Lebkuchen – tyske honningkager på min måde

Har du været på julemarked i Tyskland, kender du de store honningkagehjerter og de små, runde kager med chokoladeovertræk: Lebkuchen. Jeg har researchet lidt på området, og jeg tror, der findes lige så mange forskellige opskrifter på Lebkuchen, som der findes familier i Tyskland. Næsten. Ligesom danske familier har hver sin opskrift på pebernødder. Næsten.

Lebkuchen

Jeg lavede et sammenkog af flere og endte med denne, hvor der er hakket chokolade, mandler og tranebær i. Mange opskrifter på danske honninghjerter skal startes op i august/september, hvor honning og mel blandes og står i minimum tre måneder i et køkkenskab. (Jeg har en fordej stående, som jeg kigger nærmere på i næste uge.) Dejen til Lebkuchen skal trække 4-6 dage i køleskabet, så du har stadig god tid.

Lebkuchen

Mine Lebkuchen smager næsten som honninghjerter, men konsistensen er en lidt anden. De har lidt mere bid, men bliver blødere, som de skal, når de har stået nogle timer på køkkenbordet. Smagen er himmelsk. Intet mindre. Og så er det en smuk, lille kage, pyntet med hakkede mandler og strimler af tranebær.

Der blev 64 kager med en diameter på ca. 6 cm ud af portionen.

Lebkuchen

  • 65 g mørk chokolade
  • 65 g tørrede tranebær
  • 65 g mandler
  • 350 g honning
  • 125 g farin
  • 375 g mel
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • ½ tsk. stødt kanel
  • ½ spsk. mørk kakao
  • ¼ tsk. stødte nelliker

Til pynt

  • 170 g mørk chokolade
  • 1 tsk. kokosolie, kakaosmør eller palmin
  • 20 g mandler
  • 25 g tørrede tranebær

Lebkuchen

Hak chokolade, tranebær og mandler meget fint, fx. i en foodprocessor. Du kan også gøre det med en kniv, hvis du ikke har en maskine til det.

Rør honning og farin til en jævn masse. Sigt mel, hjortetaksalt, kanel, kakao og nelliker ned i en anden skål. Sørg for, at det hele bliver blandet godt, så hjortetaksalten fordeles. Bland chokolade, tranebær og mandler med melet og ælt det ind i honning/farin-massen.

Når dejen er en jævn masse, fyldes den i en frysepose, som lægges i køleskabet i 4-6 dage, så dejen får lov at trække smag.

4-6 dage senere

Varm ovnen op til 170° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør bageplader med bagepapir.

Del dejen i passende stykker. (Jeg vejede mine af i klumper á 17 gram.) Dejen smuldrer lidt, men det gør intet. Tril dem til runde kugler og sæt kuglerne med lidt afstand på en bageplade. Dejen samler sig nemt til en kugle med varmen fra dine håndflader. Kagerne bliver fine, buede kager i ovnen, så du skal ikke trykke dem flade.

Lebkuchen

Bag dine Lebkuchen i nederste tredjedel af ovnen i ca. 13 minutter. Lad dem køle på pladen i fem minutter, før du flytter dem til en rist og lader dem afkøle helt. Kagerne er faste og lidt hårde, når de er kølet af.

Lebkuchen

Overtræk og pynt

Hak mandlerne fint og skær tranebærene i tynde strimler. Læg dem i hver sin skål.

Jeg tempererede ikke min chokolade og brugte derfor kokosolie til at fortynde den med. (Hvis du vil temperere chokoladen, skal du bruge kakaosmør.) Hak chokoladen fint og smelt den over vandbad sammen med kokosolien. Sluk under gryden, når chokoladen er jævn og flydende.

Dyp hver Lebkuchen i chokoladen ved at holde den på kanten af bunden. Lad lidt af chokoladen dryppe af i skålen, mens du holder bunden opad og sæt derefter kagen på en rist med chokoladen opad.

Drys lidt mandler på den ene halvdel af kagen og sæt nogle tranebærstrimler på toppen.

Lad dine Lebkuchen stå på køkkenbordet i nogle timer, før du pakker dem i kagedåser med bagepapir imellem lagene. Ved at lade kagerne stå på køkkenbordet, bliver de blødere og trækker fugt fra luften og chokoladen.

Lebkuchen

2 Replies to “Lebkuchen – tyske honningkager på min måde”

  1. Hvis du har andre ordinære opskr. Såsom sachertorte
    .m.m.er jeg vild m.egns.opskr. /Gamle opskr. PÅ FORHÅND TUSIND TAK LENE JENSEN

    1. Hej Lene:-)
      Tak for din besked. Sachertorte har jeg ikke afprøvet endnu, men det var en af mine yndlingskager, da jeg var bagerjomfru som ung.
      Jeg er oprindeligt fra Vestjylland og har en del af min mors og bedstemødres opskrifter på lager til fremtidige indlæg.
      Et eksempel er min farmors falske makroner, som jeg dog har twistet til en opskrift på påskekyllinger: https://bagvrk.dk/paaskekyllinger-bedstes-falske-makroner/
      Ha’ en dejlig dag.
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *