Du er kagesulten? Du mangler en opskrift på en anderledes bradepandekage, som balancerer syrlighed og sødme, ikke tager for lang tid, men som er supernem at lave. Lad mig anbefale dig den her tranebærkage!
Forrige år i december lavede jeg en desserttallerken, hvor mine tranebærcookies med hvid chokolade indgik som en del af tranebærtemaet. Tranebærkagen med tranebærcoulis var også at finde på tallerkenen. En blød, sød kage, som fik modspil af de syrlige, friske tranebær i dejen.
Kagen holder sig fint et par dage ved stuetemperatur og bliver ikke tør. De friske bær holder på fugtigheden. Smagen minder lidt om min bedstefars skæg med rabarber. Du kan sagtens lave tranebærkagen med frosne bær, hvis du ikke kan få fat i friske.
Kan du ikke skaffe tranebær, kan du bruge (frosne) hindbær i stedet.
Tranebærcoulis er resten af tranebærrene, kogt til en puré sammen med sukker og citronsaft og derefter siet, så der ikke er kerner i.
En smuk, julerød kage med en blank, lækker tranebærcoulis. Måske får du gæster og mangler lidt sødt til desserten eller til kaffen? Måske er du bare lækkersulten og gemmer det hele til dig selv? Tranebærkagen er også fryseegnet, hvis du ikke kan spise det hele;-)
Tranebærkage med tranebærcoulis
Ingredienser
Kage
- 170 g smør
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 400 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 300 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
- 300 g tranebær
- 1 spsk mel
Tranebærcoulis
- 200 g tranebær
- Saft af en citron
- 150 g sukker
- ½ dl vand
Sådan gør du
Start med kagen
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Beklæd en lille bradepande med bagepapir. Det gøres allernemmest, hvis du krøller bagepapiret sammen, gør det vådt under vandhanen og vrider det op som en klud. Så kan du uden problemer få bagepapiret til at blive liggende i bradepanden, helt ud til hjørnerne.
- Smelt smørret i en lille gryde og lad det køle let af. Skyl de friske tranebær godt og lad dem dryppe af i et dørslag.
- Pisk de tre æg med sukker og vanillesukker, til det er helt lyst og meget tykt. Det tager 7-10 minutter. Spring ikke over, hvor gærdet er lavest her. Æggesnapsen skal være meget tyk for det bedste resultat. Hæld smørret i langs kanten af skålen og bland det godt, men uden at piske for længe.
- Bland mel og bagepulver godt med et piskeris i en anden skål. Sigt det sammen ned i æggemassen og vend det forsigtigt i med en dejskraber, og kun indtil der ikke er mere tørt mel. Pisk det ikke sammen, for så bliver kagen kompakt.
- Sigt den sidste skefuld mel over de afdryppede tranebær. Bland det godt og vend tranebærrene sammen med dejen. Hæld dejen i bradepanden og sørg for, at dejen er godt fordelt.
- Bag kagen i nederste tredjedel af ovnen i ca. 40 minutter. Mærk efter med en tandstikker, at der ikke følger dej med op, når du stikker den ned midt i kagen. Kagen er gylden, når den er færdig.
- Lad din tranebærkage afkøle i bradepanden i fem minutter, før du tager den ud og lader den afkøle på en bagerist. Træk bagepapiret fra på siderne, så den kan komme af med dampen.
Tranebærcoulis
- Bland tranebær, citronsaft, sukker og vand i en lille gryde og kog det op. Lad tranebærrene småkoge i 10-15 minutter, indtil skindet på bærrene springer og de safter. Rør i det engang imellem.
- Blend coulis’en med en stavblender (eller i en foodprocessor). Sørg for, at det ikke kan sprøjte, for det farver en del;-) Passér tranebærpureen gennem en sigte, så kerner og skind sigtes fra. Fyld den i en sprøjtepose eller en lille kande og sæt den på køl, indtil den skal bruges.
- Når kagen er afkølet, skæres den i 24 stykker og serveres med tranebærcoulis.
Skriv et svar