I dag den 15. maj er det Mille Maries fødselsdag. Mille Marie er min nevøs datter, og jeg opfandt de her drømmekagemuffins til hende i august 2017.
Siden er de blevet bagt tusindvis af gange, og andre har ladet sig inspirere af mine kager:-) Det specielle ved drømmekagemuffins er, at det ikke bare er en drømmekage, som er bagt i små størrelser. Midten er taget ud, så der er plads til endnu mere drømmekagesnask, som egentlig er det allerbedste ved drømmekage.
Farinen trækker ud i kagen, så du får den lækreste, bløde, svampede kage, du kan forestille dig. Når dejen ydermere er tilsat revet marcipan, så fås det ikke bedre.
Historien bag Mille Marie muffins
Min nevø bor i Schweiz med sin familie, og vi ses slet ikke ofte nok. Heldigvis har de købt et sommerhus i Danmark, og i august 2017 var de på besøg hos os.
De har to børn, Malthe og Mille Marie. Jeg spurgte børnenes mor, hvilken slags kage, de bedst kunne li’? “Åh”, sagde hun, “Malthe er altspisende, men Mille Marie kan bedst li’ drømmekage, eller noget med marcipan, eller egentlig bare alt sødt”.
Derfor bagte jeg disse små kager, som jeg kaldte for Mille Maries muffins, for det er ikke helt almindelige drømmekagemuffins.
Drømmekagemuffins
Forestil dig en lys muffin, med revet marcipan i. Er det så en mazarin? Og hvis man tager midten af den muffin ud, og fylder den op med drømmekage-remonce, er det så en drømmekage? Måske…
Mille Maries drømmekagemuffins er i hvert fald lækre, og forener det bedste af begge kager. Der gælder samme regler for Mille Marie muffins, som der gør for brunsviger. Man kan ikke få for meget snask!
Når du udhuler kagerne lidt og fylder kokosremoncen derned, trækker den smeltede farin lidt ud i den bløde, saftige kage – og gør den mere svampet og lækker. Overfladen på kagerne bliver lidt fast som på en almindelig drømmekage.
Når varmen ikke er så høj i ovnen, får man en mere lige overflade på den færdige muffin. Den hæver ikke så eksplosivt, men mere lige op. Det er den slags top, jeg gerne vil have på en muffin som den her, for ellers ligger al remoncen rundt langs kanten af papirformen i stedet for at være et lige tykt lag over hele kagen.
Husk at bruge muffinforme med høje sider, så kokosfyldet ikke ligger ved siden af kagerne. (Dem, jeg bruger nu, er de hvide, som hedder amerikanske muffinforme i butikkerne.)
Det, du udhuler af kagerne må du spise, mens de bager færdigt. Det er en bonus ved at bage;-)
Drømmekagemuffins med marcipan – Mille Marie muffins
Ingredienser
Kager
- 125 g blødt smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 75 g marcipan, groftrevet
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 2 spsk mælk
- 125 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
Remonce
- 125 g smør eller margarine
- 100 g kokosmel
- 250 g brun farin
- ½ dl mælk
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft), og læg 12 papirforme i en fast muffinform med 12 huller. Papirformene skal have lidt høje kanter. Du skal ikke vælge de helt lave, for kanterne holder på remoncen.
- Pisk smør, sukker og vanillesukker godt sammen, så det bliver lyst og lidt luftigt. (Jeg bruger K-spaden i min røremaskine. Du kan sagtens bruge håndmixer i stedet.) Riv marcipanen groft, og rør den i.
- Tilsæt æggene et ad gangen, pisk godt mellem hvert æg. Tilsæt mælken.
- Sigt mel og bagepulver sammen i en skål. Rør melet i med lange tag med en dejskraber. Rør ikke for meget, for så bliver kagerne kompakte. Det skal kun lige blandes godt.
- Fordel dejen i muffinformene, og bag kagerne i nederste tredjedel af ovnen i ca. 22 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op.
- Lad dem afkøle et par minutter, stadig i formen, mens du laver remoncen og skruer ovnen op til 220°.
- Bland de fire ingredienser til remoncen i en gryde, og varm det op til smørret er smeltet, og du kan røre remoncen godt sammen. Du skal ikke varme det yderligere, for så bliver remoncen tynd. Tag gryden af varmen.
- Skær en smal cylinder ud af midten af hver muffin, enten med en smal kniv eller en kernehus-fjerner til æbler. Du skal ikke bruge disse kagestykker til noget, så spis dem bare. Det er en bonus ved at bage;-)
- Fordel remoncen i og på de 12 muffins, og bag dem i yderligere 5 minutter. Lad dine drømmekagemuffins afkøle, før du fjerner dem fra den faste muffinform.
Noter
Har du lyst til at bage en anden dansk klassiker i muffinform, vil jeg anbefale dig bedstefars skæg muffins eller kanelsneglemuffins.
Birgit
Nu har jeg prøvet at bage dine dejlige , de så mega fine ud indtil 4 før de var færdige så faldt de helt sammen hvad mon det skyldes?
LT
Hej Birgit:-)
Det er jeg ked af at høre. Jeg har et par bud på, hvad det kan skyldes:
1. Æggene er iskolde? Jeg tager altid æggene ud af køleskabet, før jeg begynder at bage. Det er ikke altid, de når at få stuetemperatur (som ellers er bedst, så alt har samme temperatur), men de kommer aldrig direkte fra køleskabet.
2. Har du haft ovnlågen åben før tid eller er kommet til at trampe eller smække med en skuffe i nærheden af ovnen? Pludselige temperaturudsving eller rystelser kan få kager til at falde sammen i ovnen. Kanterne er stabile, men midten er hævet op, men endnu ikke bagt, så man skal være lidt forsigtig, så de ikke falder sammen som en soufflé kan gøre.
3. Har du rørt for meget? Hvis man pisker eller rører for meget i dejen, når melet er blandet i, kan det også forårsage, at midten falder sammen. En muffindej skal kun lige blandes, så melet er fugtigt, ikke mere end det. Ellers får du kompakte eller sammenfaldne kager.
Jeg håber, du har mod på at prøve igen:-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Mike Sidelmann
Hej Lene 🙂 Kan man erstatte/undlade marcipanen med noget?
På forhånd mange tak 🙂
LT
Hej Mike
Du kan sagtens undvære marcipanen, hvis det er. Den er bare en bonus til Mille Marie Uden marcipanen er det “bare” en almindelig drømmekage med ekstra snask. De skal nok blive gode alligevel
Kh Lene
Julie
Skal smøren smeltes inden den blandet med sukker?
LT
Hej Julie:-)
Nej, det skal bare være blødt, så det kan røres lyst og luftigt:-) God fornøjelse med dem.
Kh Lene
kirsten
Hej Lene. Jeg er 12 år og mig og min farmor bagte dem, de ser sååå lækre ud! Godt arbejde til dig!<33
LT
Hej Kirsten:-) Hvor er det godt at høre:-) Godt arbejde af dig! Kh Lene
Rikke Heimbürger
Har lige opdaget din blog og bagt disse muffins. Og de er mere end godkendt! De er jo en vinderkombination af alt det bedste. Tak for inspiration!
LT
Hej Rikke:-)
Tusind tak for din søde kommentar:-D Den er det hele værd! Tak, fordi du læser med:-)
Kh Lene
Pia R
Mine kage elskende kollegaer skal da have denne, næste gang det er min tur til at bage. Den ser SÅ lækker ud. Og så må der heller bages ekstra til når familien kommer på besøg i påsken … og lidt til fryseren, hvis altså min mand ikke når at spise dem alle. Jeg glæder mig SÅ meget til at prøve dem.
LT
Hej Pia:-)
Tak for din kommentar:-)
Held og lykke med at nå at få kager i fryseren. Det er ikke altid, det lykkes hos os;-) God weekend!
Kh Lene
caja Trier
Lyder rigtig godt skal helt sikker prøves venlig hilsen caja Trier
LT
Hej Caja:-)
Jaaaa, det skal du! De er helt vidunderlige:-)
God påske!
Kh Lene
Miriam
Kære Lene
Tak for nogle vidunderlige opskrifter
Vil bage disse muffins i morgen men har et spørgsmål til fremgangsmåden
I en alm drømmekage pisker man æg og sukker lyst .. i din skal man først røre smør og sukker først .. hvorfor denne forskel ?
Vh Miriam
LT
Kære Miriam:-)
Tak for din søde besked:-)
Det er helt korrekt, at fremgangsmåden er anderledes end almindelig drømmekage.
Der er marcipan i denne dej, så den bliver lidt mere svampet end den normale dej. Derfor lavede jeg dejen, som jeg oftest laver muffins, så den bliver mere stabil indeni. (Og ikke smuldrer, når den bliver udhulet;-))
Kh Lene
Miriam
Tusind tak for den forklaring
God dag til dig
Nadja
Hej.
Kan de laves dagen i forvejen eller bliver de tørre så?
Lene
Hej Nadja:-)
Du kan godt lave dem dagen før, men de er allerbedst på dagen, når kokosen er blød.
Alternativt kan du fryse kagerne ned og tø dem op. Det bliver også godt;-)
Kh Lene
marianne
Hej
Tak for de super lækre mille Marie muffins. Har prøvet at lave dem, glutenfri. Byttede hvedemel ud med “rød finax” melmix. De blev super lækre. dejlig opskrifter du deler med os andre. Tak
Lene
Hej Marianne:-)
Hvor er det dejligt at høre. Tak, fordi du deler dine erfaringer, så de kan komme andre til gode:-)
Kh Lene
Betina Stenberg
Jeg vil rigtig gerne vide om de har et billede eller navn og størrelse på de muffins forme du bruger, da dem vi kan købe i butikkerne er alt for små. Så dejen er over kanten på formen.
Lene Tranberg
Hej Betina:-)
Mit svar forsvandt forleden, men du har fået svar på mail i stedet.
Mine store muffinforme er købt som spotvare i Netto, men det er længe siden, jeg sidst har set dem der.
Jeg bruger også de store, hvide forme, som i fx Fakta hedder “Amerikanske muffinforme”. De produceres af danske Abena.
Jeg håber, du finder nogle, du kan bruge.
Kh Lene
Betina
Hvis man undlader marcipanen .. er fremgangsmåden stadig den samme ?
Lene Tranberg
Hej Betina:-)
Ja, det er helt den samme fremgangsmåde. De skal nok bage 1-2 minutter kortere.
God bagelyst!
Kh Lene
Anne Mette G. Jochumsen
Hej Lene
Jeg er igang med dine muffins, dog uden marcipan, men her inden jeg kommer mel i er det meget tyndt…. Skal det være sådan?
Med venlig hilsen
Anne Mette
Lene Tranberg
Hej Anne Mette:-)
Hvis du ellers har fulgt opskriften, skal det nok stabilisere sig, når melet kommer i.
Marcipanen giver selvfølgelig noget fylde og saftighed til kagerne – og de bliver lidt mindre, når marcipanen udelades, men det er en helt “standardopskrift” på muffins;-)
God bagelyst.
Kh Lene
Jenny
Hej Lene.
Det er de bedste muffins i verden. De tager altid kegler, når jeg serverer dem for mine gæster eller kolleger.
Tusind tak for opskriften.
Med venlig hilsen
Jenny
Lene Tranberg
Hej Jenny:-)
Jeg er helt enig og er sikker på, at Mille Marie også er det;-)
Tak for din besked:-)
Kh Lene
Lotte
Kan man lade være med at skære stykker af kagerne, og bare putte remoncen ovenpå, ligesom ved helt almindelig drømmekage? Og vil det ændre noget ved fx bagetiden?
Lene Tranberg
Hej Lotte:-)
Det kan du sagtens. Det ændrer ikke ved bagetiden eller temperaturen, men du kan nøjes med lidt mindre remonce.
God bagelyst.
Kh Lene
Birgitte Tonsgaard
De bedste MUFFINS ever!!!! – og opskriften er klar og tydelig – og kan ikke mislykkes!
De er favorit herhjemme og hos kolleger. Bagt dem så MANGE gange!
Bh.
Birgitte