Kan man spise ratatouille uden at tænke på den kræsne madanmelder, Anton Ego, som skriver sine anmeldelser i et kisteformet rum og ligner vampyren Nosferatu, men som henført nyder rotten Remy’s version af retten ratatouille og drømmer sig tilbage til sin mors køkken?
Måske. Men kun hvis man ikke har set Disney filmen. – Og vi så den igen, efter vi havde spist ratatouille:-)
(I virkeligheden er en ret som den her en fransk tian, mens en rigtig ratatouille er en sammenkogt grønsagsret. Min inspiration kom fra Disneyfilmen.)
Jeg fik mig en ny bedste ven i mors dags gave forrige år. Mest fordi den gamle ven ikke kunne mere.
Ganske vist var det en lidt tidlig mors dags gave, men det er næsten ikke til at undvære sådan en ven. Jeg taler naturligvis om min foodprocessor:-) Valget faldt på en Magimix CS 5200 XL (købt på tilbud) i sort, så den passer til min Kitchen Aid røremaskine, som den deler hjørne med. Den første opgave, min Magimix blev sat på, var at snitte grønsager til ratatouille.
Ratatouille
“Ja, ja”, tænker du. “Det er fint med hende Lene, der. Hun skal altid gøre så meget ud af at lægge maden dekorativt og fint, det har jeg slet ikke tid til.”
Nej, er mit svar. Det kan godt være. Men denne gang giver det faktisk mening. Ved at skære alle skiverne i lige tykke skiver, som man kan gøre med en foodprocessor eller på et mandolinjern, stable dem og sætte alle skiverne lodret ned i tomatsaucen, sørger du faktisk for, at alle skiverne har kontakt til saucen, alle skiver bliver færdige på samme tid og hele fadet smager af det samme. Og ja, det ser pænt ud:-)
Det tager ikke meget længere tid at gøre det på min måde, end hvis du bare havde hældt dem ned i fadet og blandet dem rundt.
Jeg snittede alle skiverne i samme skål, hældte dem ud på køkkenbordet og kunne hurtigt tage skiverne i rækkefølge: Aubergine, tomat, squash, peberfrugt og lægge dem i stabler på et skærebræt, mens saucen passede sig selv i gryden. Du skal alligevel vente, mens saucen koger ind.
Ratatouille kan serveres som en selvstændig vegansk ret eller som tilbehør til en kødret. Server gerne lækkert brød til, så du kan suge det sidste af tomatsaucen op med det.
Prøv det! Det smager forrygende. Jeg lavede min ratatouille i et ildfast fad, som måler 16×27 cm. Der er tilbehør til seks og hovedret til fire i portionen.
Vil du have anden inspiration til aftensmad, så overvej en mulligatawnysuppe eller en chili sin carne.
Ratatouille
Ingredienser
Tomatsauce
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 3 spsk langtidsbagte tomater (må gerne være købte semidried)
- Lidt olivenolie
- 1 ds hakkede tomater
- 1 tsk timian
- Salt og peber
Grønsager
- 1 aubergine
- 5-6 tomater
- 1 grøn squash
- 1 lang snackpeber, helst gul
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg fint sammen med de langtidsbagte tomater (evt. blendes de). Varm olien op og svits løg og tomater i et par minutter. Tilsæt de hakkede tomater og krydderier, og lad saucen koge ind i ca. 20 minutter. Smag saucen til.
- Rengør de hele grønsager, og snit dem i 4 mm tykke skiver, nemmest i foodprocessor eller på mandolinjern, men de kan sagtens snittes i hånden. Hæld alle skiverne ud på køkkenbordet og saml dem i små stakke: En skive aubergine, en skive tomat, en skive squash og en skive snackpeber.
- Smør et ildfast fad ca. 16×27 cm med smør, og fordel tomatsaucen i bunden. Stil de små stakke med grønsagsskiver lodret i fadet, tæt op ad hinanden.
- Sæt fadet i en kold ovn. Indstil temperaturen på 180° (alm. ovn), og bag din ratatouille i ca. 45 minutter, til grønsagerne er møre.
Britta
Det er forbavsende nemt at lave en ratatouille, som er smuk at servere på samme tid.
Tak for opskriften.
Hilsen Britta
Lene Tranberg
Hej Britta:-)
Tusind tak og velbekomme!
Kh Lene