• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Marengs & småkager / Lebkuchen – tyske honningkager på min måde

Lebkuchen – tyske honningkager på min måde

28. november 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Har du været på julemarked i Tyskland, kender du de store honningkagehjerter og de små, runde kager med chokoladeovertræk: Lebkuchen.

Lebkuchen

Lebkuchen på mange måder

Jeg har researchet lidt på området, og jeg tror, der findes lige så mange forskellige opskrifter på Lebkuchen, som der findes familier i Tyskland. Næsten. Ligesom danske familier har hver sin opskrift på pebernødder. Næsten.

Jeg lavede et sammenkog af flere og endte med denne, hvor der er hakket chokolade, mandler og tranebær i.

Mange opskrifter på danske honninghjerter skal startes op i august/september, hvor honning og mel blandes og står i minimum tre måneder i et køkkenskab. Dejen til de her skal trække 4-6 dage i køleskabet, så ligesom mine hurtige honninghjerter, tager det ikke så lang tid.

Lebkuchen

Mine Lebkuchen smager næsten som honninghjerter, men konsistensen er en lidt anden. De har lidt mere bid, men bliver blødere, som de skal, når de har stået nogle timer på køkkenbordet. Smagen er himmelsk. Intet mindre. Og så er det en smuk, lille kage, pyntet med hakkede mandler og strimler af tranebær.

Lebkuchen
Lebkuchen

Lebkuchen

De traditionelle, tyske honningkager, der overtrækkes med chokolade.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 13 minutter min
Trækketid 4 days d
Ret Kage
Køkken Bagværk, Jul, Tysk
Antal 64 stk.

Ingredienser
  

  • 65 g mørk chokolade
  • 65 g tørrede tranebær
  • 65 g mandler
  • 350 g honning
  • 125 g farin
  • 375 g mel
  • 1 tsk hjortetaksalt
  • ½ tsk stødt kanel
  • ½ spsk mørk kakao
  • ¼ tsk stødte nelliker

Til pynt

  • 170 g mørk chokolade
  • 1 tsk kakaosmør
  • 20 g mandler
  • 25 g tørrede tranebær

Sådan gør du
 

  • Hak chokolade, tranebær og mandler meget fint, fx. i en foodprocessor. Du kan også gøre det med en kniv, hvis du ikke har en maskine til det.
  • Rør honning og farin til en jævn masse. Sigt mel, hjortetaksalt, kanel, kakao og nelliker ned i en anden skål. Sørg for, at det hele bliver blandet godt, så hjortetaksalten fordeles. Bland chokolade, tranebær og mandler med melet og ælt det ind i honning/farin-massen.
  • Når dejen er en jævn masse, fyldes den i en frysepose, som lægges i køleskabet i 4-6 dage, så dejen får lov at trække smag.

4-6 dage senere

  • Varm ovnen op til 170° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør bageplader med bagepapir.
  • Del dejen i passende stykker. (Jeg vejede mine af i klumper á 17 gram.) Dejen smuldrer lidt, men det gør intet. Tril dem til runde kugler og sæt kuglerne med lidt afstand på en bageplade. Dejen samler sig nemt til en kugle med varmen fra dine håndflader. Kagerne bliver fine, buede kager i ovnen, så du skal ikke trykke dem flade.
    Lebkuchen
  • Bag dine Lebkuchen i nederste tredjedel af ovnen i ca. 13 minutter. Lad dem køle på pladen i fem minutter, før du flytter dem til en rist og lader dem afkøle helt. Kagerne er faste og lidt hårde, når de er kølet af.
    Lebkuchen

Overtræk og pynt

  • Hak mandlerne fint og skær tranebærene i tynde strimler. Læg dem i hver sin skål.
  • Hak chokoladen fint og smelt den over vandbad sammen med kakaosmørret. Sluk under gryden, når chokoladen er jævn og flydende.
  • Dyp hver Lebkuchen i chokoladen ved at holde den på kanten af bunden. Lad lidt af chokoladen dryppe af i skålen, mens du holder bunden opad og sæt derefter kagen på en rist med chokoladen opad.
  • Drys lidt mandler på den ene halvdel af kagen og sæt nogle tranebærstrimler på toppen.

Noter

Lad dine Lebkuchen stå på køkkenbordet i nogle timer, før du pakker dem i kagedåser med bagepapir imellem lagene. Ved at lade kagerne stå på køkkenbordet, bliver de blødere og trækker fugt fra luften og chokoladen.
Bliver kagerne for hårde efter noget tid i kagedåsen, så læg et stykke franskbrød ned i dåsen. Det afgiver fugt til kagerne.
Tags Chokolade, Honning, Jul, Mandler, Tranebær
Følg mig på Instagram.

Tags: Chokolade, Honning, Jul, Julebag, Juleopskrift, Kakao, Kanel, Mandler, Småkager, Traditionelt, Tranebær, Tysk

Previous Post: « Tranebærcookies med hvid chokolade – søde, salte og helt vidunderlige
Next Post: Ampelmann cookies – gingerbread men, recipe in English »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Lene E jensen

    29. november 2017 kl. 0:24

    Hvis du har andre ordinære opskr. Såsom sachertorte
    .m.m.er jeg vild m.egns.opskr. /Gamle opskr. PÅ FORHÅND TUSIND TAK LENE JENSEN

    Svar
    • LT

      29. november 2017 kl. 5:43

      Hej Lene:-)
      Tak for din besked. Sachertorte har jeg ikke afprøvet endnu, men det var en af mine yndlingskager, da jeg var bagerjomfru som ung.
      Jeg er oprindeligt fra Vestjylland og har en del af min mors og bedstemødres opskrifter på lager til fremtidige indlæg.
      Et eksempel er min farmors falske makroner, som jeg dog har twistet til en opskrift på påskekyllinger: https://bagvrk.dk/paaskekyllinger-bedstes-falske-makroner/
      Ha’ en dejlig dag.
      Kh Lene

      Svar
  2. Karina

    14. december 2018 kl. 14:02

    Hej Jeg har bagt dine Lebkuchen i dag, men de er meget hårde selv efter at have stået ude med chokolade på i 5 timer. Nogen gode råd? Karina

    Svar
    • Lene

      14. december 2018 kl. 14:23

      Hej Karina
      Jeg har to råd til hårde kager, hvad enten der er honningkager eller Lebkuchen: Det ene er at sætte kagerne i en kold ovn på risten sammen med en skål med kogende vand. Så vil dampen gøre dem blødere.
      Alternativet er at putte kagerne i en plasticbøtte og lægge et opvredet viskestykke henover (uden at viskestykket rører kagerne).
      Begge tricks vil dog ikke pynte på chokoladen, når du har overtrukket dem:-(
      De har nok fået et øjeblik for længe i ovnen…
      Jeg krydser fingre for, at det lykkes for dig.
      Kh Lene

      Svar
  3. Pia

    30. oktober 2019 kl. 17:12

    Hej Lene

    Dejen var ret hård i det og kagerne flød ikke meget ud. Men smagen er ret fantastisk.
    Har du evt. et ide, så dejen er mindre hård? (.. lidt mælk?)

    Mvh Pia

    Svar
    • Lene Tranberg

      30. oktober 2019 kl. 17:17

      Hej Pia:-)
      Jeg ville ikke tilsætte mælk, men du kan evt lade dejen stå ude et stykke tid, så honningen bliver mere blød og føjelig.
      Måske lidt vand kunne gøre den nemmere?
      Kh Lene

      Svar
  4. Pia

    31. oktober 2019 kl. 11:00

    Tak for dit svar, i første omgang prøver jeg at lade dejen stå ude, inden jeg former dem. 😉
    Prøver evt med lidt vand næste gang jeg laver en portion.
    Bedste hilsner
    Pia

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. oktober 2019 kl. 11:10

      Velbekomme:-)

      Svar
  5. Annette

    16. december 2019 kl. 19:48

    Har anden omgang på køl nu
    De smager jo fantastisk uden tranebær
    Men syntes de er til den hårde side
    Evt et fugtigt klæde over …???
    Som alm honningkager ???
    Eller er første omgang bare bagt for meget
    Tak for alle dine skønne opskrifter

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. december 2019 kl. 19:50

      Hej Annette:-)
      Et fugtigt klæde som ved honningkager er bestemt en mulighed.
      Det er lige med at ramme den helt rigtige bagetid, men ellers bruger du bare tricket ovenfor;-)
      Selv tak og tak for din søde kommentar:-D
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog den Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog denne sommer, så lad det være Opskrifter fra @salatboden 🥬🥗[Reklame/gave]

Bogen er fyldt med skønne salater, som alle er overskuelige og lige til at gå til👌🏻

De smukke billeder er taget af @susannegeert og ligefrem driver mundvandet ned af hagen. 

Jeg har allerede prøvet fire opskrifter,og resultatet ligner det i bogen på en prik👌🏻 Ingen snyd eller magi. Bare masser af smag😋

Bogen får min varmeste anbefaling med på vejen♥️♥️♥️♥️♥️

#salatboden #kogebog #nemmeopskrifter #lindhardtogringhof #lækresalater #bagvrkanbefaler
🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Napolitansk pizza – den bedste pizzadej til…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme