 55 g glukosesirup
Flødebolleskum i øvrigt
- 70 g æggehvider
- 2 tsk sukker
- 1 tsk vanillesukker
Overtræk
- 400 g mørk chokolade
- evt. 53 g kakaosmør
Sådan gør du
Flødebolleskum
- Bring sukker, vand og glukosesirup i kog i en lille gryde. Lad det simre, til det når temperaturen 110°. Lad det simre videre, mens du pisker æggehviderne.
- Hæld æggehvider, sukker og vanillesukker i en helt ren røreskål og pisk det skummende. Det må ikke blive stift.
- Når sukkerlagen når 117°, tager du gryden af blusset, tænder røremaskinen igen og hælder lagen i æggehviderne i en tynd stråle. Pisk godt.
- Skru nu op for hastigheden og pisk for fuld skrue, indtil massen er så stiv, at den samles omkring piskeriset og nærmest slipper skålens sider. Det tager laaang tid, så du må være tålmodig. Skålens sider bliver koldere undervejs.
- Fyld flødebolleskummet i en engangssprøjtepose, klargjort med en stor rund tyl på ca. 2 cm i diameter.
- Læg pebernødderne med toppen opad på en bageplade med bagepapir. Sprøjt flotte, lige toppe af flødebolleskum ud på pebernødderne.
- Hold sprøjteposen lodret, lidt over pebernødden. Sprøjt langsom ud, indtil skummet når kanten af bunden. Løft langsom sprøjteposen opad, mens du fylder skum på, indtil du har nået den højde, du vil have.
- Lad flødebollerne tørre et par timer ved stuetemperatur, indtil de næsten kan røres forsigtigt med en fingerspids, uden at du får guf på fingrene.
Overtræk
- Temperer chokoladen, hvis du vil. Ellers smelter du den bare i en skål over vandbad.
- Gør evt. chokoladen tyndere ved at smelte kakaosmør i chokoladen.
- Sæt en flødebolle på en gaffel, så chokoladen kan dryppe af.
- Øs chokolade op over flødebollen, så den bliver helt dækket. Lad den dryppe af, før du forsigtigt skubber den af gaflen på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Drys evt. pynt på den våde chokolade. Lad chokoladen størkne og server dine friske pebernøddeflødeboller.
Skriv et svar