Nogle gange er det værd at afprøve en fiks idé:-) Jeg elsker bløde gingerbread cookies, men kunne godt tænke mig at tage dem et skridt videre. En småkagemand, som omfavner et hjerte, lyder det ikke som den rette juleånd? Derudover er de vildt nuttede…
Opskriften er fra 2016, men har netop fået en overhaling med rettelser og et par nye billeder. Det er stadig min yndlings-julesmåkage, for man bliver så glad af at give dem hver sit udtryk og at få lov at lege så meget med glasur og krymmel.
Jo, det tager lidt tid at få dekoreret de 100 småkagemænd, der bliver ud af opskriften. Men du behøver ikke gøre det hele på en gang. Glasuren kan snildt holde sig en dag eller to i køleskabet, og ellers kan du sætte børnene til at dekorere deres egne kager. Det kan der komme mange grin ud af.
Sådan er en småkagemand
Kagen er sat sammen af to typer dej: Den mørke er en sirupskagedej med varme krydderier, den lyse er en mørdej med vanille. Begge deje skal en tur i køleskabet, før de rulles ud.
Du kan dekorere dine småkagemænd, præcis som du har lyst til. Sidste år fik damerne krøllet hår, mændene havde lige hår, og teenagerne fik headsets på (eller ørevarmere). Jeg har udstukket dejen som juletræer, som fik grøn glasur i striber og store, runde krymmelskiver som julepynt.
Jeg opgraderede min småkagemand to gange i løbet af december. Første gang fik han hjerter af marcipan, anden gang blev han til bordkort og sukkerstokholder.
Jeg har prøvet mange opskrifter på honning- og sirupskager gennem tiden. Denne har jeg fundet på Amo.dk, og den smager fantastisk, samtidig med at den ikke bliver hård og sprød.
Udstikkeren er fra Ikea
Mange har spurgt, hvor jeg har købt min udstikker. Min småkagemand er en gammel svend fra Ikea og stammer fra et børnesæt, som hedder Duktig. Han er 9 cm høj. På magisk vis er udstikkerne kommet fra børneværelset og ned blandt mine andre udstikkere…
Duktig-sættet fås stadig. Linket til det er her. Jeg ved også, at webshoppen Kager og sager har en lignende udstikker. (Jeg får ikke procenter af webshoppens salg, det er kun en serviceoplysning;-))
“Løb, løb, så hurtigt du kan! Du fanger ikke en honningkagemand!” (Som altså er en sirupskagemand:-))
De store småkagemænd er de fineste bordkort til juleaften. Sidste år gjorde min søster et nummer ud af at dokumentere drabet på småkagemanden i juledagene, efterhånden som hun bed større og større dele af ham af…
Småkagemand med hjerte
Ingredienser
Sirupskagedej
- 1½ dl vand
- 400 g sukker
- 150 g lys sirup
- 300 g smør
- 1 spsk stødt nellike
- 1 spsk stødt kanel
- 1 spsk stødt ingefær
- 720 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 tsk natron
Lys vanillemørdej
- 150 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 100 g smør
- 50 g flormelis
- ½ tsk vanillesukker
- ca. 1 spsk koldt vand
Glasur
- 270 g flormelis, ca.
- 1 æggehvide
- 1 tsk citronsaft
- Krymmel
Sådan gør du
- Kog vand og sukker. Tag gryden af varmen og tilsæt sirup, smør og krydderier og bland det godt. Sigt mel og natron sammen i en skål og bland det i dejen, til den er helt jævn og uden striber.
- Hæld dejen i en frysepose og læg den i køleskabet i mindst fire timer.
- Bland mel, flormelis og vanillesukker i en foodprocessor. Tilsæt smørret og kør, til det hele er blandet godt, og smørret er hakket til små gryn.
- Ælt dejen sammen med et par dråber vand ad gangen, til den kan holde sammen.
- Læg dejen i en frysepose i køleskabet i mindst en time.
- Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft), og beklæd flere bageplader med bagepapir.
- Udrul sirupskagedejen til 3-4 mm tykkelse og udstik med en udstiksform som en honningkagemand.
- Mørdejen udrulles til 2 mm tykkelse og udstikkes med en lille hjerteform. Læg det lyse hjerte ovenpå manden og fold hans arme lidt ind over. Tryk hænderne godt fast til hjertet.
- Læg kagerne med lidt afstand på en bageplade, og bag dem i ca. 6 minutter i nederste tredjedel af ovnen. Lad dem ikke få for meget, for så bliver de sprøde i stedet for lidt bløde.
- Hvis du vælger at bage noget af sirupskagedejen uden mørdejen, som jeg har gjort med juletræerne, skal de have 4¾ minut. (Jeg synes, de blev for mørke ved 5 minutter.) Kagerne afkøles på en bagerist.
- Æggehviden piskes til let skum i en helt ren skål, før du gradvis rører flormelis og citronsaft ind i, så den bliver tyk og blank.
- Fyld glasuren i en sprøjtepose med en rund tylle på 1 eller 2 mm (eller klip en lille spids af sprøjteposen). Dekorer kagerne, som du har lyst til, og gå endelig amok i krymmel:-)
Noter
Do you need the recipe in English?
I shared the recipe disguised as Ampelmann cookies right here🙂
Britta R. G .
Hej sådan nogle søde og fine kagemænd du har lavet dem skal jeg helt sikkert også prøve på at lave uhm jeg glæder mig allerede ha en dejlig dag ☀️
LT
Hej Britta:-)
Tak:-) Ja, de er også min yndlingssmåkage
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Birgitte Braband
Hvor er de søde og så flot pynt.
Hvordan får du den fine mærke grønne glasur, som ses på juletræerne?
Alm. frugtfarve er nærmest græsgrønt.
LT
Hej Birgitte:-)
Jeg bruger altid Wilton pastafarve og har til træerne blandet den bladgrønne med en lillebitte smule sort.
Kh Lene
Birgitte Braband
Mange tak – det vil jeg prøve. Kh. Birgitte
Sarah
Hej Birgitte 🙂
De er simpelthen så fine. Jeg har været på jagt efter nogle lignende udstiksforme, så jeg kan gøre dig kunsten efter, men jeg kan ikke finde dem. Kan du løfte sløret for, hvor du har købt dine?
Mvh. Sarah
LT
Hej Sarah:-)
Jeg har købt mine forme til mændene på julemarked i Tyskland. Dem til træerne er fra Ikea.
Jeg ved, at manden også fås hos Nyborgs Room lige her: https://nyborgs-room.com/produkt/udstikker-til-honningkagemand-3/
Kh Lene
Sarah
De er nu fundet og bestilt. Tusind tak for hjælpen 🙂
LT
Velbekomme
Katrine
Hvordan kan de ligge i en kagedåse med glasur uden glasuren smitter af på de andre kager? Ligger du dem i lag med bagepapir imellem? Hvor lang tid kan de holde sig?
LT
Hej Katrine:-)
Når du bruger æggehvideglasur til at dekorere med, hærder glasuren op, så den bliver hård og ikke smitter af.
Jeg lagde dem bare forsigtigt ned i dåsen, men du kan godt lægge papir imellem, så mønsteret ikke bliver slået af, hvis du ryster dåsen.
Småkagerne holder 6-8 uger. Jeg bagte den første portion i starten af november sidste år. De sidste, som jeg ikke kunne nænne at spise, blev blendet til en kagebund midt i januar.
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Anna Borup
Hej,
De er virkelig fine Tror du man også kan bruge dejen til at lave et honningkagehus?
Mvh Anna
LT
Hej Anna:-)
Tusind tak:-)
Hmmm nej, jeg er bange for at den ikke bliver hård nok. Når jeg har lavet de store småkagemænd til at holde en sukkerstok, ændrer de facon, hvis de ikke ligger helt plan, så jeg tror, det vil synke sammen, desværre.
Jeg går med tanker om at afprøve en gammel husopskrift, jeg bagte, da jeg var barn. Lad os se, om jeg ikke når det inden jul.
Kh Lene
Anna Borup
Hej,
Tusind tak for svar 🙂
Maja
Kan man lave den lyse vaniljemørdej med hænderne?
Jeg har nemlig ikke nogen foodprocessor.
LT
Hej Maja:-)
Ork ja, det kan du sagtens:-) Jeg vil åbenbart hellere vaske foodprocessoren af end have beskidte fingre, tror jeg;-)
Du smuldrer bare smørret ud i de tørre ingredienser, som du ellers ville gøre med en mørdej.
Kh Lene
Maja
Tusind tak for det hurtige svar Lene 🙂
Glæder mig til at bage dem.
Med venlig hilsen
Maja
Maja
Så fik jeg bagt dem.
De er virkelig lækre! Dejen er helt vildt lækker at arbejde med.
Det er ikke sidste gang de bliver bagt! 🙂
Tak for en rigtig god opskrift Lene.
Med venlig hilsen
Maja
LT
Hej Maja
Det var dejligt at høre Tusind tak for din søde besked
Ha’ en dejlig jul!
Kh Lene
Natasia
Min dej er stenhård 🙁 Øvøv
LT
Hej Natasia
Bare rolig, dejen er ikke ødelagt. Prøv at skære den i fx fire stykker og ælte hver del et øjeblik, før du begynder at rulle. Hvis dejen ikke var kold til at begynde med, ville du få svært ved at rulle den ordentligt ud. Det skal nok blive godt
Jeg krydser fingre
Kh Lene
Natasia
Sys bare det smuldre 🙁 men må prøve igen .
LT
Varmen fra hænderne skal nok klare det:-)
Dorthe
Hej
Jeg har nu haft dejen på køl i ca 4 timer – men syntes min dej er meget blød. Er meget i tvivl om den er så blød at jeg ikke kan rulle den ud ???? Hvad sørensen har jeg gjort forkert
Hilsen Dorthe
LT
Hej Dorthe:-)
Det tror jeg godt du kan, bare du drysser godt med mel. Men ellers kan du prøve at tage en mindre del af dejen og se, hvordan den er at rulle ud. Ellers sker der ikke noget ved at lægge dejen i køleskabet til i morgen eller i fryseren en halv time, så den bliver fastere.
God fornøjelse med dem – og god jul!
Kh Lene
Dorthe
Hej
Tusind tak for hurtig svar.
Tålmodighed er en dyd – jeg lod dejen være lidt længere tid i køleskabet og endte med en virkelig lækker dej at arbejde med. Tusind tak for en dejlig opskrift.
Rigtig god jul
Hilsen Dorthe
LT
Hej igen:-)
Ih, hvor dejligt at høre. Det er jeg glad for:-)
Ha’ en dejlig jul!
Kh Lene
Mama
Tak for inspirationen. Jeg har idag bagt en portion, hvor vi lavede forskellige figurer, der symboliserer børns rettigheder ( som er emneuge på skolen). Nogle med hjertet, nogle med bøger, andre med bolde eller sjippetov, nogle med talebobler osv.
LT
Hej Mama:-)
Tak for din besked.
Det lyder som en superfin idé. Godt tænkt:-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Natascha
Øv øv. Mine flød totalt ud og blev til en firkant 🙁 hva har jeg gjort galt
LT
Hej Natascha:-)
Hmmm, det lyder mystisk. Kan det tænkes, at din dej måske ikke er kølet nok, før du gik i gang med at rulle ud? Eller at dit køkken er så varmt, at dejen er blød, når du sætter pladen i ovnen? I så fald kan det hjælpe dig at køle dejen undervejs i processen. Fx kan du nøjes med kun at tage den dej ud af køleskabet ad gangen, som du ruller ud – eller du kan lade figurerne stå i køleskabet en halv times tid, før du bager dem.
Jeg krydser fingre for at det lykkes næste gang:-)
Kh Lene
Damita L. Varming
Ved ikke om jeg kan lave småkagerne uden forme? Jeg har ikke nogen forme og jeg vil gerne lave dem idag så kan ikke nå et bestille
Lene
Hej Damita:-)
Du kan evt skære dem ud efter en papskabelon, selvom det selvfølgelig kommer til at tage længere tid end med en udstikker.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
koalapigen
Det er lidt komisk, for jeg bagte en lille småkage-kagemand med et “brød” i favnen. Brødet var af marcipan. Mere gjorde jeg ikke ved det. Han kunne måske godt være dekoreret med lidt smeltet chokolade eller glasur?
Lene
Ja, det må du gøre næste gang;-)
Kh Lene
Wicky
Uhh denne opskrift smager og dufter af jul vi er herhjemme helt vilde med den brune dej som vi laver i ruller og bager som småkager.
Kan dejen fryses?
Lene
Hej Wicky:-)
Ja, du kan sagtens fryse dejen ned. God fornøjelse med den.
Kh Lene
Kristina
Hvilken slags smør bruger du??
Lene
Hej Kristina:-)
Oftest bruger jeg Lurpak smør, men alle typer smør i sølvfolie (ikke smørbare) duer.
God fornøjelse.
Kh Lene
Lene
Hejsa
Jeg har lige rørt sirupskagedejen, og synes den er meget lys, i forhold til det jeg ser på dit billede, hvor kagerne er ubagte?? Har fulgt opskriften til punkt og prikke…
Mvh
Lene
Lene
Hej Lene:-)
Det kan godt være lyset på billedet, der snyder. Hvis du bare har gjort, som jeg skriver, har du helt sikkert gjort det rigtigt;-)
God fornøjelse med dem.
Kh Lene
Christine
Hej.
Er glasuren til dine kagemand, en man kan købe færdiglavet?
Lene Tranberg
Hej Christine:-)
Jeg laver selv min af æggehvide og flormelis, men jeg ved, at Dr. Oetker har lavet glasur på tube til at dekorere med;-)
Kh Lene
Mie Brodersen
Mega gode. dejlig smag. Men dejen skal være godt kold, så er den nemmest at arbejde med.
Lene Tranberg
Hej Mie:-)
Du har ret. Det er nemmest, når dejen er kold, men ikke for hård;-)
Måske skulle jeg få skrevet det ind i opskriften:-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Tina Hauritz
Hej Lene
Sikke nogle fine kager.
Et helt andet spørgsmål vedr. udstikkere
Jeg søger et stort hjerte ❤️
Ved du mon hvor det kan købes?
Vh. Tina
Lene Tranberg
Hej Tina:-)
Tak:-)
Jeg har et halvstort hjerte, som jeg har købt i Tyskland…
Det bedste ville nok være at skrive til fx Tine hos http://www.kagerogsager.dk og høre hende, om hun kan skaffe en udstikker i det mål, du ønsker.
God jagt:-)
Kh Lene
Helle Redder
Dem må jeg prøve….. har lige købt de helt rette udstikkere til dem
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Ja, det har du.
God bagelyst.
Kh Lene
Maj-Britt Jensen
En stor tak til dig for de fine opskrifter, dine gode beskrivelse, samt billeder og den nemme tilgang til kopi 🙏❤️ Kh. Maj-Britt
Lene Tranberg
Kære Maj-Britt:-)
Tak for din søde besked. Det sætter jeg stor pris på:-)
Kh Lene