Dette indlæg handler om tøj – KonMari med tips og tricks til oprydning og foldning af tøjet, så du får det bedste resultat.

Hvis du endnu ikke har læst mit indlæg om introduktion til KonMari og Marie Kondos metode, er det en god idé at læse dette først. Der gennemgår jeg Marie Kondos principper for oprydning, så du starter på den bedst mulige måde.
Når du rydder op efter KonMari metoden, gælder det ikke om at smide de ting ud, du kan undvære. Det handler om at beholde de ting, der gør dig glad.
Marie Kondo bruger udtrykket “Spark Joy” – at få en gnist af glæde. Når du rører ved en ting, du virkelig holder af, kan du føle en “elektrisk impuls”, som gør dig glad.
KonMari er ikke kun en oprydningsmetode, det er en måde at tænke på. Du kan finde endnu mere inspiration i NetFlix serien ‘Tidying up with Marie Kondo’ eller ved at læse hendes bøger ‘Magisk oprydning’ og ‘Spark Joy’ (kun på engelsk).
Den rækkefølge og de fem kategorier, du bør følge, er:
Første kategori i Konmari er tøj
Man skal starte sin oprydning med kategorien TØJ. Du bærer tøj tæt på kroppen, så det er nemmere at fornemme den følelse, tøjet giver dig. Gør det dig glad?
Efterhånden bliver du bedre til at vælge, hvad du vil beholde, og hvad du vil sige farvel til, og jo nemmere bliver de senere kategorier.
Det er vigtigt at ordne tøjet på én gang. Læg det i en stor bunke og gå i gang. Fortsæt, til du er færdig. Du skal ikke tage bukser for sig og trøjer for sig. Tag det hele.
Find ALT dit tøj frem fra hele huset, så du gennemgår det hele på én gang. Også tøj fra andre rum end soveværelset. Hvis du senere støder på tøj andre steder i huset (bortset fra det, som har været til vask, selvfølgelig), kan du godt kassere det, når det ikke var så vigtigt, at du huskede det i første omgang.

Jeg lagde ALT mit tøj i en stor stak på sengen. ALT! Bukser, undertøj, tørklæder, bælter, trøjer, kjoler, overtøj… En kæmpe stak! Jeg tog først stilling til skoene efter tøjet.
Et ad gangen tog jeg hvert stykke tøj op i hænderne og mærkede efter: Giver det mig en gnist af glæde? (Start med et stykke tøj, som du er åbenlyst glad for og mærk, hvordan det føles. Så er det meget lettere at vælge resten og sortere fra.)
Ved at røre ved alt tøjet et stykke ad gangen, mærker du efter, hvordan du har det med hver bluse, kjole, jakke etc.
Et tip til at gøre det nemmere
Da jeg gennemgik processen med min søn på 14, sad han foran sin bunke tøj og kiggede på den. “Hvor skal jeg starte, mor?”
Jeg bad ham tage det stykke tøj, som han var allergladest for og holde det mellem hænderne. Mærke efter, hvordan det føltes indeni.
Hurtigt rakte han ud efter et par mintgrønne badeshorts med vandmeloner på. “De her er de fedeste badeshorts, nogensinde!” Jeg kunne se glæden i hans øjne og var ikke i tvivl om, at det var rigtigt.
Derefter gik han rask videre med resten af stakken. Jeg skulle blive siddende ved siden af for moralsk støtte, men undlod at kommentere på de ting, han valgte til eller fra.
Jeg tvang ham ikke til at beholde tøj, som jeg syntes var for godt til at blive smidt ud, men som han ikke længere ville bruge.
Junior bestemmer selv, hvilket tøj han går i, så derfor ville de bukser, jeg rynkede på panden over at se i “ud-stakken”, blive liggende i skabet til evig tid og bare optage pladsen for tøj, han gerne vil bruge.
– Plus at synet af de kedelige bukser ville gøre hans glæde ved resten af tøjet mindre, når han fik øje på dem.
Min mand er ikke hoppet med på bølgen, for han er godt tilfreds med den måde, hans tøj ligger og hænger i skabet på. Jeg fik dog lov at folde strømper og underbukser, så det pludselig gik op for ham (og mig), at han havde over 80 par strømper!
Min mands løbetøj
Mortens løbetøj trængte dog til et andet system. Selvom han sorterede det ret skarpt, så det ikke blev blandet, var det stadig svært at overskue og finde den rette påklædning til dagens løbetræning.



Sig tak og farvel
En del af Marie Kondos KonMari metode er at udvise taknemmelighed overfor det, man siger farvel til. Måske synes du (igen), at det lyder langhåret og mystisk, men der er noget om snakken.
I stedet for bare at smide dit kasserede tøj i en stak eller stoppe det i en plasticsæk, så brug et kort sekund på at holde tøjet i hånden og sige tak til det. Som i: “Tak, fordi du har tjent mig godt” eller “Tak, fordi du har holdt mig varm”. Du behøver ikke sige det højt, bare tænk det.
Ved at sige tak, reducerer du din eventuelle skyldfølelse eller tvivl, om du skulle have beholdt det. Du skal ikke holde fast tøj, som ikke gør dig glad, bare fordi du har skyldfølelse over, at det var dyrt, eller at du ikke har brugt det ret meget.
Derefter må du putte det i plasticsækken eller kassen, du vil køre det væk i.
Vent med at folde tøjet eller hænge det på plads, til du er færdig med at sortere!
Mit tøj – KonMari
Jeg endte med tre kæmpestore plasticsække med kasseret tøj og en masse tomme bøjler, som røg ud. Der var så mange tomme bøjler, at jeg kunne sortere dem og fik ens bøjler i skabet:-)
Bagefter gentog jeg processen med mit løbetøj (som nu er gåmotions-tøj) og sorterede alle de billige event-T-shirts og alt det andet, som jeg ikke brugte, fra. Alt kom i kasser og blev sat ind på hylden i skabet, så bukser, langærmede, kortærmede, jakker og undertøj nu er i hver sin kasse.

Jeg har kun tøj, som gør mig glad
Der ligger ikke en bunke bagerst i skabet, som jeg ikke har overblik over, hvad er. Det er nemt at dykke ned og tage præcis de bukser og den bluse frem, som passer sammen. Det sparer tid og giver ro.
Den allerstørste fordel er, at jeg nu KUN har tøj, som jeg holder af og har lyst til at bruge.
Alt det tøj, som er for stort, for småt, for slidt, for grimt – og som bare ikke gav mig en gnist af glæde, er nu væk fra mit skab.
Foldning og opbevaring af tøj
Kasser
Tricket til at bevare overblikket over tøjet er at folde det, så det kan stå lodret. Når tøj står side om side i en skuffe, er det nemt at finde det, man har lyst til at have på.
Jeg har købt Skubb kasser i Ikea til at opbevare tøj i, især til det på hylder, så jeg kan tage en kasse ud og finde mit tøj.
Tidligere lå mit tøj i stakke på hylderne i skabet, så når jeg tog den nederste trøje, væltede stakken eller blev uordentlig. Det, som faldt ud af stakken, gled længere og længere tilbage på hylden og “forsvandt” helt.
Vær forberedt på, at den orden i skufferne, som du starter med at inddele i, måske ikke er den endelige, og at du skal rokere rundt på tøjet, før du har den mest optimale inddeling.
Derfor har jeg også brugt Skubb kasserne i mine skuffer, så jeg nemt kan flytte rundt.
Du kan bruge ALLE slags kasser! Du behøver ikke løbe ud og købe dig fattig i kasser! Brug, hvad du har, og se, om du får behov for mere. Skoæsker, små papkasser etc. er fortrinlige til formålet.
Æsker fra telefoner/elektronik er fantastiske til små ting, og NEJ, du får aldrig brug for den æske alligevel! Der er ingen grund til at gemme den. (Og fulgte du mit mandagstip i denne uge, har du allerede skilt dig af med din gamle elektronik;-))
Foldning
Når du først har taget på at folde tøj, er det pivnemt og lige så hurtigt som at folde tøj på den almindelige måde.
Det er en fornøjelse at lægge tøj sammen med nærvær. Og du kan ikke undgå at blive mere nærværende i processen, for hvis du glatter dit tøj, når du lægger det sammen, bliver det ikke mere krøllet af at blive foldet.

Stryg hånden hen over tøjet imellem hver foldning og glat det ud. Fold igen. Gentag.
Jeg folder tøj på sofaen, på spisebordet eller på sengen. Når man bliver rigtig skrap, kan man gøre det på knæene eller i luften, men der er jeg ikke endnu. Jeg kan godt li’ den friktion, som er på sengetæppet. Det gør det nemt at glatte tøjet helt ud.
Jeg har fotograferet min metode til at lægge tøj sammen, hhv. T-shirt, bukser og en langærmet trøje. Du finder billedserierne sidst i indlægget.
Gå efter hele tiden at folde et rektangel. På den måde ender du med den stramme firkant, som kan stå op og blive stående.
Alt tøj kan foldes til rektangler. Også bluser med flagermusærmer eller vidde. Der findes tusindvis af Youtube videoer, hvor man kan lære at folde tøj. Gå efter dem på Marie Kondos egen profil, hvis du vil gøre det på hendes måde.
Bøjletøj
Skal alt tøj virkelig foldes? Nej. Det tøj, som er for blødt til at kunne stå på højkant, eller som vil blive krøllet af at blive foldet, skal du hænge på bøjle som altid.

Jeg har skjorter, nederdele, kjoler og to blazere på bøjler i mit skab.
Iflg. Marie Kondo skal man hænge bøjletøjet, så det længste og mørkeste hænger til venstre, og derefter stiger det til kortere tøj og lysere farver.
Her er jeg dog lodret uenig med hendes princip. For mig er det mest naturligt med de lyse farver og det korteste tøj (mine skjorter) til venstre og de mørke og længere kjoler til højre.
Marie Kondo er japaner, hvor læseretningen er fra højre mod venstre. Derfor mener jeg, at vi i Vesten vil synes, det er mere naturligt at hænge tøjet modsat, så vi følger en nedadgående retning fra venstre mod højre. Ligesom når man læser eller skimmer en side i en bog. (Du gør, som du vil, ikke? Dette var blot min egen mening.)
Undertøj
“Treat your bras like queens!” Behandl dine BH’er som dronninger… Jeg kunne ikke finde ud af, hvordan man skulle folde BH’er (med både bøjler og fyld), så de kunne passe ind i konceptet, men heldigvis er der optaget videoer med det også.

Tricket er, at lade være med at folde dem for meget, men at lade dem ligge på række (hvis de havde været demonstranter, havde de siddet i futtog).
Luk BH’en, fold stropperne ind i skålene og læg den opad de andre BH’er, så der er lidt luft imellem, og du nemt kan se, hvad du har.
Jeg kan bedst li’, når trusserne, der passer til, ligger inde i BH-skålen, men der er jeg igen lidt rebelsk, for trusser er tjenere og skal ikke ligge sammen med dronninger, men opbevares for sig…
“Hjemmetøj”
Du står garanteret med et stykke tøj (eller 20), hvor du tænker: “Arh, det kan jeg da godt bruge til at gå i herhjemme!?”
Nej, det kan du ikke! Hjemmetøj er tøj, som er købt til at slappe af i, og ikke tøj, som er degraderet til at være hjemmetøj!
Du skal ikke gå i hullede bluser, forvaskede og stumpede joggingbukser, umage sokker eller udtrådte sko. Heller ikke derhjemme. Gør du det alligevel, fortæller du din krop, at den ikke er noget værd, når du er hjemme.
Du behøver ikke dresse op, når du er hjemme, men lad være med at falde for fristelsen til at nedgradere slidt og ødelagt tøj til at være hjemmetøj. Du er mere værd end det;-)
Undtagelsen er naturligvis de malerplettede bukser, som du kun bruger, når du maler. De hører nemlig under “arbejdstøj”.
Arbejdstøj og praktisk tøj – KonMari?
Jeg har beholdt tøj, som ikke gør mig superglad, når jeg ser det, men som jeg alligevel har brug for. Det er OK at beholde det, hvis du ved, at du får brug for det.
Mine malerplettede bukser, T-shirt og skovmandsskjorte bliver brugt, når jeg skal male både indenfor og udenfor.
Jeg bliver ikke jublende lykkelig af mit skiundertøj – undtagen når det er virkelig koldt om vinteren. Her er det en anden slags lykke-målestok, du skal måle efter.
Ligeledes er mit regntøj en praktisk foranstaltning, men fordi det er regntæt og holder mig tør, er jeg glad for det.
Er du i tvivl?
Bliver du i tvivl undervejs, så tag en kort pause. Drik et glas vand. Spis et æble. Og gå så tilbage og fortsæt.
Hvis du gik i stå, fordi du blev ubeslutsom, så læg det stykke tøj tilbage i stakken og tag et andet, som du ikke er tvivl om.
Stil dig selv spørgsmålet, om du ville have købt dette stykke tøj i dag, hvis det hang på en bøjle i en butik? Så har du også svaret, om det giver dig glæde, eller ikke…
Tøj med affektionsværdi
Måske har du tøj, som har høj affektionsværdi for dig. Gem det til sidst. Måske endda til den sidste kategori med ting med affektionsværdi.
Gemmer du nederdelen fra din første date med din mand? Bliver du glad af at se den?
Holder du fast i noget tøj, du har fået af en ekskæreste, men som minder dig om ham, når du ser det? Måske er det på tide at give slip på det og komme videre.
Tøj kan sagtens bære gode, såvel som dårlige minder med sig. Men tøjet ER ikke disse minder. Minderne er indeni dig, og du kan sagtens give slip på den fysiske del af mindet.
Når det er sagt, har jeg stadig min brudekjole i en kasse på loftet – og nederdelen fra år 2001, som min mand er så vild med;-)
Er det overstået, når du har sorteret det hele?
Jeg har sorteret yderligere i mit tøj og fyldt endnu en plasticsæk, efter at jeg havde sorteret mit skab første gang. Der var en masse, som jeg alligevel ikke var glad for, og som jeg nu har sagt farvel til.

Der var også tøj, som jeg egentlig var glad for, men som jeg vidste med mig selv, at jeg aldrig mere ville have på.
Ganske vist var fake leopardpelse på højeste mode i vinter, ligesom de var det for 15 år siden, men jeg brugte den ikke i vinter, da den var moderne igen. Ergo, jeg vil aldrig komme til at bruge den igen;-)
Ligeledes er jeg blevet endnu mere kræsen med, hvilket tøj jeg bruger plads på, så jeg har kunnet give min mand en stor skuffe tilbage i vores fælles klædeskab og yderligere fire smalle hylder.
Fordele ved tøj – KonMari
Tøj – KonMari er en løbende proces. Når du først har sorteret én gang, har du overblik over, hvad du har, og måske vil du få lyst til at sortere mere fra.
Du vil blive mere kritisk, når du shopper. Har jeg virkelig brug for den bluse? Bliver jeg glad af disse bukser? Hvordan passer det ind med det, jeg har i forvejen?
Jeg er blevet kræsen. Jeg mangler jo ingenting. Altså, som i virkelig ingenting. Jeg har masser af tøj, nu hvor jeg kan se det hele. Og det hele er mit yndlingstøj.
Jeg behøver ikke gå i butikker for at få opfyldt et behov, jeg ikke længere har. Dermed sparer jeg penge, og jeg er sikker på, det samme vil ske for dig.
(Min mand vil nok mene, at jeg har brugt masser af penge på kasser til opbevaring af mit tøj, men jeg har ikke brugt en krone på tøj de sidste tre måneder.)

Jeg glæder mig meget, til jeg skal ud at rejse næste gang. Da Junior var på studietur til Polen, pakkede vi hans kuffert med det stramt foldede tøj, og der var god plads til det hele – samtidig med at han nemt kunne se, hvad der var hvor. Ingen grund til at tømme kufferten for at få fat i en trøje eller rene underbukser.
Da Junior var vel hjemme igen, var det nemt at se, hvilket tøj, der stadig var rent, og det beskidte var naturligvis lagt i vasketøjsposen;-)
Jeg vil så gerne høre fra dig:-)
Har du prøvet at sortere dit tøj? Hvad er dine erfaringer på godt og ondt? Læg en kommentar i feltet under indlægget, hvis du vil dele dem med mig.
Jeg vil indtrængende bede dig prøve KonMari metoden. Jeg kan kun anbefale den, og jeg er sikker på, du også vil lykkes med den.
Har du spørgsmål, er du også velkommen til at stille dem i kommentarfeltet. (Og nej, jeg kommer ikke og hjælper dig med at rydde op;-))
Har du lyst til at læse mere om KonMari, finder du min samlede oversigt her.
Foldning af en T-shirt
Start fx med at folde dine T-shirts. Det er nemt at folde dem pænt, og du får hurtigt foldningen i hænderne og kan se fremskridt med det samme.








Foldning af bukser
Når bukser foldes med retsiden udad, kan du hurtigt finde det rigtige par bukser.








Foldning af en trøje
Alt efter, hvor tyk en trøje er, og om den har hætte eller krave på, kan der være forskel på, hvor mange foldninger, der skal være på langs. Gå altid efter, at trøjen kan stå selv uden at folde sig ud og uden at falde sammen.
Tykke trøjer og hættetrøjer folder jeg i fjerdedele på langs, tyndere trøjer som denne folder jeg i sjettedele som med bukser og T-shirts.









Tak for super gode ideer til oprydning, det er godtnok noget man skal ta’ sig sammen til.
Gode folde teknikker som fylder lidt.
Hej Annette:-)
Selv tak, skulle det være en anden gang;-)
Jeg kan klart anbefale at gøre det. Man bliver så mild og glad bagefter:-)
Kh Lene
Hvordan ser dit tøj ud, efter det har været foldet mange gange og ligget tæt mellem andet? Er du ikke nødt til at stryge det, inden du tager det på. Jeg befinder mig bedst uden krøller/foldemærker på mit tøj, så mit hænger på bøjler og holder sig glat. MineT-shirts/bluser hænger på alm. bøjler, bukser på buksebøjler, og mit bedste tøj i dragtposer.
Jeg synes ikke, der er nævneværdige folder, fordi jeg glatter tøjet, mens jeg lægger det sammen:-)
Kh Lene