Min mand insisterede forleden på, at nu var det tid til at tromle græsplænen. Der var allerede noget ukrudt, der blomstrede i den, blandt andet nogle blå blomster. Jeg kastede et blik ud af vinduet og fik øje på de blomster, han talte om. Det var mine små martsvioler, Viola odorata, som tidligere har stået pænt inde i bedet, men som på en eller anden vis har bredt sig ud i græsplænen – uden at efterlade slægtninge i bedet. Det blev pludselig tid til kandiserede violer.
Jeg fik plukket to buketter violer. Vi har nogle enkelte lyserøde violer, som er vildt fine. Der er bare ikke så mange af dem. Violer holder et par dage i en lille vase, men jeg havde andre planer.
Kandiserede violer
Hvis du køber kandiserede violer, er der tilsat violaroma, for at de skal smage af mere. Derfor smager dine egne kandiserede violer ikke af så meget som de købte, men de er rigtig fine at pynte en kage med.
Du kan endda købe “kandiserede violer”, som slet ikke indeholder violer, men risflager, som er sukkerovertrukne, farvede og med violaroma. De markedsføres nu heller ikke som violer, men Violet kagepynt. Men vanens magt ville gøre, at det var dem, jeg ville lægge i kurven, hvis jeg skulle købe kandiserede violer til en kage.
Det er ikke svært selv at kandisere violer til kagepynt. Og du behøver ikke lade dig begrænse til violer. Alle spiselige blomster og blade kan kandiseres. Har du ikke violer, kan du kandisere rosenblade, stedmoderblomster (ikke de sprøjtede fra havecenteret, men nogle du selv har dyrket eller de små agerstedmoder), morgenfrueblade, hyldeblomster, blomsterkarse, mynteblade…
Hvis du vil kandisere bladene enkeltvis, vil jeg anbefale dig at bruge en pincet. Ellers får du ret klistrede fingre. Men der er absolut ingen ben i det. Du skal kun bruge lidt tålmodighed;-)
Jeg kandiserede de hele blomster. Jeg lod stilken sidde på, for så havde jeg den at holde i. Stilken kunne nemt knækkes af og fjernes, da blomsterne var tørret. De helt tørre, kandiserede violer skal opbevares i et tætlukket glas. Violerne ligner nærmest frosne, isdækkede blomster, når sukkeret er tørt.
Har du lyst til at prøve andre former for kagepynt, kan du give dig i kast med hjemmelavet krymmel, roser af gulerødder eller smukke ananasblomster.
Kandiserede violer
Ingredienser
- Helt udsprungne violer, Viola odorata (eller andre spiselige blomster)
- En æggehvide
- Flormelis
Sådan gør du
- Pisk æggehviden til let skum. Det skal ikke blive stift, men du skal bryde de hinder, som er i æggehviden. Du kan fint piske med et håndpiskeris. Det vil være flydende under skummet, og det er helt fint. Rør i æggehviden engang imellem, så du kan få fat i den flydende hvide og ikke kun “tørt skum”.
- Sigt flormelis ud på et stykke bagepapir. Dyp en viol i æggehvide og dyp eller vend den i flormelis. (Jeg forestillede mig, at jeg skulle sigte flormelis over med en lille si, men det var nemmere at dyppe blomsten i flormelisen.)
- Læg violerne på et stykke bagepapir på en bageplade og fortsæt, til du har brugt alle violerne. Blomsterne må ikke røre hinanden på pladen.
- Sæt pladen med violerne i ovnen ved 60° varmluft, og lad dem tørre i 2-3 timer, til de er helt tørre og nemt slipper bagepapiret. Knæk stilkene af de tørre blomster.
Skriv et svar