Når man først ved, hvordan man folder en lykkekage, er det ret simpelt. Det tog længere tid at finde citaterne. (Næsten.) Du kender lykkekager fra kinesiske restauranter – og om ikke andet så fra amerikanske film.
Lykkekager er det helt store til nytår i Tyskland. Lidt ligesom de knallerter, vi har på kransekagen herhjemme, med små spidsfindige forudsigelser eller ordsprog.
Lykkekager
Lykkekager eller Fortune Cookies/Glückskekse kan bruges til rigtig mange ting. Jeg puttede små kærlighedscitater i de her, så de passer til Valentinsdag. Man kan bruge dem til at fortælle en overraskelse eller hemmelighed, såsom hvilket køn et barn bliver. Brug dem til brylluppet med kærlige ønsker eller facts om brudeparret.
Man kan bruge dem til et frieri: Forestil dig en middag på den lokale kinagrill – eller en lækker kinesisk restaurant – hvor måltidet afsluttes med en lykkekage med et “Vil du gifte dig med mig?”
Lykkekager kan også bruges til at fordele huslige opgaver som “Støvsug under-etagen” eller “Gør badeværelset rent”, hvor man kan skiftes til at trække en lykkekage med en opgave og få en lille snack samtidig med. Du skal bare sørge for ikke at blande dem med de lykkekager, der har kærlighedscitater i. Jeg ville i hvert fald blive lidt lang i masken, hvis jeg fik præsenteret en kage med “Feje indkørsel” på Valentinsdag:-)
Prøv også at servere mine kærestebreve for din udkårne<3
Selve opskriften er vildt nem, det er foldningen (og de varme kager!), der kan volde problemer. Regn med at brænde fingrene lidt. Og arbejd hurtigt. Du har ikke mange sekunder til at folde kagerne, så sørg for at have alt parat.
Udstyr
Til lykkekager skal du udover ingredienserne bruge flg. udstyr:
- En paletkniv til at vende kagerne med, før de foldes.
- Gerne et silikonebagepapir, men du kan godt bruge almindeligt.
Silikonebagepapiret ligger helt glat, hvorimod almindeligt bagepapir vil krølle en smule, for hver gang der bages på det, fordi det suger fugt. - En skål eller en kop med tynd kant til at folde kagerne over.
- En muffinform med 8-12 huller til at køle kagerne af i, så de holder formen.
- En bagerist til at køle kagerne helt af på.
- Citater eller beskeder på små papirstrimler.
- En skål med koldt vand og et tørt viskestykke. (Til at dyppe fingrene i og tørre dem, hvis/når du brænder dig, så du hurtigt kan gå videre med den næste kage.)
Citater til lykkekager
Der er flere steder på nettet, hvor man kan finde inspiration til teksterne indeni. Hvis det er de klassiske lykkekage-citater, du er ude efter, kan du fx finde dem her.
Jeg fandt nogle kærlighedscitater som “Små hjerter kan også føle store ting.” eller “Kærlighed er som pi – naturlig, irrationel og meget vigtig.” og printede dem, før jeg klippede dem ud. Derudover var der strimler med “Jeg elsker dig.” og “Vil du være min Valentin.” Min samling kan du finde ved at trykke lige her. (Åbner i et nyt vindue.) De er klar til at printe ud.
Det skal gå lidt tjept, når man folder lykkekagerne. De bagte kager bliver nemlig hurtigt kolde og umedgørlige, og det resulterer i knækkede lykkekager. (De kan dog sagtens spises i køkkenet;-)) Dyp fingerspidserne i koldt vand og tør dem i et viskestykke. Så brænder du dig nemlig ikke så meget på de brandvarme kager.
Kast dig ud i projektet! Det er ikke svært, men der er stor fornøjelse i at dele lykkekager med familien eller en, du holder særligt meget af.
Tryk på billedet ovenfor for at se en video af, hvordan jeg laver dejen og folder lykkekager. Start med to lykkekager på pladen ad gangen. Når du først har teknikken, kan du sætte antallet op på pladen.
Lykkekager
Ingredienser
- 3 æggehvider
- 150 g sukker
- 3 spsk vand
- ¾ dl neutral olie, fx rapsolie
- ¼ tsk mandelaroma
- 1 nip fint salt
- ½ tsk vanillesukker
- 140 g mel
- 2 tsk Maizena majsstivelse
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)
- Pisk æggehviderne til let skum. De skal ikke piskes stive. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, mens der piskes. Pisk i 3-4 minutter.
- Tilsæt vand og olie. Derefter mandelaroma, fint salt og vanillesukker.
- Sigt mel og Maizena sammen i en skål. Rør melet i dejen. Pisk kun, indtil der ikke er mere synligt mel. Dejen har konsistens som en lidt tyk pandekagedej.
- Sæt 2-3 dejklatter med en barneske på silikonebagepapir. Smør dem ud til cirkler med bagsiden af skeen. Hvis du kan se bagepapiret, har du smurt dejen for tyndt ud, og der vil komme huller i din kage. Omvendt skal dejen heller ikke være for tyk, for så bliver lykkekagerne ikke ordentligt sprøde. Cirklerne bliver 8-10 cm i diameter.
- Sæt pladen ind i nederste tredjedel af ovnen og bag i 6-7 minutter. Kagerne skal være gyldne i kanten, men ikke brune i midten, så hold øje med dem og ret tiden til, hvis de får for lidt eller for meget. Imens gør du den næste plade klar til bagning.
Foldningen
- Når kagerne er færdigbagte, tager du (hurtigt) pladen ud og sætter den næste ind. Det er vigtigt, at du arbejder hurtigt, for kagerne stivner på forbavsende kort tid. Vend kagerne med din paletkniv, så undersiden bliver til indersiden af kagen.
- Læg en lille besked på midten, fold de to sider op mod hinanden, fold kagen ned over kanten på en kop eller et glas og læg lykkekagen ned i et hul i muffinformen.
- På den måde beholder den faconen, mens den køler af. Gør det samme med de andre kager på pladen. Gør derefter det næste hold dej klar til bagning.
- Hvis du brænder fingrene, kan det hjælpe at dyppe dem hurtigt i det kolde vand og tørre dem, før du tager fat i den næste kage.
- Fortsæt på denne måde, indtil al dejen er brugt.
Johnna
Må se om det kan lykkes ser sjove ud dine er flotte
Lene Tranberg
Hej Johnna:-)
Tak skal du have.
Det er over fire år siden, jeg sidst prøvede, så jeg er sikker på, du kan, når jeg kunne forleden;-)
Jeg brændte dog fingrene i begyndelsen…
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Lisa
De er godt nok fine
Og tak for forarbejdet med citaterne
Ved du hvor lang holdbarhed de har? Bare hvis man vil lave mange til en fest f.eks. Hvor lang tid inden man kan bage dem
Vh. Lisa
Lene Tranberg
Hej Lisa:-)
Tusind tak:-)
Hvis de køler helt af og opbevares i en tætlukket kagedåse, kan de godt holde sig et par uger eller tre.
God bagelyst!
Kh Lene