Du vil gerne bage en kage, som kan imponere dem, du skal være sammen med?! En let og sommerlig kage, men stadig supersaftig og lækker. Du skal lave en citronfromage kage på en mandelbund med birkes!
Jeg har ikke set “bagepigerne” siden februar! Bianca fra Home by Bianca, Nicoline fra Det Glade Køkken og Pernille fra Bondemad. Alle tre er virkelig søde og dygtige kagepiger.
I aftes skulle vi mødes til tapas, og havde aftalt, at vi hver skulle have en lækker kage eller dessert med. Altså, bare en lille én, for hvem kan spise fire store stykker kage efter tapas? 😉
Selvfølgelig var det blevet mørkt, før vi fik serveret desserterne. Derfor er billedet grynet. Det ændrer dog ikke ved, at de fire desserter i “tapasstørrelse” nærmest udgjorde det for hele desserter gange fire!
Vi kunne umuligt spise mere end halvdelen af hver, men alle fire smagte vidunderligt og blev nydt i dejligt selskab<3
Efterhånden som kagepigerne deler deres opskrifter, lægger jeg link ind til dem her:
- Bianca medbragte en chokolade-/peanutdessert pyntet med knas, sølvkugler og de fineste, små macarons.
- Nicoline serverede små, sprøde pavlovaer med jordbær-/rabarbersyltetøj, fancy flødeskum (=creme chantilly) og jordbær marinerede i Galliano.
- Pernille havde lavet en fløjlsblød hyldeblomstmousse med marinerede jordbær og toppet med små mørdejskager med knas og saltkaramel.
Tror jeg nok… 😉
Citronfromage kagen
Hvor store er kagestykkerne i citronfromagekagen? Selve kagen er 18 cm i diameter. Den er 8 cm høj. Fordi det kun var et lille stykke, vi skulle have efter maden som del af kagetapas, skar jeg kagen i 16 stykker. Vil du have større stykker, skal du måske kun dele den i 10 eller 12 stykker.
Jeg har længe haft lyst til citronfromage. Når den som her får følgeskab af en mandelbund, hvor der både er birkes og marcipan i, bliver den opgraderet til en ualmindeligt lækker kage.
Citronfromage
Citronfromage er en dessert med både husblas, æg og flødeskum. Den sætter sig i skålen i køleskabet, så den er fast, men luftig og blød, når den serveres.
Du kan sagtens bruge min opskrift på citronfromage, hvis det er en god, klassisk opskrift, du er ude efter. Bare hæld den i en skål, og sæt den i køleskabet i 4-5 timer.
Ligesom kagen kan fryses ned, kan du også fryse en citronfromage ned, hvis du vil være i god tid eller skal lave mange desserter. Frys dem ned i små glas eller i en form, så du kan skære den i pæne, lige stykker, når fromagen er frossen.
Citronfromage er en gammel dessert. Min mor fik den til dessert juleaften, da hun var barn. Den blev altid serveret i en grøn glasskål. Min mormor var ret god med husblas og desserter, og heldigvis er min mor det også.
Dog var der under krigen en forsyningsmangel, så et år til jul, var citronfromagen ikke, som den plejede. Den så fin ud, da den blev hældt i den grønne skål, men da den skulle serveres, var den skilt helt ad og lå i stribede lag i skålen. Det blev ikke rigtig jul det år…
Kagebunden
I Tyskland får man ofte en citronkage med sorte birkes i dejen. Den er saftig og smager himmelsk. Derfor ville jeg lave en kagebund, som smagte lidt som den – men med masser af mandelsmag også.
Svaret var en lidt tyk mandelbund med marcipan og sorte birkes. Bunden er saftig, og smager næsten som konfekt. De sorte birkes giver knas til bunden.
Der er ikke mel i mandelbunden, så den er også god til glutenallergikere, og kan selvfølgelig bruges til mange andre kager.
Bunden er en stabil bund for den bløde og lette citronfromage.
Sukkersejl
Vores desserter til i går var ikke en konkurrence. Alligevel skulle citronfromagen på toppen af kagen pyntes lidt finere end bare med en dut flødeskum.
Jeg lavede små sukkersejl af isomalt med et drys birkes i og et lille sprøjt guldglimmer beregnet til at spise. (Sprayen er fra Dr. Oetker.)
Sukkersejl er nem, men smuk pynt, bare du passer på ikke at brænde fingrene på det brandvarme sukker.
Marengsbølger
Marengsbølgerne drillede mig lidt. De ville ikke slippe bagepapiret, selvom de blev tørret endnu længere tid, end jeg plejer.
Først skød jeg skylden på det varme og lidt fugtige vejr. Men i stedet kiggede jeg lidt nærmere på mit bagepapir. Det var nemlig en anden type, end den jeg plejede at bruge til marengs. Og ja, der er forskel på bagepapir. Det skrev jeg engang et indlæg om.
Til sidst gik marengsen i stykker, og jeg besluttede mig for at lave en ny portion.
Marengs skal være godt stiv, når den er færdigpisket. Jeg pisker altid ved høj hastighed i 8-10 minutter, efter det sidste sukker er drysset i. Så bliver marengsen tyk, blank og samler sig omkring piskeriset.
Husk at tjekke, at du ikke kan mærke sukkerkorn, når du gnider lidt af marengsen mellem fingrene. Ellers skal du piske endnu længere.
En for tynd marengs vil ikke kunne tørre op, men vil blive ved med at være klistret på ydersiden.
Til den sidste portion brugte jeg det rigtige bagepapir, så bølgerne blev fine og stabile uden at gå i stykker.
Jeg sprøjtede lige streger af marengs ud på bagepapir ved at holde tyllen i en 45 graders vinkel og holde den lidt over bagepapiret. På den måde får man nemlig tynde og regelmæssige marengsstreger.
Inden de kom i ovnen, skubbede jeg min træ-rullepind ind under marengsen, så de kom til at ligge i en bue. Resten af marengsen blev sprøjtet ud på bagepapiret som en plan B, hvis buerne heller ikke lykkedes i andet forsøg.
Tricket til at skære så pæne stykker?
Frost! Jeg frøs kagen ned over natten, så den blev helt fast. Dermed var det nemt at fjerne kagering og kageplast, og jeg kunne skære helt lige stykker med en tung, skarp kniv.
Kniven dyppes i kogende vand, tørres af i en karklud, og så kan du skære pæne stykker med knivskarp kant.
Du skal ikke være for længe om det, for citronfromagen tøer forholdsvist hurtigt op. Det er nemmest at flytte stykkerne, når de stadig er frosne. Også hvis du ikke skal bruge hele kagen på én gang, men du kan have stykker af den i fryseren til en anden dag, eller hvis du skal lave den i god tid.
Når du tager kageplasten af kagen, efterlader den en masse små lufthuller, hvor kageplasten har siddet imod fromagen. Dem kan du glatte med en lille kagepaletkniv, som du også dypper i det varme vand og tørrer i kluden, før du glatter overfladen på kagen.
Citronfromagekage med mandelbund med birkes
Ingredienser
Sukkersejl
- 40 g isomalt
- 4 g vand (ca. en teske)
- Lidt birkes og guldspray
Marengs
- 45 g æggehvide (1 stk.)
- 45 g sukker
- 45 g flormelis
Kagebund
- 80 g blødt smør
- 100 g rørsukker
- 100 g groftrevet marcipan
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1 æggeblomme
- 30 g kartoffelmel
- 65 g mandler eller mandelmel
- ½ tsk bagepulver
- 1 spsk sorte birkes
Citronfromage
- 4 blade husblas
- 3 æggeblommer, str. M/L
- 100 g sukker
- 2 citroner, saft og fintrevet skal
- 2 dl piskefløde
- 3 æggehvider, str. M/L
Sådan gør du
Sukkersejl
- Bland isomalt og vand i en lille kasserolle. Klargør et stykke silikonebagepapir på en bageplade eller andet, som kan tåle varmen. Husk, at smeltet sukker er djævelsk varmt.
- Smelt isomalt i gryden ved middel varme. Lad det bruse op, og tag gryden af varmen, når sukkeret er gennemsigtigt. Sukkermassen skal nå 170°, hvis du måler med et termometer. Rør lidt birkes i.
- Hæld en lille klat isomalt ud på silikonebagepapiret, og træk det ud med en dejskraber, så det bliver et langt, tyndt sejl.
- Lad isomalten størkne, og spray med lidt guldglitterspray.
Marengs
- Pisk æggehviden stiv i en helt ren røreskål med et helt rent piskeris. (Køkkenmaskine eller håndmixer.) (Vend skålen på hovedet, så du er sikker på, hviden er helt stiv.)
- Drys sukkeret i under piskning, én teskefuld ad gangen. Pisk marengsen i 8-10 minutter ved mellem til høj hastighed, til den er meget tyk og blank, og du ikke kan mærke sukkerkorn, hvis du gnider lidt af massen mellem fingrene.
- Sigt flormelis i marengsen, og vend det i massen med en dejskraber. Klargør en engangssprøjtepose med en rund tyl (1 cm i diameter) og fyld massen i posen.
- Sprøjt lige striber på et stykke bagepapir. Læg en trærullepind ind under marengsen, så den får den bue, du vil have, og tør marengsen i ovnen ved 80° varmluft i 2½ time.
- Sæt en grydeske i klemme i ovnlågen, mens marengsen køler helt af.
Mandelbund med birkes
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Beklæd en springform på 18 cm i diameter med bagepapir på bunden. Siderne skal ikke smøres.
- Hvis du ikke bruger mandelmel, skal mandlerne hakkes fint i en foodprocessor eller minihakker. Du behøver ikke smutte mandlerne først.
- Pisk smør og rørsukker godt, til det bliver lysere. Rør marcipanen i, og derefter æggene og æggeblommen ét ad gangen. Rør godt mellem hvert æg.
- Sigt kartoffelmel og bagepulver sammen i en skål. Bland mandlerne og birkes i. Rør det hele godt sammen med resten af dejen.
- Fordel dejen i springformen og glat den ud, før du bager bunden på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter. Mærk efter med en trætandstik, om bunden er gennembagt, eller om der følger dej med op.
- Lad bunden afkøle helt, før du løsner kagen langs kanten, og fjerner form og bagepapir. Lad bunden blive helt kold, gerne i køleskab.
Citronfromage
- Læg husblassen i blød i en skål med rigeligt, koldt vand i 20 minutter. Pisk æg og sukker i 10-15 minutter, til det er tykt og lyst.
- Riv skallen af citronerne fint. Pres saften ud af citronerne. Du skal bruge 1,2 dl citronsaft. Hæld halvdelen af saften i æggemassen sammen med den revne citronskal.
- Den anden halvdel af citronsaften hældes i en lille kasserolle. Knug husblassen fri for vand, og læg den ned i kasserollen. Varm citronsaften op ved middel varme, indtil husblassen er smeltet. Det skal ikke koge. Husblassen skal kun lige smelte. Lad det køle lidt af.
- Pisk æggehviderne helt stive i en helt ren skål med et helt rent piskeris. Vend skålen på hovedet for at være sikker.
- Pisk fløden til bløde toppe. Den må ikke blive stiv, men der må heller ikke være flydende fløde i bunden af skålen.
- Rør lidt af æggemassen ud i husblassen, før du hælder husblassen i resten af æggemassen i en tynd stråle, mens du rører.
- Vend først ⅓ af flødeskummet i æggemassen, til det er blandet godt. Derefter vendes resten af flødeskummet i æggemassen med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser al luften ud af flødeskummet.
- Tilsæt herefter æggehviderne på samme måde, så de vendes i fromagen uden at presse al luften ud af hviderne.
- Hvis du laver en klassisk citronfromage, skal du bare hælde fromagen op i en skål, før du dækker skålen til, og sætter den i køleskabet i 4-5 timer.
Samling af kagen
- Beklæd springformens bund med husholdningsfilm. Saml springformen, og sæt kageplast indvendig i formen.
- Læg mandelbunden i formen, tryk den godt ud til kanterne. Hæld citronfromagen over bunden. Bank formen let ned i bordet et par gange, så store luftbobler kommer til overfladen.
- Dæk kagen til med husholdningsfilm, og sæt den i fryseren, indtil den er helt fast. Gerne natten over.
Udskæring og pynt
- Kog en liter vand, og hæld det i en kande. Find en lille paletkniv, en stor, skarp kniv og en ren klud frem.
- Først fjerner du springformen og husholdningsfilmen under bunden. Du kan nemt håndtere kagen, når den er frossen, men du skal ikke være for længe om at skære den ud, for fromagen tøer hurtigt op.
- Træk kageplasten af kagens sider. Glat evt. siderne ved at dyppe den lille paletkniv i det varme vand, tørre den af i kluden, og glatte kagens sider. Den varme paletkniv smelter det alleryderste lag af fromagen, så den bliver glat og fin.
- Mærk stykkerne op på toppen af kagen. Dyp den store kniv i det varme vand, tør den af i kluden og skær kagen ud. Sæt evt kagen på frost igen.
- Hvis du portionsanretter kagen, vil jeg anbefale dig at sætte eller lægge stykkerne på tallerkener ca. 20 min før servering. Pynt med sukkersejl og marengs lige før servering.
Lise
Damn en god idé med kagetapas
Jeg havde selv en overgang, hvor jeg lavede citronkage med birkes. Det er bare sådan en lækker kombination.
Din er selvfølgelig #goals, men jeg prøver lige din kanelsneglskage først. Tænker det går rent ind hos mine nye naboer
Endnu en gang tak for inspirationen og slle dine gode tips
Kærlig hilsen Lise
Bloggers By Heart
Lene Tranberg
Kære Lise:-)
Citronkage med birkes er altid en god idé – men det er også genialt at imponere de nye naboer med en kæmpekanelsnegl;-D
Tak for din søde besked<3
Kærlig hilsen
Lene
Lise
Så lidt 🙂 Hav en rigtig dejlig sommer. Skal nok fyre sneglen på story, når den bliver lavet.
Knus herfra
Kærlig hilsen Lise
Bloggers By Heart
Pernille
Hej Lene.
Sådan en dejlig kage! Jeg kan kun anbefale dine læsere at prøve kræfter af med denne opskrift 🙂
Knus Pernille
Lene Tranberg
Hej Pernille:-)
Tusind tak:-) Så dejlige kager, som du bager, er det her stor ros for mig.
Kh Lene
Alice Terpager Pedersen
Rigtig dejlig dessertkage, familien var vild med den. Jeg lavede den her til påske, pyntede med små toppe flødeskum og små mandelæg. Jeg tænkte, om man ikke kan lave en lidt tyndere mandelbund og samme mængde fromage?
Lene Tranberg
Hej Alice:-)
Jo, du kan sagtens lave en tyndere bund, hvis du vil.
Det lyder fint med en påskeudgave:-)
Kh Lene