Det er mørkt, det er december, og der skal meget lys til at skræmme mørket væk i disse tider. Jeg har fået hjælp fra et hjemmebagt lyshus, som stilmæssigt minder meget om et Urbania lyshus fra Kähler Design.
Jo, jeg kunne godt have bagt et traditionelt honningkagehus. Jeg har opskriften et sted i min håndskrevne kogebog, og jeg har måske endda også de gamle skabeloner, jeg bagte det efter i tidernes morgen.
Det er ikke så meget julepynt, som har fundet vej ned fra loftet i år. Kalenderlyset, adventskransen og juniors julesok… En af de nærmeste dage kommer der et juletræ op, og så kommer den store kasse med julepynt ned. Men vi lader det blive ved det. Jeg orker ikke julen på samme måde som tidligere år. – Og det skal alligevel snart tages ned igen.
Jeg har dog lavet et knækbrødshus, som vi havde på bordet til tapas. Det led en krank skæbne, da jeg flyttede det ud i køkkenet, og kom til at mase det. Det er smidt ud. Jeg skulle nok have limet det sammen med limpistol i stedet for smeltet ost.
Lyshus med stramme linjer
Hvis du kigger nærmere på Kählers lyshuse, vil du bemærke, at de har meget skarpsskårne linjer. Der er ingen udhæng nogen steder, og ikke plads til unøjagtigheder.
Det er der bestemt heller ikke, hvis du vil bygge et lyshus af kage. Glasuren drillede mig lidt, fordi den var blevet for tyk. Den kom ikke til at flyde helt så fint sammen, som jeg havde forestillet mig. Glasuren er derfor en af faldgruberne, når du bygger dit eget lyshus.
Jeg kunne helt sikkert have photoshoppet fejlene i glasuren, men jeg gjorde det ikke. Du skal vide, at det ikke er alting, der lykkes i mit køkken. Og nogle gange må man bare trække på skulderen og sige ‘PYT!’ Prøv det. Det er ret befriende i stedet for at gå og ærgre sig over, at det ikke blev helt perfekt.
Det andet sted, hvor man kan få fejl med et lyshus, er med dejen. Sørg for hele tiden at holde den nedkølet, for så snart den bliver blød, kan du komme til at skubbe til den, så formen bliver unøjagtigt. Det gælder også – eller måske især – når du skal skære vinduerne ud.
Derfor er mit råd at lægge delene på hvert sit lille stykke bagepapir, så du kan nøjes med at tage en del ud ad gangen, når du skal skære vinduer. Når den del bliver blød, kan du skifte den ud med en anden og arbejde videre med den.
Brug din fantasi
Mit lyshus ligner lidt det fra Kähler, som hedder Højhus. Det er et af de første lyshuse, der blev lavet. Målene passer nogenlunde, men vinduerne sidder anderledes. Mit Højhus står nemlig i vores lejlighed i Berlin, så jeg kunne ikke bare lave en kopi af det, men måtte arbejde ud fra hukommelsen…
Derfor er mine vinduer udskåret, hvor jeg syntes, der skulle lys ud. Mit originale lyshus har vist ikke engang huller i toppen af huset, så gammelt er det.
Inde i huset ligger en lille, batteridrevet LED-lyskæde, som sender lyset ud gennem vinduerne. Huset er nemlig limet fast til det fad, det står på, så jeg kan ikke bare skifte fyrfadslyset ud. Og måske varmer lyset så meget, at det smelter limen? Det sker ikke med LED.
Jeg brugte limpistol til at holde huset sammen med. Jeg ville ikke risikere, at huset brasede sammen. Og der er alligevel ingen, som spiser et kagehus, som har stået hele december. Derfor er det heller ikke så vigtigt, om det er smør eller margarine, du bruger til huset.
Dejen fra sugar cookies
Dejen skulle være lys. Der skulle mest muligt lys ud af vinduerne. Dejen fra mine enhjørningsmåkager opfylder dette krav. Dejen er stabil, bl.a. fordi der er sukker i dejen i stedet for flormelis. Det gør ikke noget med små sukkerprikker. Dejen dækkes alligevel af glasur.
Til lyshuset bruges mel med højt gluten-/proteinindhold i stedet for kagemel, som man normalt bruger til småkager. Brødmelet er valgt, fordi det gør den færdigbagte kage sejere og dermed stærkere, så det ikke så nemt knækker.
For at gøre huset stærkt, er dejen rullet ud i 5 mm tykkelse. Jeg har nogle smarte pinde, som jeg har købt i Tyskland. (Hvis du vil have noget lignende, fås disse hos Nyborgs Room.) Mine pinde er et sæt med to i hver tykkelse: 3, 5 og 10 mm. Jeg brugte dem i 5 mm tykkelse, og så gik det som en leg at få dejen lige tyk over det hele.
Du skal som sagt hele tiden holde dejen kold, så den ikke bevæger sig, men holder den skarpe form. Dejen skal også være kold, når den kommer i ovnen. Så flyder den nemlig ikke ud, men bevarer vinduerne, som du har skåret dem. Det samme gør sig gældende, hvis du bruger dejen til stempelsmåkager, hvor du vil bevare dejens mønster.
Resterne af dejen blev brugt til små juletræer med den smukkeste, marmorerede glasur. De får et indlæg for sig selv, for dette handler kun om lyshuset.
Glasuren
Min æggehvideglasur drillede lidt, fordi jeg havde fået lavet den for tyk. En god tommelfingerregel er at lave “10-sekunders-glasur”. Det er en glasur, hvor det tager 10 sekunder, fra man lader glasuren løbe ned fra piskeriset eller en ske, til glasuren er flydt sammen med resten af glasuren i skålen.
Glasuren må heller ikke være så tynd, at den løber af kagerne og ned over kanterne. Øv dig og prøv dig frem. Selvom du har fyldt den i en sprøjtepose, kan du sagtens klemme den ud igen og blande mere flormelis eller æggehvide i.
Skabelonen
Jeg lavede en skabelon på ternet papir, så jeg havde noget nøjagtigt at skære delene til mit lyshus ud efter. Kählers Højhus er 22 cm højt, og hver side måler 7,5 cm. Jeg lavede siderne til mit hus 7,5×22 cm med en skrå taghældning på ca. 30 grader. Derfor skulle jeg bruge to spejlvendte sider med en skrå top, som gik fra 18,5 til 22 cm, en side på 7,5×22 cm, en side med målet 7,5×18,5 cm. Tagfladen målte 8,5×10,5 cm.
Siderne limes sammen forskudt som i et møllehjul, så der er fire synlige kanter i hvert sit hjørne. Kanterne dækkes naturligvis med glasur til allersidst.
Lyshus som Kähler Urbania
Ingredienser
- 150 g blødt smør eller margarine
- 150 g sukker
- 1 æg, str. M, stuetemperatur
- 300 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Glasur
- 60 g æggehvide
- 300 g flormelis, ca.
Udstyr
- Kagerulle
- Afstandspinde til udrulning, 5 mm
- Urtekniv
- 1 engangssprøjtepose
- 2 mm rund tyl
- En kødnål
- En blød, fin pensel
- En fugtig klud
- Et glas vand til at rense penslen i
- LED-lyskæde til batteri
- Fint salt
Sådan gør du
- Rør (pisk) det bløde smør godt med sukker, til det er lyst og let. Tilsæt ægget og rør igen. Ælt melet godt ind i dejen, form den til en flad skive, læg dejen i en frysepose, og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
- Rul dejen ud til en tykkelse på 5 mm på et let meldrysset bord. Behold den samme overflade opad på dejen og flyt på dejen en gang imellem, så den ikke hænger fast i bordpladen.
- Brug så lidt mel som muligt, når du ruller ud, for jo mere mel, jo mere stiv bliver dejen, så de sidste kager bliver ikke så pæne som de første.
- Skær dine husdele ud efter skabelonen med et pizzahjul. Jeg brugte en af afstandspindene som lineal. Flyt delene forsigtigt over på bagepladen, beklædt med bagepapir.
- Fortsæt med at rulle dejkanterne ud, udstikke fx juletræer og køle dem ned, indtil du har brugt al dejen.
- Sæt dejen i køleskabet i minimum en halv time, til den er fast. Arbejd gerne med en husflade ad gangen, så resten af dejen holdes nedkølet. Når dejen bliver blød, skal den tilbage i køleskabet, og du kan arbejde videre med en ny del.
- Skær vinduer med fx en urtekniv efter fri fantasi, eller kig efter et billede på nettet. Jeg skar firkanter ud, hvor jeg syntes, der manglede huller – og i forskellige størrelser for at gøre huset mere levende.
- Når du har skåret alle vindueshuller ud, skal dejen i køleskabet i minimum en halv time, så den er helt kold, når den skal i ovnen. Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag dit lyshus i nederste tredjedel af ovnen i 15-17 minutter, alt efter størrelse. Kagerne skal være gyldne i kanterne. Juletræerne skal have et par minutter mindre.
- Lad kagerne afkøle på pladen i et par minutter, før du flytter dem over på en bagerist, og lader dem afkøle helt.
Glasur og pyntning
- Pisk æggehviden i en skål med et håndpiskeris, indtil det begynder at skumme let. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens du rører det godt med piskeriset. Når glasurens konsistens er passende, fylder du det i en engangssprøjtepose, klargjort med en 2 mm tyl.
- Husk, kun at arbejde med en husdel ad gangen!
- Tegn vindueskanterne op med kantglasuren i lige streger. Prøv at komme så tæt på kanten som muligt, men uden at det løber ned over. Brug den tid, det tager og gør dig umage. Bagefter laver du nogle striber indenfor stregerne. Du skal ikke fylde feltet helt ud.
- Med en kødnål blander du de to glasurer (kanten og det inden i) sammen med små, cirkulære bevægelser. Det er også med kødnålen, at du kan rette lidt skæve kanter til.
- Ved at blande glasurerne sørger du for, at kagerne får et ensartet og jævnt udseende. Fjern evt. luftbobler i glasuren ved at prikke hul i dem og blande glasuren henover. Hvis du har små toppe, eller der er detaljer, der skal fjernes, kan du gøre det med en fugtig pensel.
- Fortsæt, til du har fyldt husfladerne helt ud. Lad dem tørre, indtil glasuren er helt fast.
- Varm limpistolen op. Lim siderne sammen med limpistolen. Sæt taget på til sidst.
- Dæk de synlige kanter med resten af glasuren og lad huset tørre. Ret evt. lidt til med den fugtige pensel, så kanterne bliver så glatte som muligt.
- Læg lyskæden indeni huset (med batteridelen udenfor) og sæt huset fast med et par klatter lim til det fad, det skal stå på.
- Lim evt. et par af juletræerne fast til fadet med limpistolen. Dæk fadets bund med lidt fint salt, så det ligner sne.
Elsebeth
Nej, hvor imponerende, du er da genial! Når husene alligevel ikke skal spises, kunne børnene selv dekorere dem ved at male på dem i stedet; det er sikkert lettere at styre for dem. Enhjørningerne er lige noget for mit barnebarn, Emma. Engang boede vi på et hotel i USA, hvor der stod en fontæne i forhallen. Hun var da otte år og kom og fortalte mig, at hun havde ønsket en ridetur på en enhjørning og et kørekort!. Jeg vil sende hende din blogadresse, så kan hun selv gå i gang sammen med sin tvillingsbror.
Lene
Hej Elsebeth:-)
Ja, der er ingen, der siger, at man skal spise et kagehus. Man kunne jo også lave det i saltdej og male på det?
Alle piger bør have en ridetur på en enhjørning. Og måske en håndfuld tryllestøv<3
Tak for din søde historie:-)
Hils Emma og god jul!
Kh Lene
Elsebeth
Det er en god idé med saltdej, Lene. De bliver 11 år i januar og var med deres storebror på 20 år og min datter på besøg i sommer. Da jeg jo bager æbleskiver hele året, fik hun og storebroderen æbleskiver to gange hos mig. Du skulle have set hende; hun smilede over hele femøren, mens hun dyppede i syltetøj, så i sukker – og så lige en gang mere i begge dele inden hver mundfuld. Det var godt at besøge mormor i Danmark, syntes de. Jeg ville ikke have ønsket mig en ridetur på en enhjørning, MEN at de havde boet i Danmark – der er så langt til Montana.
Tak, jeg vil hilse hende fra dig!
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig jul med din familie og et nyt år, du vil kunne se tilbage på med glæde.
Lene
Tusind tak:-)
Ja, der er uendeligt langt til Montana, så dit ønske er velbegrundet. Jeg håber, det går i opfyldelse en dag.
Jeg glæder mig, til vi vender bladet til et nyt år. 2019 kan kun blive bedre:-)
Du ønskes også en fantastisk jul og et vidunderligt nytår<3
Kh Lene