[Reklame for Diablosteel – produkttest] Jeg har haft Diablosteel Pro bagestålet til test. Stålet er modtaget som gave, men alle ord og meninger er mine egne.
Faktisk var det bagestålet fra Diablosteel, jeg først faldt for, da jeg begyndte at undersøge markedet for bagestål for nogle år siden.
Stålet blev præsenteret som “Hot as Hell”, og dengang kostede stål og pizzaspade kr. 666,- (naturligvis). (Ved du ikke, hvorfor det siger sig selv, at det skulle koste kr. 666,- skal du enten læse din bibel eller lytte til Iron Maiden.)
Hvis du køber stålet uden pizzaspaden, koster det kr. 499,- Vil du have spaden med, slipper du med kr. 699,-
Dengang faldt mit valg på et andet stål, som var 6 mm tykt.
Diablosteel blev lanceret i 2013 efter mange eksperimenter med forskellige materialer for at kunne efterligne varmen fra en brændefyret stenovn – i en almindelig hjemmeovn.
Diablosteel Pro
Pro stålet er 10 mm tykt. Dermed kan stålet lagre endnu mere varme end et tyndere stål. Det betyder bl.a., at stålet ikke behøver varme op imellem pizzaerne, fordi det bliver ved med at være drønvarmt.
Diablosteel har også et Family bagestål, som er 6 mm tykt og dermed lettere at håndtere.
Hvis der bages hele brød på det, bliver det tykke stål ved med at booste ovnvarmen. Det er også en fordel, når man bager mange pitabrød eller naanbrød efter hinanden.
Prostålet vejer 11 kg. Man kan vælge at lade det ligge i bunden af ovnen, og dermed fungerer det som et ekstra varmelegeme.
Overfladen på stålet er sandblæst. Den lidt nuprede overflade gør, at damp kan forsvinde ud under brødet, men også at varmen kan sendes fra flere retninger mod den pizza, der ligger ovenpå.
Jeg tager mit stål ind og ud af ovnen, fordi jeg bager et bredt udvalg af alt slags bagværk, og bruger ovnens rist meget. Heldigvis opbevarer jeg mine bageplader i en skuffe under ovnen, hvor jeg også nemt kan tage stålet op, når jeg har brug for det.
Et Diablosteel bagestål måler 35×40 cm. Dermed passer det ind i en standardovn.
Når du køber en pakkeløsning medfølger en pizzaspade i krydsfinér. Spadens snude er forstærket med en aluminiumskant, så det er nemt at få den ind under pizzaen, når den skal ud af ovnen.
Husk at drysse pizzaspaden godt med durummel, så dejen ikke hænger fast.
Hvorfor skal du bage på stål?
- Et bagestål booster varmen i din ovn, som intet andet materiale gør.
- Stål leder varmen 18 gange bedre end en pizzasten.
- Et bagestål holder evigt, hvis du vedligeholder det med madolie, så det ikke ruster.
- Stålet kan holde til meget højere temperaturer i ovnen end sten.
- Pizzaer får en tynd, sprød skorpe og er færdige på få minutter, så osten ikke bliver brun og tør. Du opnår de helt rigtige bobler i kanten af pizzaen, som var den bagt i en brændefyret pizzaovn.
- Du kan også bruge stålet i grillen. Min mand tager gerne et bagestål med ud på gasgrillen for at stege bacon, så vi slipper for lugten i huset.
- Et 10 mm Diablosteel behøver ikke varme op mellem bagning af store pizzaer.
Et bagestål skal “brændes af”
Et nyt bagestål er lysegråt. For at beskytte stålet og lukke overfladen, skal det brændes af i ovnen.
Gnid stålet ind i rapsolie med en fnugfri klud, som fx et viskestykke. Bag pladen ved 200° i en times tid, og stålet er klar til brug.
Et bagestål er varmt i lang tid, efter du har slukket ovnen, så for din egen sikkerheds skyld, kan du lade det blive i ovnen, til det er helt koldt.
Hvis dit stål ser tørt ud, eller der kommer rustpletter på det, er det tid til at give det en let slibning med sandpapir, korn 180 og oliebehandle det på ny.
Brug ALDRIG sæbe på bagestål, og put det ALDRIG i opvaskemaskinen. En stiv nylonbørste er ofte rigeligt til at holde det helt rent. Hvis du vasker bagestålet, skal du lade det tørre i en varm ovn, så det ikke ruster.
Lakmusprøven på Diablosteel Pro
Lad altid dit bagestål varme godt op sammen med ovnen. Jeg varmer op i 45 minutter, så jeg er sikker på, det er gennemvarmt.
Jeg har to ting, jeg altid bager, når jeg får et bagestål til test: Pitabrød og pizza.
Pitabrødene, som blev testet, er en ny opskrift, som er undervejs til bloggen: Surdejspita. Indtil den er klar, kan du snildt bage mine almindelige pitabrød med gær.
De pitabrød, som ikke puffede op, var min egen skyld. Dejen hang fast i bordet, så overfladen på dem blev revet i stykker. Ligesom det er umuligt at puste en ballon op med hul i, kan man heller ikke puffe pitabrød op, når der er hul i dejen.
Pizzaerne blev bagt med min favoritbund, nemlig den her langtidshævede dej. Selvom jeg bagte tre store pizzaer i træk, var det ikke nødvendigt at ændre på bagetiden på de to sidste pizzaer. Stålet var brandvarmt til alle tre.
PS: Pro bagestålet er modtaget som gave fra Diablosteel. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge stålet, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Diablosteels hjemmeside her
Skriv et svar