Vi har altid sukkerstokke på vores juletræ. Det hører sig til. Det er ikke altid, de bliver spist. Dem, der bliver til overs, bliver gemt i en af mine kasser med krymmel. Og i denne uge blev de gamle sukkerstokke fra sidste år tryllet om til de mest julede pebermyntemuffins.
Sukkerstokke har (ligesom sukker) nærmest ubegrænset holdbarhed. Det eneste, som kan tage livet af dem, er fugt, så de smelter. Derfor havde jeg heller ingen kvaler ved at bruge sukkerstokkene fra sidste år. Hvis der er knækkede sukkerstokke i pakken, kan de også blive til muffins.
Sukkerstokke smager oftest af pebermynte, men man kan godt få andre smagsvarianter. Dem kan du også sagtens bruge til disse muffins, men jeg vil ikke anbefale dig at blande de forskellige smage;-)
Har du lyst til at bage mere med sukkerstokke, skal du prøve mine pebermynteboller eller de fine bismarckshjerter med sukkervindue.
Pebermyntemuffins
De knuste sukkerstokke erstatter sukkeret i min opskrift. Det er ret simpelt. Det kan du også gøre med andre slags bolcher.
Smagen er ikke stærk pebermynte og slet ikke som tandpasta. Smagen er fin, diskret og dejlig.
Pebermyntemuffins er selvfølgelig tofarvede og stribede som sukkerstokkene. Jeg farvede den ene halvdel af dejen rød med pastafarve. I virkeligheden skulle jeg nok have nøjedes med en tredje- eller fjerdedel. Den røde farve er ret dominerende.
Du laver stribede muffins ved at hælde begge deje i hver sin engangssprøjtepose, klippe et lille hul i spidsen og fordele dejen en lille klat ad gangen.
Når du lægger dejen lagvis ovenpå hinanden, presser vægten af dejen nedad og udad, og du får fint stribede muffins.
Mine pebermyntemuffins er ret store muffins, som har en lillebitte minimuffin sat ovenpå som kvast på en pelshue.
Langs kanten af kagen er en stribe glasur, hvorpå der sidder knuste sukkerstokke som pelskant. Den lille muffin er sat fast med en klat glasur. Jeg bruger altid æggehvideglasur, når jeg skal pynte muffins eller andre kager, for så er jeg sikker på, at glasuren ikke smelter, krakelerer eller løber ud.
Ovenpå den lille muffin har jeg drysset det yndigste julekrymmel med små sukkerstokke i rød og hvid. Det købte jeg hos Cups4Cakes, men du kan sikkert få det andre steder også.
Der blev 8 store pebermyntemuffins ud af dejen. Hvis du bager i almindelige muffinforme i stedet for de store, amerikanske forme (og de små petit four forme), kan du få 12 muffins. Husk, at de så skal bage i kortere tid.
Pebermyntemuffins
Ingredienser
Muffins
- 125 g sukkerstokke (ca. 10 stk.), fintknuste
- 100 g blødt smør, stuetemperatur
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 200 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1½ tsk bagepulver
- 1 dl creme fraiche 9% eller 18%
- Rød pastafarve
Pynt
- ½ æggehvide
- Flormelis
- 2 knuste sukkerstokke
- Sukkerstokkrymmel
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør otte minimuffinforme og otte store muffinforme af papir. Sæt dem i faste forme, så de bevarer formen.
- Knus sukkerstokkene fint. Jeg brugte min foodprocessor, men du kan også putte dem i en pose, lægge posen på et skærebræt og slå løs med en (kød)hammer.
- Rør det bløde smør godt med sukkerstoksukkeret. Tilsæt æggene et ad gangen, og rør godt imellem hvert æg. Husk at skrabe skålens sider ned, så du får det hele med.
- Sigt mel og bagepulver sammen og bland det godt. Vend skiftevis mel og creme fraiche i dejen med lange tag med en dejskraber, til det er blandet godt. Du skal ikke piske, for så får du kompakte kager.
- Del dejen i to. Den ene del puttes direkte i en engangssprøjtepose. Den anden del farves rød med pastafarve, før den også puttes i en engangssprøjtepose.
- Sæt skiftevis en klat dej i hver form. Start med de små muffins, så de kan komme i ovnen, mens du fylder de store. Fyld kun formen halvt op.
- Bag de små muffins i ca. 9 minutter i nederste tredjedel af ovnen. Lad dem afkøle i formen i et par minutter, før du tager dem op og lader dem afkøle helt på en rist.
- Fyld de store muffinforme op med resten af dejen. Bag de store muffins i ca. 26 minutter i nederste tredjedel af ovnen. Mærk efter med en tandstikker af træ, om de er gennembagte, eller der følger dej med op.
- Lad dine muffins afkøle nogle minutter i den faste form, før du tager dem op og lader dem afkøle helt på en rist.
Pynt
- Træk papirformene forsigtigt af de afkølede muffins.
- Knus to sukkerstokke i en plasticpose med en kødhammer. Læg posen på et skærebræt, så du ikke laver mærker i bordet. Hæld sukkerstokkene i en skål.
- Rør en tyk glasur af flormelis og æggehvide. Fyld glasuren i en engangssprøjtepose og klip et lille hul.
- Tegn en tyk streg med glasuren langs kanten af den store muffin. Stregen behøver ikke være lige. Dyp kagen i de knuste sukkerstokke, så de hænger fast i glasuren.
- Læg glasur på toppen af den lille muffin, og drys med sukkerstokkrymmel. Sæt den fast på toppen af den store muffin med en klat glasur.
Skriv et svar