En klassisk hindbærsnitte er to lag vanillemørdej med hindbærmarmelade imellem. På toppen er der hvid glasur og måske krymmel eller frysetørrede hindbær. Hindbærsnittemuffins smager som hindbærsnitter, men du slipper for, at mørdejen springer i munden og krummer over det hele.
Magien i hindbærsnittemuffins
Der sker noget næsten magisk under bagningen af disse hindbærsnittemuffins. Nu ved vi jo begge to, at jeg ikke tror på magi, når det kommer til bagning, så lad os i stedet sige, at der sker noget spændende fysik inde i kagerne, når de bages.
Som du kan se på mine billeder sidst i indlægget, lægger jeg mørdejen ovenpå muffindejen, før de kommer i ovnen. Men når man skærer en kage over efter bagning, ligger mørdejen som en lys stribe i bunden. Det har selvfølgelig noget med massefylde og vægt at gøre, når en skive dej kan vandre ned gennem en rørt dej.
Dermed bliver hindbærmarmeladen også blandet med muffindejen, selvom den blev lagt imellem to skefulde dej. Man kan sige, at mørdejen nærmest rører rundt i kagen, mens den bager, og mørdejen synker til bunds, så du ikke får en hel mundfuld marmelade i munden, når du når ind til midten af kagen.
Jeg kan godt li’ formen på muffins og cupcakes. En lille buttet kage i portionsstørrelse, en saftig kage, allerhelst med en spændende eller overraskende smag. Og så må den meget gerne være lidt fin at se på. Hvis du tror, du skal have en klassisk, sprød hindbærsnitte, bliver du nok lidt overrasket over konceptet. Men glæd dig over den saftige kage:-)
Andre klassikere
Kast også et blik på mine kanelsneglemuffins eller bedstefars skæg muffins, hvis du vil forny dine klassikere.
Har du ingen creme fraiche i huset, kan du sagtens bruge yoghurt, kærnemælk eller skyr. Hovedsagen er, at der er tale om et surmælksprodukt, som kan reagere med natronen. Der bliver 12 hindbærsnittemuffins af portionen.
Hindbærsnittemuffins
Ingredienser
Mørdej
- 70 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 knivspids bagepulver
- ¼ tsk vanillesukker
- 20 g flormelis
- 30 g smør i små tern, koldt
- 1 æggeblomme
Muffins
- 100 g smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- 2 tsk vanillesukker
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 50 g creme fraiche
- 125 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk. bagepulver
- ½ tsk natron
- 120 g hindbærmarmelade
Pynt
- ½ æggehvide
- Flormelis
- Frysetørrede hindbær
- Røde sukkerhjerter
- 12 friske hindbær
Sådan gør du
Start med mørdejen
- Bland mel og bagepulver godt. Ælt alle de tørre ingredienser til mørdejen sammen med smørret og saml det med æggeblommen.
- Ælt dejen smidig og glat og læg den i en frysepose. Rul dejen ud til en tykkelse på 2-3 mm i fryseposen. Fold det øverste af posen om og læg mørdejen i fryseren i en times tid.
- Når mørdejen er helt fast, klipper du posen op og udstikker 12 cirkler med en diameter på 5 cm. Læg mørdejscirklerne i fryseren igen, mens du laver kagedejen.
Kagedej
- Tag ingredienserne til dine hindbærsnittemuffins ud af køleskabet i god tid og vej dem af. Smør, æg og creme fraiche skal opnå stuetemperatur, så gør det bare, når du starter på mørdejen.
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft), og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller. (Jeg brugte nogle ret høje, hvide forme til mine muffins.)
- Rør smørret til kagerne lyst og luftigt sammen med sukker og vanillesukker. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk godt imellem dem. Tilsæt creme fraichen og pisk igen. Husk at skrabe skålens sider ned, så du får det hele med.
- Sigt mel, bagepulver og natron sammen i en skål, og bland det godt, (gerne med et piskeris). Vend melet i dejen med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke piske, for så får du tunge muffins. Det skal kun vendes i, til der ikke er mere tørt mel.
- Fordel to tredjedele af kagedejen i de 12 forme. Læg en teskefuld hindbærmarmelade midt i hver muffin og fordel resten af dejen henover. Læg en mørdejscirkel ovenpå hver kage. Dejen må ikke gå mere end halvvejs op i formen.
- Bag dine hindbærsnittemuffins i nederste tredjedel af ovnen i ca. 22 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller om der følger dej med op.
- Lad dine hindbærsnittemuffins afkøle i metalmuffinformen i fem minutter, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.
- Når kagerne er kolde, rører du en fast glasur af flormelis og æggehviden. Hæld glasuren i en engangssprøjtepose (eller en lille frysepose), som du klipper spidsen af, før du laver tynde striber hen over kagerne og pynter dem med frysetørrede hindbær, sukkerhjerter og friske hindbær.
Annette Frandsen
Ser lækker ud
Jeg bagte gulerodsbrød igår og det blev super godt. Så igen tak for opskriften. Altid dejligt at følge og bage dem.
Lene
Hej Annette:-)
Det glæder mig, at du har lyst til at bage med, og at du så flittigt følger med både her og på Facebook<3
Du kan roligt prøve de her. De er VIRKELIG gode:-)
Kh Lene
Marianne
Dejligt at du altid skriver om det er overundervarme eller varmluft.Deter en stor mangel ved mange opskrifter.
Lene
Hej Marianne:-)
Tak, fordi du synes det:-D Det irriterer også altid mig, når det ikke står, så jeg gør mig altid umage med at få det med;-)
Kh Lene
Susanne Mikkelsen
Hej Lene
Mums de ser lækre ud, de må prøves
Kan de bages dagen før og er de så lige så gode?
Venlig hilsen
Susanne
Lene
Hej Susanne:-)
Det ved jeg ikke endnu, for jeg har bagt dem i dag for første gang;-)
Jeg skal give dig en melding i morgen, men her i aften var de mindst lige så gode som over middag, så det tror jeg sagtens, du kan.
Kh Lene
Susanne Mikkelsen
Hej Lene 🙂
Tak for svar. jeg har også læst, at du skriver de var lige så gode dagen efter;)
God aften
Venlig hilsen
Susanne 😀
Lene
Ja, Susanne, det var de, så du kan roligt bage dem dagen før servering;-)
Kh Lene
Henriette Holst
De ser lækre ud.
Har prøvet dine sneglemuffins, de er rigtig gode .
Lene
Hej Henriette:-)
Tusind tak. Ja, de små kanelsneglemuffins er også ret gode:-
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Freja
Uhh det lyder som en virkelig lækker opskrift. Jeg elsker hindbærsnitter, men det krummer ret meget og de kan godt være meget tørre hvis ikke de er lavet rigtigt eller har fået for meget i ovnen. Jeg skal helt sikkert prøve at lave dem 🙂
Lene
Hej Freja:-)
Ja, gør det! Vi har lige spist de sidste af kagerne, og de var præcis lige så gode som i går:-)
Kh Lene
Lene
Tak for superlækre hindbærsnittemuffins – mine var dog uden magi – altså som i at mørdejsbunden ikke bevægede sig ned igennem muffindejen. Men de smagte virkelig lækkert af hindbærsnitte og dejlig luftige muffins,
Lene
Hej Lene:-)
Det lyder helt perfekt:-D Jeg har hørt fra en anden, at hendes heller ikke var magiske, så I har fået det resultat, jeg havde forestillet mig, jeg skulle have;-)
Jeg må hellere prøve igen:-)
Kh Lene
Julie
Min kagedej skilte efter jeg puttede creme fraich i, hvad kan det skyldes?
Lene Tranberg
Kære Julie.
Beklager det sene svar.
Dejen skiller, fordi creme fraichen er koldere end blandingen i skålen, så smørret stivner lidt. Det har dog slet ingen betydning for bageresultatet.
God bagelyst.
Kh Lene