Ved du, hvad jeg holder allermest af til julefrokosten med min familie? Altså udover at se min familie? Min mors hjemmelavede rullepølse! Rullepølsen er ikke lyserød som en købe-rullepølse, der er fyldt med nitrit, fosfater og andre tilsætningsstoffer. Til gengæld ved jeg præcis, hvad der er i! Min (mors) rullepølse er fyldt med persille, og den er ikke svær at lave selv.
Da jeg flyttede hjemmefra gik der et par år, før jeg bad om opskriften på rullepølse. Jeg havde ikke nogen rullepølsepresse til at starte med, så jeg klarede mig med en franskbrødsform, et stykke træ-skærebræt og to skruetvinger.
Et år fik jeg en rullepølsepresse af min mor og far. Jeg gemte dog de to træstykker, hvis nu… Pressen holdt måske i ti år, før den gik fra hinanden. Så nu bruger jeg franskbrødsform, træ-skærebræt og skruetvinger igen. Det fungerer helt fint.
Hjemmelavet rullepølse
Det tager tre dage at lave rullepølse, fordi den skal saltes, før den skal koges og presses. Det kan også være en opgave at finde et rullepølse-slag, som kødstykket hedder. Du kan helt sikkert bestille det hos din slagter eller dit lokale supermarked med slagterafdeling.
I princippet kommer et rullepølseslag fra brystet på grisen, som bliver skåret ud til et fladt og firkantet stykke kød, så har du mod på det, går du bare i gang med selv at snitte det. Jeg har tidligere fået et slag hos slagteren, som var skåret af en nakkesteg, så det er måske nærmere deres præferencer, der afgør, om det er bryst eller nakke, kødet kommer fra.
Man kan tydeligt se, at opskriften er min mors, for der er ikke rigtig andre mængdeangivelser på end “passende”. Det var altid min mors standardreplik, når jeg spurgte, hvor meget der skulle i en opskrift af dette eller hint: “Årh, sådan passende…”
Jeg er da lykkedes med det endnu, selvom jeg kun laver rullepølsen en gang om året. Det er åbenbart også ‘passende’, for 30 cm rullepølse er for meget til 2. juledag. Derfor deler jeg den i flere og fryser den ned.
Rullepølse med persille
Ingredienser
Mild saltlage
- 5 liter vand
- 750 g salt
- 75 g sukker
Rullepølse
- 1 slag til rullepølse, ca. 2-2½ kg
- 2 store bundter persille
- Salt og peber
- Bomuldssnor
- Derudover skal du bruge en rullepølsepresse eller mit system som beskrevet ovenfor.
Sådan gør du
Dag 1
- Kog vandet op, opløs salt og sukker under omrøring og køl lagen helt af.
- Skyl persillen godt, lad den dryppe godt af og tørre på et rent viskestykke i en halv time.
- Læg rullepølseslaget med den blanke side ned mod bordet. Krydr godt med salt og peber. Fordel persillen over hele slaget.
- Nu skal din rullepølse rulles sammen. (Her står der i min opskriftsbog: “Prøv lige et par gange, før den krydres for at se, hvordan den bliver.”) Rul fra en af de korte ender. Snør rullepølsen stramt på begge leder, så den holdes godt sammen.
- Læg rullepølsen i saltlagen og sæt den i køleskabet i to døgn.
Dag 3
- Tag rullepølsen op af saltlagen og læg den i en gryde med rent vand. Bring det i kog og lad rullepølsen simre ved svag varme i 1-1½ time. (Kernetemperaturen skal være 70°, hvis du vil have noget håndgribeligt at gå ud fra, før du slukker under gryden.)
- Afkøl din rullepølse i kogevandet, til den er lunken. Den skal stadig være blød. Sæt nu rullepølsen i pres, pak den godt ind og sæt den i køleskabet til dagen efter. Undlad at presse rullepølsen for stramt.
- Rullepølsen er nu klar til brug. Del den, og frys det ned, som du ikke spiser indenfor få dage.
Skriv et svar