Finskbrød er en juleklassiker, som smager af barndom og juleminder. Opskriften er helt enkel med drys af perlesukker og hakkede mandler. En klar favorit til julens bagværk.
Alle kan bage fine, regelmæssige finskbrød. Dejen rulles ud til en plade og skæres efter køling til fine, firkantede finskbrød, så alle kagerne bages ensartet. Det giver succes i køkkenet og kagedåsen.
Småkagedejen er fryseegnet, hvis du vil være i god tid med julebagningen. Pakker du dejen godt ind, kan den holde sig 1-2 uger i køleskabet. Skal den ligge længere, skal du lægge den i fryseren.
Brug gode råvarer
En enkel opskrift med tre ingredienser kræver, at du bruger gode råvarer. Brug smør, som er pakket ind i folie og ikke en smørbar variant.
Bruger du hvedemel med lavt proteinindhold som fx Valsemøllen Kage Hvedemel, får du det rigtige knæk i de sprøde småkager.
Finskbrød er en klassiker
Finskbrød er ikke finsk, men en dansk småkage. Brødnavnet har den, fordi kagen ligner et lille brød.
Småkagerne er supernemme at bage, også for børn. Kagerne holder sig længe i en tætlukket kagedåse, så du kan roligt bage en stor portion.
Vil du bage andre gode småkager, finder du min samlede oversigt ved at trykke her.
Finskbrød
Ingredienser
- 400 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 320 g koldt smør
- 80 g sukker
Pensling og drys
- 1 sammenpisket æggehvide
- Perlesukker
- Hakkede mandler
Sådan gør du
- Smuldr smørret sammen med hvedemel og sukker. Saml dejen, og lad den hvile i køleskabet i minimum 1 time.
- Rul dejen ud i 7 mm tykkelse på et stykke bagepapir. Pensl med æggehviden, drys med perlesukker og mandler og tril forsigtigt henover dejen med kagerullen. Drys med mere perlesukker.
- Træk bagepapiret over på en plade, der kan være i køleskabet og stil dejen koldt i en halv times tid.
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Skær den kolde dej i små firkanter på 2×4 cm. Flyt dem over på bageplader beklædt med bagepapir. De behøver ikke stå med stor afstand, for de flyder ikke ud.
- Bag finskbrødene midt i ovnen i ca. 8 minutter.
- Lad finskbrødene køle helt af på en bagerist, før du pakker dem i tætlukkede kagedåser.
alberte stengaard
Hej! Nu spørger jeg måske lidt dumt, men dejen minder den i smag og struktur om mørdej blot uden æg? Mere om den faktisk kunne bruges til at rulles ud og lave tyndere småkager 🙂
God juuuul
Lene Tranberg
Hej Alberte:-)
Der findes ingen dumme spørgsmål;-)
Smagen er “den samme” som en dej med æg. Strukturen er lidt anderledes end en småkagedej med æg, men du kan sagtens rulle den ud og udstikke den. Jeg bruger fx en lignende dej til hjertet på de her småkagemænd med hjerte: https://bagvrk.dk/smaakagemand
Glædelig jul!
Kh Lene