Jeg skulle bruge små Mariekiks i weekenden, ikke standardstørrelsen på 6,6 cm i diameter. De ville være alt for store til de midsommer cupcakes, jeg havde planlagt. Men hvorfor er der ikke nogen, der har delt opskrifter på kiksene nogen steder? I hvert fald ikke nogen, som ud fra opskriften kommer til at minde om de Mariekiks, man køber.
Er det, fordi Mariekiks er svære at bage? Fordi man køber dem så billigt, at det ikke kan betale sig? Eller fordi ingen har tænkt over, at de kunne bruges på andre måder?
Tænk, hvad denne opskrift giver af muligheder: Du kan bage store kiks til store skumfiduser. Du kan også bage kiks, som passer til den form, du vil lave kiksekage i. (Lige pludselig kan man lave en pæn kiksekage i en springform, hvor stykkerne bliver pæne, fordi kiksene er store med samme diameter som kagen.)
Eller du kan som jeg få opfyldt dit behov for små Mariekiks;-) (Men helt ærligt tror jeg, at det er fordi de fabriksfremstillede er så billige.)
Historien om Mariekiks
Jeg troede, Mariekiks var en dansk opfindelse og opkaldt efter en dansk prinsesse eller en datter af producenten. Men kiksene hedder Marie i hele verden! Selv i Japan, Mauritius og Uruguay. Mariekiks er navnet på denne runde, lyse kiks med smag af vanille, uanset fabrikat, og alle kiksproducenter må kalde deres kiks Marie.
Mariekiks er opkaldt efter en russisk storhertuginde, Maria Alexandrovna, datter af den russiske zar, Alexander den 2. Hun blev gift med dronning Victorias søn, hertug Alfred i 1874, og for at fejre denne begivenhed og hendes popularitet, lavede kiksefabrikken Peek Frean & Company i London en ny kiks. Kiksen blev meget populær, og blev kort efter produceret i mange andre lande.
I 1940’erne kunne man i Danmark samle på påklædningsdukker og -tøj med Store Marie og Lille Marie, og senere også Sorte Marie. Man kunne hente et ark med dukkerne hos købmanden og i kiksrullerne var der tøj til påklædningsdukkerne, som man kunne samle og bytte med veninderne.
Man kunne endda blive medlem af Marie-klubben og få et lille emblem, så andre kunne se, at man samlede på Marie-dukker og ville bytte kjoler. Den sidste dukke kom i 1964.
(Kilder: Wikipedia og Oxfordbiscuits.com.)
Hjemmebagte Mariekiks
Der er ikke smør i Mariekiks, derfor har jeg brugt margarine. Du kan også bruge en neutral olie. Husk at prikke huller i kiksen, så den ikke buler op under bagningen. Dampen skal kunne slippe ud…
Jeg brugte mel med lavt glutenindhold, blandet sammen med Maizena for at få den fine, sprøde krumme, som er karakteristisk for Mariekiks. Det er vigtigt, at dejen ikke æltes for meget, for så bliver dine kiks seje i stedet for at være sprøde og porøse.
Brug flormelis for at sikre, at du ikke støder på sukkerkorn i dine kiks. Så bliver de som de originale, bare mindre.
Prøv også at bage de helt vidunderlige, små hindbærsnitter.
Mariekiks
Ingredienser
- 200 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 35 g Maizena majsstivelse
- 50 g flormelis
- ¼ tsk natron
- ¼ tsk hjortetaksalt
- 2 tsk vanillesukker
- 25 g lys sirup
- 25 g margarine, stuetemperatur
- ca. ½ dl vand
Sådan gør du
- Ovnen opvarmes til 190°. (Alm ovn, ikke varmluft.)
- Sigt alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt sirup og margarine og rør, indtil det ligner groft sand. (Brug foodprocessor, K-spaden i din røremaskine eller håndmixer for at ælte dejen mindst muligt.) Tilsæt vandet lidt ad gangen, til du har en dej, der let samler sig, når du trykker den sammen mellem fingrene.
- Del dejen i tre. Rul dejen ud i 2 milimeters tykkelse mellem to stykker bagepapir. Sørg for at flytte på bagepapiret ofte, så dejen ikke klistrer fast imellem dem. Udstik kiks i den ønskede størrelse. (Jeg skulle bruge nogle, som var 3 og 4 centimeter i diameter.)
- Læg dem med lidt afstand på en bageplade med bagepapir eller en silikonebelagt bagemåtte. Hvis du bruger bagemåtten, får kiksene den karakteristiske ternede underside.
- Den dej, som ikke rulles ud med det samme, lægges i en frysepose imens, så den ikke tørrer ud. Fordi du ikke ruller ud i mel, kan du samle den fraskårne dej og rulle den ud igen, så du får brugt al dejen uden at ændre på konsistensen.
- Husk at prikke kiksene med et grillspyd eller en stegenål, så dampen kan slippe ud, når de bages.
- Bag kiksene i 6-8 minutter midt i ovnen, til de er gyldne og sprøde. Lad Mariekiksene køle af på en bagerist.
Lise
Spændende med historien bag
LT
Ja, jeg kendte den heller ikke:-) Ha’ en dejlig søndag! Kh Lene
Lise
Tak og i lige måde
Mia
Jeg ELSKER Marie-kiks – mine favoritter er faktisk dem fra Lidl der hedder Maria men jeg skal da helt klart prøve at bage nogen selv engang. Ku’ man ikke – i disse nymodens tider – bruge en Airmat til at lægge ovenpå kiksene inden de bli’r stillet ind i ovnen for at bage? Det synes jeg at ha’ set flere gøre i andre sammenhænge men måske er det at skyde gråspurve med kanoner
Lene Tranberg
Hej Mia:-)
Jo, det kan du sikkert godt, men så kommer der jo også gittermønster på toppen af dem:-)
Jeg synes, det er nemmere bare at prikke huller i dem.
Rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
Susanne
Jeg har næsten lige fundet din dejlige blog, i jagten på en opskrift til Mariekiks.
Mine 2 voksne sønner, var på besøg en dag og den yngste spurgte, hvorfor jeg aldrig lavede kiksekage. Han havde ret, for var nok mindst 10 år siden. Jeg satte mig for, at tage denne opskrift op. Ved den lejlighed fandt jeg ud af, at firkantede kiks er blevet noget af en mangelvare i løbet af de år. Efter besøg i 4 supermarkeder, fandt jeg dem endelig i Kvickly, til en pris af over 1.40kr pr. kiks.
Så jeg blev superglad, da jeg fandt din opskrift på Mariekiks, som man jo kan skære i firkanter, selv om din idé, da er alle tiders.
Glæder mig helt, til det skal afprøves, her op til weekenden, hvor mine sønner kommer på besøg.
Så tusind tak her fra 🙂
LT
Hej Susanne:-)
Tak for din søde besked:-) 1,40 pr. kiks, så er kiksekage pludselig en luksusspise… Jeg håber, den stadig smager lige så godt, som dine drenge husker den;-)
God fornøjelse med kiksebageriet og god dag.
Kh Lene