En Ampelmannkage er den mest spektakulære formkage, du nogensinde kommer til at bage. Her får du hele opskriften med en udførlig vejledning.
“Der er han, der er han!” Forestil dig at køre ind i Berlin med tre spændte, 9-10 årige drenge på bagsædet, som har snakket uafbrudt hele vejen fra Danmark. En af dem råber højt: “Der er han, der er han!” Øh, hvem? “Ampelmann, selvfølgelig!”. Ampelmann har fødselsdag i dag den 13. oktober og har fortjent sin egen Ampelmannkage.
(This recipe in English is found here.)
Hvem er Ampelmann?
Ved du ikke, hvem Ampelmann er? Så har du nok ikke været i Berlin. Ampelmann er manden i lyskurven i fodgængerfeltet. En rød og en grøn. Han er designet i 1961 af Karl Peglau. Karl Peglau mente, at befolkningen lettere ville overholde trafiksignalerne, hvis de blev mødt af en venlig figur frem for de stringente, traditionelle trafiklys.
Ampelmann (eller Ampelmännchen, fordi der både er en rød og en grøn, lille trafiklysmand) blev brugt i det tidligere DDR og var truet af udryddelse, da trafiklysene skulle ensrettes efter Tysklands genforening. Der rejste sig en hel folkebevægelse til Ampelmann’s bevarelse. Ampelmann fik lov at blive og er i dag en hel industri af souvenirs, som fås overalt i Berlin.
Det er nu også svært ikke at holde af den lille Ampelmann. Med sin hat og klare symbolik virker han imødekommende, så selvfølgelig har vi købt Ampelmann-souvenirs med hjem. En dørmåtte, dørskilte, sportstasker, håndklæder, T-shirts – og to udstiksforme til småkager. Det er sidstnævnte, vi skal have gang i i dag. Til en lille Ampelmannkage med en indbagt overraskelse.
Ampelmannkage eller en anden figurkage
Ampelmann har naturligvis sort baggrund, når han lyser op i trafikken. Det får han også næsten i kagen. En mørk chokoladekage, hvor der er sat udstukne kager ned i, før kagen er bagt.
Du behøver ikke rejse til Berlin og købe en udstiksform magen til min. (Men du må gerne, for der er dejligt dernede.) Du kan bage en Ampelmannkage som denne i alle faconer, bare udstiksformen kan være i brødformen til den endelige kage. Et godt råd vil være ikke at være for ambitiøs og vælge en udstiksform med masser af krummelurer, for jo mere kompliceret mønsteret er, jo sværere er det, at få figuren hel ud af udstiksformen og senere fylde chokoladedejen op omkring. Du bestemmer farven på den inderste dej. Du må også bare lade den være natur/lys kagefarvet, hvis det passer dig bedre.
Bliver Ampelmannen ikke tør, når han skal bages to gange? Næh! For det første holder chokoladedejen godt på fugtigheden. For det andet er den grønne dej iskold, og så tager det længere tid, før varmen i ovnen når ind til den – og til den tid er den omgivende chokoladedej hævet op over den.
Jeg bagte min grønne dej i en lille bradepande, men næste gang bager jeg den i ovnens bradepande. Det var en smule bøvlet at udstikke mændene, fordi den grønne kage var højere end udstiksformens tykkelse. Men jeg kunne godt. Selve Ampelmann-kagen er bagt i en tre liters rugbrødsform, så der er god højde på kagen. Der skal bruges en del køle-/frysetid til den grønne kage, før du kan komme til at stikke den ud, så du skal sætte et par timer af til projektet. Kagen er 30 cm lang i denne form.
En anden kage med en indbagt figur er påskeharekagen med en brun hare indbagt i en hvid dej.
Ampelmannkage eller en anden figurkage
Ingredienser
Grøn dej
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 250 g sukker
- 2 tsk vanillesukker
- 100 g smør
- 2 dl mælk
- Grøn pastafarve
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 3 tsk bagepulver
Chokoladedej
- 100 g mørk chokolade, hakket
- 1 dl fløde
- 200 g smør, blødt
- 250 g sukker
- 2 tsk vanillesukker
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 2 dl mælk
- 340 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 55 g mørk kakao
- 4 tsk bagepulver
Til pynt
- 80 g mørk chokolade
Sådan gør du
Start med den grønne dej
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Gør en bradepande klar med bagepapir i bunden. Det er nemt at få til at ligge helt ud i hjørnerne, hvis du gør bagepapiret vådt og trykker vandet ud af det. (Som når man vrider en klud.)
- Pisk æg, sukker og vanillesukker meget lyst og luftigt. Det tager minimum 10 minutter. Sigt mel sammen med bagepulver og bland det godt. Smelt smørret og bland det med mælken og pastafarven.
- Vend mel i dejen med lange tag med en dejskraber skiftevis med mælkeblandingen. Rør evt. mere pastafarve i, indtil dejen har den rigtige grønne farve. Pisk ikke dejen for meget. Det gør kagen kompakt.
- Hæld dejen i bradepanden og bag kagen i den nederste del af ovnen i ca. 20 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.
- Lad kagen køle et par minutter i bradepanden. Skær den evt. fri langs kanten af pladen, læg et stykke bagepapir ovenpå og vend den over på en anden plade. Træk bagepapiret på bunden af og sæt kagen i fryseren, indtil den er fast. Den behøver ikke være bundfrossen, men det er nemmere at stikke din Ampelmann ud, når kagen er kold.
- Når din grønne kage er kold og fast, skærer du de brunede steder på kagen af. Både på toppen og i bunden, hvis der er nogle brune steder. Samtidig kan du rette kagen op, hvis den er bulet meget op på midten.
- Derefter tager du din udstiksform og udstikker så mange figurer, at du har nok til, at de kan udfylde rugbrødsformen fra ende til anden. Udstik et par ekstra for en sikkerheds skyld, hvis der er nogen, der knækker. Læg kagerne på frys igen, mens du laver chokoladedejen. (Kageresterne kan lægges i fryseren og bruges til popcakes eller romkugler.)
Chokoladedejen
- Din ovn skal igen være 175° varm. Smør eller spray din rugbrødsform godt med smør. (Den måler ca. 11x11x30 cm.
- Varm fløden op til kogepunktet, tag gryden af varmen og hæld fløden over den hakkede chokolade. Lad det stå et par minutter, så chokoladen kan begynde at smelte, før du rører det sammen til en ensartet masse.
- Rør smør, sukker og vanillesukker godt sammen. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg. Sigt mel, bagepulver og kakao sammen. Sørg for, at det er blandet godt.
- Vend mel i dejen med lange tag med en dejskraber, skiftevis med mælken, afslut med mel. Du skal ikke røre for meget, kun lige til alt er blandet godt. Vend herefter den smeltede chokolade i, til dejen er jævn og ensartet.
- Hæld ca. en centimeter chokoladedej i formen og bag det i ca. 7 minutter. Dejen er ikke gennembagt på dette tidspunkt, men har nået at sætte sig lidt. Hæld resten af chokoladedejen i en engangssprøjtepose eller en frysepose.
- Placer dine kolde, udstukne figurer helt tæt sammen i formen. Pres dem lidt ned i den bløde dej, så de står fast. (Jeg sprøjtede en stribe dej i midten af formen, fordi jeg havde brug for at der også kom chokoladedej mellem Ampelmanns ben.)
- Figurerne skal nå hele vejen hen i formen. Fordel resten af chokoladedejen ligeligt på begge sider af figurerne. Når du har brugt al dejen, glatter du dejen lidt med en dejskraber og trækker dejen op over figurerne.
- Bag kagen i den nederste tredjedel af ovnen i 45-50 minutter. Mærk efter med et grillspyd af træ, om kagen er gennembagt, eller om der hænger dej ved. Du skal naturligvis mærke i begge sider af kagen, og ikke i midten, for den grønne dej er jo bagt;-)
- Lad kagen afkøle fem minutter i rugbrødsformen, før den vendes ud og afkøles helt på en rist.
- Når din Ampelmannkage er kølet af, smeltes de sidste 80 g chokolade over vandbad. Hæld den smeltede chokolade i en sprøjte- eller frysepose, klip et lille hjørne af og lav striber på tværs af kagen.
- Ved servering skæres kagen i pæne skiver. Man kan næsten ikke undgå at blive imponeret over det fine mønster i kagen:-)
Trine
Kunne man lave udstiksdejen
med appelsinsmag eller citron? Vare for at give lidt syrlighed ??? I såfald har du et forslag !
LT
Hej Trine:-)
Ja, det kan du sagtens:-) Jeg ville bare rive noget citron- eller appelsinskal og blande i melet – og udelade vanillesukkeret. Mit bud er skal af en citron eller appelsin, men prøv at smage på dejen, om der skal mere i, før du bager den:-) (Jeg ville foretrække appelsin, når den anden dej er med chokoladesmag.)
God fornøjelse.
Kh Lene
Trine
Tak