Forårslagkage med hvid chokolade- og limemousse

Denne forårslagkage endte ud i et større forskningsprojekt om bagepapir, men mere om det i et andet indlæg. Efter en god frokost med gode venner skal der noget smukt og allerhelst lækkert til. Heldigvis har jeg en veninde, som er lige så vild med marengs som jeg, så “indpakningen” var der styr på. Jeg ville lave en forårslagkage med kant som en grøftekant, med rigtige blomster i, som selvfølgelig kan være alle mulige andre slags blomster end påskeliljer. Påskeliljerne er sat ned i sugerør i lagkagen, så de ikke kommer i berøring med mousserne. (Naturligvis, for de er lidt giftige.)

Forårslagkage

Jeg ved godt, at jeg siger det, hver gang jeg laver en lagkage, men denne forårslagkage har de lækreste mousser, jeg nogensinde har smagt:-) Den ene er en hvid chokolademousse, den anden er en frisk limemousse. I kombination med lagkagebundene med vanille, fylder det munden med en smag af forår. Derudover har den et skønt snit, når man skærer i den: Helt sart lysegul og hvid med grønne prikker.

Forårslagkage

Lagkagebundene er de samme som til Emils pandekagelagkage. Her har jeg bare brugt tre. Lagkagebundene er bagt én ad gangen, hvilket ikke gør spor i arbejdsgangen, for så kan den næste køle ned, mens du starter på at lægge kagen sammen. Bundene er bagt i en springform med en diameter på 23 cm. Jeg har også rørt dejen én portion ad gangen, så den ikke står og taber luft, mens den venter på at blive bagt.

Forårslagkage

Marengsgræs

  • 90 g æggehvider
  • 115 g sukker
  • 115 g flormelis
  • Lidt grøn pastafarve

Lagkagebunde (bages ad tre gange, dette er ingredienserne til én!)

  • 1 æg, stuetemperatur
  • 40 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 75 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 40 g smør
  • 2 spsk. mælk

Hvid chokolademousse

  • 4 blade husblas
  • 130 g hvid chokolade
  • 4 dl. piskefløde

Limemousse

  • 7 blade husblas
  • 4 økologiske lime (skal og ¾ dl. saft)
  • 140 g sukker
  • 2 dl. creme fraiche 18%
  • 4 dl. piskefløde

Til samling

  • Limemarmelade, helst uden frugtstykker
  • 1 dl. piskefløde

 

Marengsgræs

Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.

Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) sammen med en smule grøn pastafarve og tilsæt derefter de 115 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk i ca. 5 minutter, når du har tilsat alt sukkeret, til æggehviderne er helt glatte, seje og blanke. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.

Forårslagkage

Tag en engangssprøjtepose med en rund tylle på en centimeter i diameter – og sæt den over et glas. Marengsen fyldes i sprøjteposen, og presses lidt sammen for at undgå luftbobler.

På et stykke bagepapir tegnes der lige streger med en længde på ca. 24 cm, så du har noget at tegne efter. Der lægges et stykke bagepapir ovenpå (sæt det evt. lidt fast med et stykke tape, så det ikke rutscher rundt) og med sprøjteposen afsætter du nu lange græsstrå af marengs. Lad græsset hvile på køkkenbordet i 20 minutter, før du bager dem i 1 time ved 100° varmluft, alle tre plader på én gang. Når tiden er gået, sætter du en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lader marengsen stå i ovnen, til den er helt kold. Når marengsen er kold, brækker du forsigtigt græsstråene midt over. – Det er nemmere at styre, hvor knækket kommer, end hvis du prøver at skære dem over med en kniv.

Forårslagkage

Lagkagebunde

Varm ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Æg, sukker og vanillesukker piskes lyst og skummende. Smelt smørret, og tilsæt mælken til smørret. Mel blandes med bagepulveret, og sigtes i skiftevis med smør/mælk. Rør ikke for kraftigt, det skal kun lige blandes godt.

Fór en 23 cm springform med bagepapir i bunden og smør siderne godt. Hæld dejen i og bag bunden i 18-20 minutter nederst i ovnen. (Prøv dette trick med våde viskestykker, så bliver bunden helt lige.) Lad kagen køle af i 5 minutter, før du fjerner ringen, og lad den så køle helt af på en bagerist. Bag de næste bunde på samme måde.

Forårslagkage

Når alle bundene er kølet helt af smøres de med et tyndt lag limemarmelade. Alternativt kan du lave limecurd i stedet for lemoncurd efter min opskrift.

Hvid chokolademousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter. Hak chokoladen fint. Varm 1 dl. af fløden op til kogepunktet i en lille gryde. Når det koger, tager du gryden af blusset og hælder den finthakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, mens chokoladen smelter, og rør derefter med en dejskraber, til det samler sig.

Når chokoladeblandingen er jævn, krammes vandet ud af husblassen, som tilsættes den varme chokoladefløde og smeltes deri. Lad nu blandingen afkøle, til den er lunken (lillefingervarm). Imens pisker du resten af fløden luftig, pas på den ikke bliver for stiv.

Forårslagkage

Når chokoladen er lunken, tager du ¼ af fløden over i gryden med chokoladen og blander det godt, til det er helt jævnt. Hæld derefter chokoladeblandingen i fløden ad et par omgange, og bland det godt med lange tag med en dejskraber, så luften ikke røres ud af fløden.

Læg en lagkagebund midt på et kagefad, fór en kagering (eller ringen fra springformen, hvis du er færdig med at bage bundene) med kageplast (helst 10 cm høj), og sæt den rundt om lagkagebunden. Fordel den hvide chokolademousse over bunden. Bank kagefadet mod bordet et par gange, så evt. luftbobler i moussen forsvinder.

Sæt forårslagkagen i køleskabet en times tid, til moussen har sat sig. Læg endnu en lagkagebund ovenpå moussen.

Limemousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter. Vask limefrugterne godt og riv skallen meget fint på et rivejern. Pas på ikke at få noget af den hvide skal med. Pres saften ud af frugterne. Du skal bruge ¾ dl.

Forårslagkage

Varm limesaften op i en gryde sammen med sukkeret, til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen. Kram vandet af husblassen og lad den opløses i limesiruppen. Afkøl siruppen, til den er lillefingervarm.

Rør creme fraichen i den afkølede sirup. Pisk fløden til blødt skum som til chokolademoussen. Vend først ¼ af flødeskummet i creme fraicheblandingen, og hæld det derefter i resten af flødeskummet, mens du blander det godt med lange tag med en dejskraber. Rør først limeskallen i til sidst, men igen med forsigtighed, så luften ikke røres ud af fløden.

Fordel limemoussen over kagen, og bank den mod bordet et par gange for at fjerne evt. lufthuller i limemoussen. Læg den sidste lagkagebund ovenpå og sæt kagen i køleskabet i minimum 3 timer, gerne natten over.

Pynt

Vent med at pynte kagen til kort før, den skal spises. Ellers vil marengsgræsset suge fugt fra lagkagen. (Alternativt skal kagen smøres op med smørcreme ligesom sukkerstok-lagkagen.) Fjern kagering og lagkageplast. Pisk fløden helt stiv og læg et tyndt lag på sider og toppen.

Forårslagkage

Sæt marengsgræsset fast i flødeskummet hele vejen rundt om kagen, så det går op over kagens kant. Hvis du vil have blomster i kagen, skal du stikke huller igennem kagen og sætte et sugerør ned i, omviklet med husholdningsfilm, så stilken ikke rører kagen indeni. Knus resten af marengsen til krummer og drys dem på overfladen. Du kan også lægge spiselige blomster som pynt på kagen.

Forårslagkage

Og værsågod, du har nu en forårslagkage, som ligner en grøftekant.

Forårslagkage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *