Bagepapir, produkttest og nørderi

En ting, som virkelig kan irritere mig, er, når jeg har gjort mig umage, at så svigter grundlaget mig? Altså, underlaget, mit bagepapir. Dette indlæg er på ingen måde sponseret af nogen. Alle meningerne er mine egne. Så er det på plads. Men jeg springer samtidig ud som nørd. Jeg har været nødt til at sætte mig fuldstændig ind i, hvad det er, jeg har med at gøre. Jeg har endda spurgt eksperterne hos Abena til råds.

Jeg har aldrig gået op i bagepapir. Jeg har bare købt noget i en rulle og syntes, at alle slags var ens. Det er hermed slut.

Jeg har syntes, det er lidt irriterende, når papiret er skåret i færdige ark, for det passer aldrig med mine bageplader. Og når jeg skal bage i en lille springform, går der alt for meget papir til spilde.

Jeg vil også gerne være miljøvenlig og sund, men ikke for enhver pris. Men det tiltalte mig, at bl.a. Coop har lavet bagepapir, som er uden flourstoffer, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Ja, faktisk er alle slags bagepapir, som er svanemærket, fri for flourstoffer. Derfor købte jeg Minirisk 365 bagepapiret i Fakta.

Bagepapir - Minirisk 365

Jeg har dog måttet konkludere, at lige præcis dette bagepapir er håbløst (intet mindre) til at bage marengs på. Selvom papiret er silikonebehandlet, hænger marengsen fast og efterlader en aftegning af marengsen, som alt for nemt går i stykker i stedet for at slippe papiret.

Test af bagepapir

Jeg har derfor testet to andre slags bagepapir.

Det ene er Pizzabagepapir i ark, 38×42 cm, produceret af Abena, købt hos Fleggaard. – Her er ulempen min aversion mod ark, fordi jeg er nødt til at klippe dem til, så jeg ikke har papir, der folder eller krøller, for det er noget rigtigt bøvl med let bagværk som marengs. Dette papir er ikke svanemærket. (Mere om det senere.)

Det andet er Lidls bagepapir i rulle, deres eget mærke Aromata. Jeg var blevet anbefalet dette i en bagegruppe på Facebook, men da jeg fik det ud af pakken, syntes jeg, det virkede lidt tyndt

Mit eksperiment gik ud på, at afprøve, om der var forskel på Lidls svanemærkede papir eller det ikke-svanemærkede papir fra Fleggaard. Fælles for alle tre slags bagepapir er, at temperaturen skal være under 220°. Det er altså ikke fordi Fleggaards bagepapir kan tåle højere temperaturer, at det er tykkere.

Og der ER forskel. I forhold til Minirisk 365, hvor marengsen hang fast, var den nemmere at få af Lidls papir. Der var kun svage spor efter marengsen. På Fleggaards pizzapapir var der ingen spor tilbage, det slap fuldstændig marengsen. Men det, som var den store forskel på Lidls og Fleggaards var “bredden af fødderne” under marengsen. Marengsstavene var lavet ud af samme portion “dej”, men på Lidls papir var de ikke så runde som på det andet. Det var som om, de var fladet mere ud og var bredere, end de var runde.

Marengs på bagepapir

Jeg sendte en mail til Abena, for at høre, hvad forskellene på bagepapiret skyldtes, og om de kunne anbefale en bestemt slags papir til marengs eller andet krævende bagværk?

Svaret

Abena sendte mig et seriøst svar allerede efter weekenden. Det viser sig, at alle Abenas typer af papir er uden flourstoffer, uanset om de er svanemærkede eller ej. Eftersom der er stor usikkerhed om, hvordan flourstoffer påvirker mennesker, har de helt fjernet dem fra deres produktion. 🙂

Flourstofferne står ikke for slippeevnen, det er silikonen, der sikrer den. Flourstoffer er til for at sikre fedttætheden, men det bruges som sagt slet ikke i papiret. Heller ikke i pizza-bagepapiret fra Fleggaard, som ikke er svanemærket.

Fedttætheden opnås hos Abena gennem en mekanisk proces, hvor man maskinelt presser fibrene meget hårdt sammen, så de sidder meget tættere end ellers. Når cellulosefibrene sidder så tæt, kan fedtet ikke trænge gennem papiret. Det kaldes naturlig fedttæthed.

Silikonebelægningen på bagepapir lægges på begge sider af papiret og er ikke sundhedsskadeligt for mennesker. Silikone er godkendt til brug på materialer, som kommer i kontakt med mad iht. et EU-direktiv 1935/2004.

MEN der er forskel på bagepapir, ingen tvivl om det. Der kan være forskelle i tykkelse af papiret, overfladebehandlingen og naturligvis også papirets sammensætning. Derfor har jeg nu sendt min marengsopskrift til Abena, og så vil deres kvalitetsafdeling gå i gang med at bage marengs, så de kan anbefale mig deres bedste papir til formålet:-) Dét kan man da kalde kundeservice!

Du, kære læser, hører helt klart nærmere, når der ligger en anbefaling klar. Indtil da vil jeg ønske dig god bagelyst, og hvis du har andre anbefalinger til mig, vil jeg gerne høre om dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *