‘Den du ved nok’ er manges favoritkage. En saftig kage med kakaosmag, toppet med en blød creme, drysset med kokos. En supernem bradepandekage, som alle kan bage, og som endnu flere kan li’.
Jeg var for længst flyttet hjemmefra, før jeg smagte den kage, der hedder ‘Den du ved nok’. Jeg anede ikke, hvad folk talte om, når de nævnte en brun bradepandekage med noget creme på.
Jeg var i hvert fald så gammel, at jeg gik på Arkitektskolen, da der var en, der havde fødselsdag og havde kage med. Jeg gætter på, det var i ’93-’94, så jeg har været 23-24 år. Da jeg smagte den, gik det op for mig, at jeg kendte den rigtig godt.
Finns kage eller Den du ved nok?
Jeg har en fætter, der hedder Finn. Det var hans yndlingskage. I hvert fald har den altid heddet Finns kage i min familie. Også i min mors opskriftbog, hvorfra jeg i sin tid skrev opskriften over i min egen bog.
Opskriften er fra en tid, hvor man målte mel og sukker af i rummål som kopper. Derfor har jeg som bonusinfo noteret over opskriften i bogen, at en kop er lig med 1½ dl.
Jeg undgår helst rummål til opskrifter, så jeg har bagt kagen og vejet ingredienserne af, så du ret præcist ved, at der skal 270 g mel i dejen i stedet for 4½ dl. Det fungerer bedst i mit hoved, og jeg slipper for at stå og regne, når jeg skal bage.
Den her ‘Den du ved nok’ er blød, svampet og lækker. Jeg har bagt den med smør, selvom opskriften oprindelig er med margarine. Du bestemmer. Opskriften passer til en lille bradepande på 22×32 cm.
Har du lyst til andre chokoladekager, kunne det være Hagrids kage (eller Black Magic) eller den her Mudcake med hindbærmousse.
‘Den du ved nok’ aka Finns kage
Ingredienser
Kagedej
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 300 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 150 g smeltet smør, let afkølet
- 1½ dl mælk
- 270 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 spsk mørk kakao
- 2 tsk bagepulver
Creme
- 125 g blødt smør, stuetemperatur
- 100 g flormelis
- 3 spsk mørk kakao
- 40 g kokosmel
- 3 spsk kold, stærk kaffe (eller mælk)
- Lidt kokosmel til drys
Sådan gør du
Kagen
- Tænd ovnen på 180° (alm. ovn, ikke varmluft) og klargør en lille bradepande på ca. 22×32 cm med bagepapir. Det er nemmest at få bagepapiret til at ligge helt ud i hjørnerne, hvis du gør det vådt under vandhanen og vrider det op som en klud. Så bliver det blødt og medgørligt.
- Pisk æggene med sukker og vanillesukker, til det bliver lyst og meget luftigt. Det tager ca. 10 minutter.
- Smelt smørret og lad det afkøle lidt, før det røres i æggemassen (med en grydeske, du skal ikke piske mere, for så risikerer du at piske luften ud af æggene).
- Sigt mel, kakao og bagepulver sammen i en skål og bland det godt, så bagepulveret er godt fordelt. Vend melet i dejen skiftevis med mælken med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke røre for meget i dejen, når du begynder at tilsætte melet, for så bliver din kage kompakt. Det skal kun lige blandes godt.
- Fordel dejen i bradepanden og bag kagen i nederste tredjedel af ovnen i ca. 25 minutter. Stik midt i kagen med en trætandstikker, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.
- Lad kagen afkøle i bradepanden i 5 minutter, før du løfter den ud af formen og lader den afkøle på en rist.
Cremen
- Pisk smørret lyst og luftigt. Det tager ca. 5 minutter. Sigt flormelis og kakao over i en skål og bland det sammen med de 40 g kokosmel.
- Pisk flormelis, kakao og kokosmel i smørret og pisk det nogle minutter. Tilsæt kaffen en skefuld ad gangen, mens du pisker, indtil du synes cremen har en passende konsistens og smag.
- Fordel cremen over den afkølede kage (den må gerne være lidt lun, men cremen skal ikke smelte) og drys med kokosmel.
Nanna
Tak for inspiration! Synes dog kagen godt kunne bruge 1-2 spsk kakao mere i dejen
Lene Tranberg
Hej Nanna:-)
Tak for din besked:-)
Det er du altid velkommen til. Min mor brugte ikke så meget, og det er sådan, jeg bedst kan li’ den.
God weekend;-)
Kh Lene
Bodil Østergaard
Hej Lene
Kan man ikke bruge K-Spaden på røremaskinen til at fordele smørret og efterfølgende mel/mælk med i stedet for grydeske / dejskraber, eller slår den også luften ud af æggene?
MVH Bodil
Lene Tranberg
Hej Bodil:-)
Fordelen ved at vende det i med en dejskraber er, at du ikke fristes til at røre dejen længere end højest nødvendigt.
Hvis du rører/pisker længere end til der ikke er mere tørt mel, risikerer du, at du aktiverer gluten i melet, og din kage vil blive tung og klæg.
Bare du lover, at stoppe i god tid, kan du godt bruge K-spaden;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Bodil
Tak Lene.
Jeg ville bage 2 stk. af den her kage.
2 udgave blev mel mv. rørt i med k-spaden. Det fungerede fint, synes det var nemmere at få mel mv fordelt uden luften gik ud af dejen.
Tak for opskrifter og inspiration.
Mvh
Lene Tranberg
Velbekomme og tak, fordi du læser med, Bodil:-)