Danmark og en ferie herhjemme står øverst på mange familiers ferieliste igen i år. Selvom man nu kan rejse ud i Europa, vælger mange enten den sikre ferie herhjemme eller bare nyder, at Danmark er dejligst om sommeren. Derfor deler jeg 14 fantastiske oplevelser på Fyn med dig, så du ved, hvad jeg vil anbefale dig at se.
Oprindeligt er jeg fra Vestjylland, men jeg har boet på Fyn i 23 år. Fyn er mildt og smukt med bløde bakker. Her dufter syrenhegnene i maj måned, her er stadig frugtplantager, og overalt på Fyn er der smukke steder, som er værd at besøge.
Mine 14 favoritter er ikke store attraktioner med tusindvis af turister. Dem kan du slå op i alle turistbrochurerne i stedet. Jeg elsker steder, hvor man kan være en lille smule i fred, hvor der er smuk natur eller bare et vildt interessant, historisk mindesmærke, som du kan fortælle dine børn en historie om.
Skal du også lige tune smagsløgene ind på Fyn, så gå i køkkenet og bag en ægte fynsk brunsviger. Bestiller du den hos en bager, lyder du lokal, hvis du kalder den en brunner (udtales ‘brånner’) 🙂
14 fantastiske oplevelser på Fyn
De fantastiske oplevelser finder du i listeform her:
Fynshoved
Kong Knuds grav i Domkirken
Næsbyhoved Slotsbanke
Damestenen
Svanninge bakker
Enebærodde
Glavendrupstenen
Langelandsfortet
Gå tur med vægteren i Odense
Jomfruspringet
Gå i H.C. Andersens fodspor
Stige Ø
Skinnecykling
Lundeborg
Fynshoved
Beliggenhed: Fynshovedvej, 5390 Martofte. Der er parkeringsplads for enden af grusvejen.
Fynshoved er Fyns nordligste punkt og deler Kattegat fra Storebælt. Stedet er skabt i istiden, hvor smeltevand fra gletscherne efterlod store klippestykker og et kuperet terræn. Havet æder sig dog ind på Fynshoved, mens det fjernede aflejres andre steder, og landskabet er under stadig forandring.
De første spor af mennesker på Fynshoved er 10.000 år gamle – fra den ældre stenalder. Havet omkring var rigt på fisk, sæler og fugle, så langt op i tiden har der været bopladser og en naturlig havn ved Korshavn.
Det helt særlige lys på Fynshoved minder om lyset på Skagen. De store, fynske malere som Fritz Syberg og Johannes Larsen boede her med deres familier og malede det specielle landskab.
Rundt omkring kysten på Fynshoved er opstillet store guldrammer sammen med en gengivelse af det maleri, som er malet på nøjagtig det sted. Dermed kan du selv stille dig i samme position som maleren og se hans motiv for dig gennem rammen. Se listen og de nøjagtige positioner via dette link.
Når du er på Fynshoved skal du stille dig helt oppe på toppen. Derfra kan du i stille vejr være heldig at få øje på marsvin, som boltrer sig i havet. Tag en madkurv med derud og nyd udsigten.
På Fynshoved er der flere sjældne planter og dyr, især sommerfugle.
Vil du vide mere, kan du læse mere på Naturstyrelsens hjemmeside eller på Visit Kertemindes hjemmeside.
Kong Knuds grav i krypten
Beliggenhed: Odense Domkirke, Klosterbakken 2, 5000 Odense C
Domkirken er åben for besøgende mandag kl. 12-16, tirsdag-lørdag kl. 10-16 og søndag kl. 12-16.
I krypten ligger Knud den Hellige, som var konge af Danmark i 1080-1086. Knud den Hellige forsøgte at tvinge sine undersåtter til at deltage i krig uden at betale dem løn. Til gengæld udskrev han bøder, hvis de ikke dukkede op. – Da han så udskrev soldater til et felttog mod England, men ikke selv dukkede op, blev der oprør mod kongen.
Knud den Hellige, hans bror Benedikt og 17 mænd fra deres følge søgte tilflugt i den trækirke, som var Odenses Domkirke på det tidspunkt. Her blev de dræbt, efter sigende stukket ned, mens kong Knud bad foran alteret.
Knud blev helgenkåret af paven i år 1100, og det er hans og Benedikts knogler, som i dag udstilles i domkirkens krypt.
Mellem domkirken og rådhuset står en statue af Knud den Hellige, skabt af Ejner Utzon-Frank, opstillet i 1946.
Ørnetæppet
Det allermest interessante i krypten er dog efter min mening Ørnetæppet, som udstilles i en lyskasse. Det blev sendt til Danmark som gave fra kong Knuds enke, Edel.
Edel blev efter Knuds død gift med Roger af Apulien i Syditalien. Da Knud blev helgenkåret sendte hun et smukt, vævet silketæppe med ørnemotiv, som skulle pryde kongens jordiske rester.
Ørnetæppet blev dog ikke i Odense. På et tidspunkt blev det sendt til kongens kunstkammer i København (hvor det måske blev opbevaret sammen med ærten fra Prinsessen på ærten?).
Der går en historie om, at Frederik den 7. elskede at give gaver – og klippede stykker af ørnetæppet for at have noget at pakke gaverne ind i. Derfor er tæppet nu kun en stump på ca. 110×130 cm…
I domkirken ses også Claus Bergs fantastiske altertavle fra 1515-1525. Den er udskåret i sengotisk stil i egetræ, som er malet og forgyldt.
Altertavlen menes at være bestilt af Kong Hans’ dronning Christine efter Hans’ død. (Se billede længere nede.)
Læs mere på Odense Domkirkes hjemmeside.
Næsbyhoved Slotsbanke
Beliggenhed: Kanalvej 52C, 5000 Odense C. Parker ved Restaurant Næsbyhoved Skov.
Måske er her ikke så meget at se, hvor Næsbyhoved Slot engang lå, men lad din fantasi føre dig på langfart.
Fra 1330 til 1534 lå her et slot, på et næs i en sø, hvor eneste adgangsvej var en bro fra nordsiden. Rundt om var dybe voldgrave. Selve slotsbanken var 16 meter høj og målte 60 meter på hver led.
Luk øjnene og forestil dig en stor stenborg, hvor 100 hoffolk vrimler rundt. Her var kokke, staldmestre og kammertjenere. Slottet var godt befæstet, og var en af de kongsgårde, som kongen flyttede rundt imellem.
Da ovennævnte dronning Christine blev gift med kong Hans i 1478, fik hun overdraget Næsbyhoved Slot. Da Hans valgte en elskerinde ved hoffet i 1503, flyttede dronning Christine permanent til Odense og Næsbyhoved Slot.
Dronning Christine gjorde meget for Odense og dens borgere – og bestilte altså Claus Bergs altertavle til domkirken, hvor hun selv er afbildet i bunden af den. Hun døde i 1521.
Næsbyhoved Slot blev ødelagt i 1534 under Grevens Fejde.
Senere blev området udflugtsmål og rekreativt område for Odenses borgere, indtil søen blev udtørret for at skabe mere landbrugsjord i 1863.
Læs mere på Odense Fjords hjemmeside.
Damestenen
Beliggenhed: Damestensvej 1, 5874 Hesselager
Damestenen (eller Dammestenen) er Danmarks største sten! Stenen måler 10 meter i højden, 46 meter i omkreds og vejer ca. 1.000 tons. Damestenen er en vandreblok, som er ført hertil fra Sverige under sidste istid.
Til alle gode sten, hører der en god historie. Sagnet lyder, at en troldkvinde på Nordlangeland, blev så vred over spiret på Svinninge kirke, fordi søfolk undgik forlis ved at pejle efter det. Derfor kastede hun Damestenen efter kirketårnet – men kunne kun kaste 2/3 af vejen. (En anden historie er, at hun var træt af at høre kirkeklokkens kimen, så hun forsøgte at ramme kirken.)
En anekdote lyder, at stenen vokser, hver gang den lugter nybagt brød;-)
Det er tilladt at kravle på stenen, så gør det endelig! Hverken børn eller voksne ser ret store ud, når de står på toppen af den;-)
Læs mere på Svendborg Kommunes hjemmeside.
Svanninge bakker
Beliggenhed: Odensevej 109, 5600 Faaborg.
Svanninge bakker – også kaldet de Fynske Alper – er det største, sammenhængende naturområde på Fyn. Det dækker et område på 1.000 hektar.
Området er skabt i slutningen af den sidste istid for 20.000 år siden, hvor ismasserne skød op over Fyn fra sydøst. Sand og grus hobede sig op mellem gletscherne og smeltevandet skar dybe kløfter i de bløde bakker.
Gennem årene har landskabet være præget af lyng og hede på skråningerne, mens jorden blev dyrket i dalene.
Under romantikken omkring år 1800 valfartede især københavnere til de sydfynske alper for at vandre og dyrke “vildmarksliv”.
De seneste år er landbrugsjord og skov blevet opkøbt for at gøre naturen mere naturlig og genskabe overdrevene.
Vil du læse mere om natur og dyreliv i Svanninge bakker, kan du læse det på Naturstyrelsens hjemmeside.
Trolden Finn
Det siges, at det er trolden Finn, som har udgravet Arreskov sø, fordi Odin bad ham om at skabe en sø til sin kone Frigg. Finn smed jorden i de store bunker, som nu er Svanninge bakker.
I området står en naturskulptur af Finn, skabt af Thorkild Hoffmann Larsen sammen med beboere på en nærliggende institution.
Se billedet af Finn og find ud af, hvor han står på Visit Fåborgs hjemmeside.
Troldeis
Ingen tur til Svanninge Bakker uden et besøg hos Skovtrolden, Odensevej 172, 5600 Faaborg. Ishuset ligger på den modsatte side af hovedvejen i forhold til parkeringspladsen.
Nogle gange er det størrelsen, som gør det hele;-) Sådan kan det være med is. Sidst vi var der, bestilte Natasja og jeg en gammeldags med to kugler. Det lykkedes os ikke at spise op, for to kugler er mere som fire kugler is alle andre steder.
Morten bestiller altid en Skovtroldeis, med tre store kugler is og toppet op med softice.
Enebærodde
Beliggenhed: Enebærodde, 5450 Otterup.
Enebærodde er Fyns største hedeområde, og her finder du bl.a. revling (sortbær), lyng og enebær som et af de eneste steder på Fyn.
Enebærodde ligger mellem Kattegat og Odense Fjord. Odden er ca. 5,5 km lang, og det er muligt at gå en smuk tur frem og tilbage til fyrtårnet på oddens østspids.
På den anden side af indsejlingen til Odense Fjord, Gabet, kan du se Lodshuse og længere mod nord Fynshoved. Fra Enebærodde er der udsigt mod Samsø. Som pejlemærke kan du bruge vindmølleparken syd for Samsø.
Enebærodde har som hede en særlig natur. Der er et rigt fugleliv mod Odense Fjord, og på odden græsser store Galloway-køer for at vedligeholde arealerne.
Ligesom på Fynshoved er der mulighed for at træffe en hugorm, som ligger og soler sig på de sandede stier. De er dog heldigvis mere bange for dig, end du bør være for dem, så de forsvinder hurtigt.
Det er muligt at færdes til fods eller på cykel på den ca. 12 km lange sti fra parkeringspladsen.
Vil du læse mere om Enebærodde, kan du læse det på Nordfyns Kommunes hjemmeside.
Glavendrupstenen
Beliggenhed: Stenager 12, 5485 Skamby.
Jeg har først for nylig besøgt Glavendrup stenen. Runestenen blev fundet i Glavendrup på Nordfyn i 1806. Stenen er en del af en større skibssætning, en 60 meter lang og 12 meter bred stensætning, som danner formen på et vikingeskib. Ved Glavendrup ligger skibssætningen mellem to bronzealdergravhøje.
Glavendrupstenen er en stor runesten med den længste runeristning, vi kender til i Danmark. Der er 206 tegn på den:
“Ragnhild satte denne sten efter Alle den gode, hæderværdige thegn. Alles sønner gjorde disse kumbler efter deres fader og hans kone efter sin mand, men Sote ristede disse runer efter sin drot. Thor vie disse runer.
Til en ræte vorde den, som ailti denne sten eller drager den efter en anden.”
Forklaring? Ragnhild rejste stenen efter sin mand Alle sammen med sine sønner. Sote huggede runerne ind i stenen, som var indviet til Thor.
Advarslen til sidst betyder, at den som ødelægger stenen eller slæber den væk til minde om en anden bliver til en “ræte”. Man ved ikke, hvad ordet ræte dækker over, men runeforskere har gættet på en udstødt eller en ådselsklump, så man skal bare lade stenen stå;-)
Glavendrupstenen står i en anlagt lund, hvor der også er shelter med bålplads og toiletbygning.
Der er mulighed for en gratis, guidet rundvisning hver mandag fra den 13. juli til den 3. august kl. 19. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig, bare mød op.
Læs mere på Nordfyns Kommunes hjemmeside.
Langelandsfortet
Beliggenhed: Vognsbjergvej 4, 5935 Bagenkop.
Langelandsfortet blev opført i begyndelsen af 50’erne, for at danskerne kunne holde øje med Warzsawapagtens fly og flåde under den kolde krig.
Fortet blev udstyret med 150 mm kanoner, underjordiske bunkere og luftværnsbatterier.
I 1993 blev fortet nedlagt og er siden omdannet til et museum om Den Kolde Krig. Her er adgang til en bunker,
Der eksisterer en myte om, at det var marineudkigsstationen på Føllesbjerg, som var de første til at opdage, at et sovjetisk handelsskib var på vej mod Cuba med militært udstyr, bl.a. mellemdistancemissiler. To dage senere observerede man, at skibet var vendt om efter præsiden Kennedys TV-tale. Har du set filmen “Thirteen Days” om Cubakrisen, kan du levende se det for dig.
På museet findes både en U-båd, en minestryger og to fly – samt et komplet stykke af Berlinmuren.
Området omkring fortet er naturskønt og for fugleinteresserede er omgivelserne et stort fugletræksområde med mose og skov.
Læs mere på Langelandsfortets hjemmeside.
Gå tur med vægteren i Odense
Beliggenhed: Overgade 23, 5000 Odense C.
Hver aften (undtagen søndag) kl. 21 går vægteren sin aftentur i Odenses gamle bydel i hele juli og august måned.
Han fortæller sande historier og skrøner om Odense og det liv, som blev levet gennem vikingetiden og op til vor tid. Undervejs gør han naturligvis stop og fortæller en levende historie.
Hør om de spedalske, som blev “begravet levende”, før de blev sendt ud af byen, om ludernes gade med det fine navn og selvfølgelig om H.C. Andersen.
Om onsdagen afsluttes vægterrunden med en kort vægterandagt i Vor Frue Kirke.
Mødestedet er foran Den Gamle Kro i Overgade. Kroen er desværre lukket p.t. Det er gratis at deltage på Vægterturen, bare mød op.
Følg med på Nattevægternes hjemmeside.
Jomfruspringet
Beliggenhed: Foran Handelsbankens bygning, Flakhaven, 5000 Odense C.
Forestil dig en regnvåd, stormende aften i 1658. Odense er besat af svenske soldater under svenskekrigene.
En ung, smuk pige er på vej gennem byen, da soldaterne får øje på hende og vil overfalde hende. Pigen løber alt, hvad hun kan.
For at slippe væk løber pigen op i Sct. Knuds Kirkes tårn. Soldaterne løber efter, og hun kan ikke undgå at blive fanget. Hun vil dog hellere dø end blive voldtaget af soldaterne, så i stedet kaster hun sig ud fra kirkens tårn.
Vinden fører hende lidt væk fra tårnet, men der hvor hun lander, sætter hun et tydeligt hælaftryk i den store sten, som ligger foran Handelsbanken på Flakhaven.
Naturligvis omkom jomfruen ved faldet, og myten siger, at hun hver nat vender tilbage til stenen og opfrisker hælaftrykket, så ingen glemmer hende.
Gå i H.C. Andersens fodspor
“At rejse er at leve”…Ordene er berømte og et citat af H.C. Andersen, Odenses mest berømte bysbarn.
Rundt omkring i byen er der på fortove og andre belægninger store, rødbrune fodspor, så du kan gå i Andersens fodspor og se alle de steder, som havde betydning for hans liv.
Ruten starter ved H.C. Andersens fødehjem i Hans Jensens Stræde. Den bygning som siden 1908 har huset et af verdens første digtermuseer.
Ruten tager dig med 13 steder i byen, bla. til hans barndomshjem, fattiggården, vaskepladsen ved åen og rådhuset, hvor H.C. Andersen den 6. december 1867 blev hyldet som æresborger i Odense. Læs mere på Visit Odenses hjemmeside.
Gå en tur i byen, og se, om du kan finde alle 16 eventyrskulpturer. Find en liste og link til et kort på Visit Odenses hjemmeside.
Der er mange fine og finurlige skulpturer, men på kortet mangler Jens Galschiøts statue af H.C. Andersen, som nu er nedsænket i vandet i havnen. Statuen var en del af den planlagte Fortællerbrønd, som blev skrinlagt under finanskrisen. I stedet har den verdensberømte kunstner nedsænket hr. Andersen i havnens kolde vand. Læs mere om det på Fyens.dk.
Stige Ø
Beliggenhed: Østre Kanalvej, 5000 Odense C.
Fra losseplads til rekreativt område. Indtil 1994 fungerede Stige ø som deponering for Odense Kommune. Da beslutningen om at nedlægge lossepladsen blev taget, blev hele lossepladsen dækket til med jord.
Der er masser af muligheder for fysisk udfoldelse på Stige ø. Udover en 1 km lang asfaltbane til rulleskøjter eller til at løbe på, er der en træningsbane, dirtjumpbane, mountainbikebane og en vandresti hele øen rundt.
Der er flere tilgængelige faciliteter: Shelters til overnatning, bålhytte, toiletbygning, ishus, bord-/bænkesæt og fugleudkigshytter, så du uden at forstyrre de mange fugle kan nyde synet af dem.
Læs mere på Stige Øs hjemmeside.
Skinnecykling
Mellem Tommerup Stationsby og Assens ligger en nedlagt jernbane. Her er der mulighed for at leje skinnecykler, så man kan tage den med ro og nyde naturen.
Jeg har selv prøvet det:-) Til min polterabend brugte vi en god del af dagen på at cykle gennem det fynske landskab med mad, drikke og små aktiviteter undervejs.
Når man er flere, der cykler, løber skinnecyklerne let, men når resten af passagererne læner sig tilbage, mens bruden knokler, er det lidt hårdere. Så er du advaret;-)
Der er plads til fire personer og bagage på skinnecyklerne.
Skinnecyklerne udlejes (og skal afleveres samme sted) i Tommerup, Glamsbjerg og Assens.
Når der kommer modkørende på banen, skal en af cyklerne løftes af, så den anden kan passere, og ligeledes når man skal vende om og cykle retur, skal skinnecyklen enten løftes af og vendes, eller man kan bruge drejeskiverne i Nårup eller Ebberup.
Kom helt ned i gear og riv en dag ud af kalenderen, mens du cykler afsted på Fyn.
Læs mere om leje af skinnecykler og ruten på Visit Assens hjemmeside.
Lundeborg
Beliggenhed: Havnevej 3, 5874 Hesselager.
“Er du trist, og har du sorg i sinde? Så tag med mig ned til Lundeborg…”
Lundeborg er en af de gamle, hyggelige fiskerhavne, hvor fiskerne stadig anløber havnen med dagens fangst.
Gå en tur langs med stranden, saml muslingeskaller og spis en is. Udover havnen er der ikke meget at se i selve Lundeborg, men det er en hyggelig, lille by med udsigt over Storebælt.
Hos Jensens Fisk & Vin kan du enten købe de friskfangede og/eller nyrøgede fisk med hjem, eller du kan nyde dem med udsigt over havnen.
Vil du vide mere?
Besøg den lokale turistinformation. De har selvfølgelig masser af opdateret information om, hvad der sker i lige netop deres by.
Vil du have det store, forkromede overblik over Fyn, så find det på Visit Fyns hjemmeside. #fynskaldetvære
De 14 fantastiske oplevelser på Fyn er meget mere end #baredanmark!
Nina Marie Marvin
Hej Lene
Der fik jeg lige lyst til at pakke vores bil og bare tage afsted til Fyn ; )
Du skriver så fantastisk,så det er som at være der, uhhh hvor jeg glæder mig til at se de 14 steder du har skrevet om : )
Vi har været rundt på Fyn mange gange når vi har kørt på ferie, hader at kører på motorvejene, man ser jo intet. Ferien starter jo i det øjeblik man kører hjemme fra.
Men det må desværre vente til der ikke er risiko for crona virus,da jeg er i risikogruppe ØV ØV. men det er jo godt at have en tur til gode.
Mange glade sommer hilsner Nina Marie
Lene Tranberg
Kære Nina Marie:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Vi gør tit det samme: Kører ad de små veje, så man ser noget nyt. Vi kalder det “Kølerkildekøbing” efter Cars-tegnefilmen;-)
Vi har en feriesang, som bliver sat på, mens bilen stadig holder i indkørslen, og så starter ferien! (Coldplays ‘Adventure of a lifetime’)
Jeg krydser fingre for, at du snart kan komme på eventyr igen<3
Ha’ den skønneste sommer:-)
Kh Lene
Michelle Elbæk Jensen
Ej et fint og gennemarbejdet indlæg! Nu får jeg endnu mere lyst til en tur til fyn Udover Stige ø, kender du så andre steder med gode overnatningsmuligheder i det fri?
Kh Michelle Elbæk Jensen
Lene Tranberg
Hej Michelle:-)
Der er shelterpladser over hele Fyn. Prøv fx at kigge på den, som ligger ved Davinde sø. Der er også mange med udsigt til det sydfynske øhav:-)
Se evt her: https://bookenshelter.dk/
Kh Lene
VenterPaaVinBlog
Dejlig og fin guide – sikke et arbejde 😀 Vi har selv lige strikket en sammen til Aalborg inde på vores blog, og med alle de links, tager det sin tid – og vi er endda to.
Jeg vil gerne opleve mere Fyn – er altid i Odense når jeg kommer forbi, så det er ikke meget, jeg kender til det øvrige 🙂
Lene Tranberg
Tak:-)
Heldigvis var det nemt at finde mine billeder til de forskellige steder frem, når de kunne findes enten på lokationen eller i en navngiven mappe på harddisken;-)
Ha’ en dejlig sommer!
Kh Lene