Har du overvejet, at du kan bruge bolcher i stedet for sukker for at få en bestemt smag i dine kager? Jeg bagte muffins med flødetabletter og karamelfyld for at afprøve det.
Junior kom hjem fra skole på sidste skoledag og proklamerede, “at næste år behøver du ikke bage kager til klassens time!” Okaaaay, tænkte jeg, var de virkelig så dårlige? “Nej, nej, de blev spist allesammen, det er bare fordi, vi ikke har klassens time næste år!” 😉
Muffins med flødetabletter
Kan du huske, hvordan flødetabletter smager? De runde, brune bolcher, som smager af flødekaramel? De kan stadig købes i små 80 grams poser.
Første gang jeg prøvede at bage med bolcher i stedet for sukker var sidste år til jul, hvor jeg brugte sukkerstokke i pebermynteboller i stedet for sukker. De blev virkelig gode og havde en fin smag af sukkerstok.
Jeg havde haft posen med flødetabletter til at ligge et stykke tid, og juniors sidste skoledag blev dagen, hvor denne idé skulle testes igen. En muffin, hvor dejen smager af flødekaramel, og hvor midten af kagen er skåret ud og erstattet af dulce de leche, karamelliseret kondenseret mælk i de små dåser.
Sønnike havde ganske vist forestillet sig noget i retning af de feriemuffins, han havde med for to år siden med bamser, palmer og sandstrand, men disse muffins blev også ret gode.
Blender eller en hammer?
Hvis du har en stærk blender eller foodprocessor, vil jeg anbefale dig at blende bolcherne, til det ligner sukker i kornstørrelsen.
Alternativt må du lægge bolcherne i en pose på et skærebræt og slå dem i småstykker med en hammer.
Selvfølgelig kan du bage kagen i en springform på 23-24 cm i diameter i stedet for som muffins. Så skal den ca. bage 30-35 minutter. Du kan stadig skære huller i kagen eller prikke huller med skaftet af en grydeske. Så får du en “pokekage”, når du fylder karamel i hullerne og hen over kagen. Det kan klart anbefales.
Udhulning af kagerne
Jeg bruger en kernehusudstikker til at udhule mine kager med. Den holdes lodret ned mod kagen og skærer nemt midten ud, som er lige til at løfte op.
Det øverste gemmes som prop på kagerne, men resten kan du enten spise eller fryse ned og gemme til romkugler.
Hvis du ikke har en kernehusudstikker kan du sagtens skære et rundt hul med fx en grønsagskniv og vippe midten op.
Flad eller buet top på muffins?
Hvis du ikke har læst mit indlæg om fejlfinding på kager endnu, kunne du slå et slag forbi, når du støder på et kageproblem.
Jeg har beskrevet de mest almindelige fejl, som kan ske med kager, fx. at de falder sammen eller får en top på midten af kagen.
Det tog mig et par forsøg, før jeg fik flad top på mine muffins og kager, og før jeg knækkede koden til, hvad “problemet” var.
Mit ønske var nemlig at få helt flad top på muffins og cupcakes, så glasuren ikke løb af, og så kagerne ikke lignede vulkaner på midten.
Løsningen var lavere varme i ovnen. Derfor er mit råd til dig, hvis du vil have fladere top, end den du får i din ovn ud fra en opskrift, at skrue ned for ovnvarmen. Brug højere varme, hvis du vil have en højere top på dine muffins.
Muffins med flødetabletter og karamel
Ingredienser
- 1 pose Flødetabletter bolcher (80 g)
- 45 g brun farin
- 125 g blødt smør, stuetemperatur
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1/2 dl kærnemælk eller syrnet fløde/creme fraiche
- 125 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
- 1/4 dåse Dulce de leche/karamelliseret kondenseret mælk
- Glasur af vand og flormelis
- Guldstykke-krymmel til pynt
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en fast muffinform med 12 huller med papirforme.
- Knus flødetabletterne til de har konsistens som sukker. Det gøres nemmest i en foodprocessor eller blender.
- Rør smør, bolcher og farin godt sammen til det bliver lidt lysere. (Brug K-spaden, hvis du bruger røremaskine.)
- Bland æg og kærnemælk, og hæld det i smørret ad et par omgange. Rør godt imellem hver gang og skrab skålens kanter ned, så du får det hele med.
- Sigt mel og bagepulver sammen i en skål. Bland det godt, så bagepulveret er godt fordelt.
- Tilsæt melet i dejen ad et par omgange. Vend det i med lange tag med en dejskraber, indtil der ikke er flere striber af tørt mel. Du skal ikke røre for meget, for så får du kompakte muffins.
- Fordel dejen i papirformene og bag dem i nederste tredjedel af ovnen i 20-22 minutter. Mærk efter med en trætandstik, om de er gennembagt, eller der hænger dej ved.
- Lad dine muffins afkøle i den faste form i 5 minutter, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en rist.
Fyld
- Fyld dulce de leche i en engangsprøjtepose eller en frysepose og klip spidsen af.
- Skær et hul i hver muffin. Jeg bruger en kernehusudstikker og drejer den ned i kagen, før jeg løfter midten op. Du kan også bruge en urtekniv og skære midten ud. Skær det øverste af midten af som prop. (Spis de øvrige midterkrummer eller gem dem til romkugler.)
- Fyld karamelcremen i midten af hver muffin og læg den lille prop i toppen.
- Rør en tyk glasur af flormelis og vand. Pynt kagerne med glasur og guldkrymmel.
Skriv et svar