De små tærter med sukkermarinerede jordbær er en lille lækkerbisken af mørdej, som kan bages alle steder. Også i et lille køkken.
Det spartanske køkken
Som jeg tidligere beskrev i indlægget om havreboller, holdt vi påskeferie i Berlin i mit lille, spartanske feriekøkken uden vægt, måleskeer og røremaskine. Til gengæld var de friske jordbær rørende billige i det lokale supermarked: 1€ for 500 gram!
Det var ikke til at stå for, så den ene dag fik vi jordbær med fløde, en anden dag bagte jeg tærter med sukkermarinerede jordbær.
Når mit køkken manglede alt andet køkkenudstyr, havde jeg selvfølgelig heller ingen tærteform. Kun seks små portionsfade i ildfast glas fra Ikea, dem der hedder Mixtur. Tærterne skulle ikke være en jordbærtærte i almindelig forstand, med creme og den slags. Jeg ville prøve, om man kunne bage en jordbærtærte, uden at skulle forbage eller blindbage dejen, men så jordbærrene ikke var helt smattede.
Tærte med sukkermarinerede jordbær
Det her er måden at gøre det på! Ved at marinere jordbær i sukker, trækkes en stor del af vandindholdet ud af bærrene. Derved bliver tørstofindholdet højt, og smagen bliver mere intens. Den væske, som får jordbær til at koge indefra og blive bløde, forsvinder.
Jeg var lidt i tvivl om, hvor pæne tærterne ville blive, når de var bagt, så derfor lavede jeg et flettet rabarberlåg til dem. (Fordi de friske rabarber også var dukket op i butikken.) Det er ikke strengt nødvendigt, men det giver en fin balance mellem de søde jordbær og de syrlige rabarber.
Se også opskriften på min cheesecake med flettet rabarberlåg indstøbt på toppen af kagen.
Som du vil opdage, gør sukkermarineringen, at jordbærrene ikke bliver så bløde og afgiver saft til dejen, som de ellers ville gøre. Du får derfor stadig en sprød dej og en intens smag af søde jordbær
Du finder mere inspiration til kager med jordbær ved at trykke her.
Tærte med sukkermarinerede jordbær
Ingredienser
- 500 g jordbær
- 1 dl sukker
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 125 g sukker
- 125 g koldt smør
- 1 æg, str. M/L
- 3-4 rabarber
- ½ liter vand
- ½ dl sukker
Sådan gør du
- Jordbærrene skylles og skæres i mindre stykker. De blandes godt med sukkeret i en skål og får lov at trække en halv times tid. Derefter drypper de godt af i et dørslag eller en si (igen en halv time), så der trækkes så meget saft ud af dem som muligt. Den afdryppede saft gemmes. Der bliver ca. 1½ dl.
- Mel og sukker blandes. Smør smuldres ud i melet, til det har konsistens som groft sand. Dejen samles med ægget, æltes kort til en flad skive (15 cm i diameter) og lægges i køleskabet i minimum en halv time.
Rabarberflet
- Rabarberne rengøres og skæres i lange, tynde strimler med en tyndskræller/kartoffelskræller.
- Vand og sukker koges op, til sukkeret smelter. Læg 5 strimler rabarber ned i det kogende vand. Kog dem 30 sekunder, før du tager dem op og lægger dem udbredt på et rent viskestykke, så de kan dryppe af og bevare denne facon. Fortsæt indtil du har kogt alle rabarberstrimlerne, og strimlerne er blevet kolde.
- Flet rabarberstrimlerne til et låg. Tegn faconen af dine ildfaste forme på et stykke bagepapir, læg skabelonen på det flettede låg, og klip rabarberlåg ud efter denne tegning med en saks. Læg lågene i køleskabet.
Fortsæt med dejen
- Smør formene godt med smør. Rul dejen ud på et meldrysset bord og skær ud efter formene. (Da mine forme var firkantede med skrå sider, var jeg nødt til at skære ud efter bunden på formen, og derefter de fire sider.)
- Sørg for at presse dejen godt ud i hjørnerne, så der ikke er nogen huller. På denne måde løber evt. jordbærsaft ikke ud af tærtedejen. Prik bunden med en gaffel.
- Opvarm ovnen til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Fordel de afdryppede jordbær i de seks forme og drys evt. med ½ tsk. rørsukker eller almindeligt sukker. Bag tærterne i 25-28 minutter til dejsiderne er gyldne.
- Køl tærterne helt af. Imens koger du jordbærsiruppen ind, så den er tyktflydende og fordeler den på tærterne. Læg rabarberlåget ovenpå ved servering ved at vende det med den flettede side nedad og trække bagepapiret af.
- Server tærterne med creme fraiche eller vanilleis.
Skriv et svar